ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AFEER: Consumatorii casnici care nu-şi schimbă contractul până la 1 ianuarie nu sunt în pericol de deconectare

17 Decembrie 2020   |   Agerpres

În spaţiul public s-a vehiculat în ultima perioadă informaţia că oamenii sunt obligaţi să încheie noi contracte, ceea ce este fals, susţin reprezentanţii AFER.

 
 
Consumatorii casnici care nu semnează un nou contract la energie electrică până la 1 ianuarie nu sunt în pericol să fie deconectaţi, aşa cum au anunţat unii furnizori şi aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, au declarat, joi, reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFER), într-o întâlnire online cu presa.
 
De la 1 ianuarie, piaţa de electricitate va fi complet liberalizată, iar consumatorii casnici au de ales fie să rămână cu vechiul contract, la un preţ numit "de serviciu universal", avizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), fie să semneze un nou contract cu furnizorul actual sau cu altul licenţiat de ANRE.
 
În spaţiul public s-a vehiculat în ultima perioadă informaţia că oamenii sunt obligaţi să încheie noi contracte, ceea ce este fals, susţin reprezentanţii AFER.
 
"Odată cu liberalizarea pieţei, nu trebuie să existe grija că veţi rămâne fără energie. Nu! Toţi consumatorii vor continua să fie alimentaţi în funcţie de opţiunea pe care o au: schimbă contractul sau continuă, el va fi alimentat în continuare", a spus Ion Lungu, preşedintele AFER.
 
La rândul său, Cristi Culea, membru în Comitetul Director al AFER, a întărit această idee.
 
"Nimeni nu rămâne fără energie, iar consumatorii au fost informaţi de către furnizori de acest lucru. Preţurile pentru noul serviciu universal, pentru consumatorii care nu vor alege contracte noi în piaţa liberă, vor fi făcute pe baza achiziţiilor de energie ale furnizorilor şi suntem totuşi într-o zonă deficitară de producţie, ceea ce înseamnă că furnizorii vor lua energia tot de e piaţă, unde există regula cererii şi ofertei", a spus reprezentantul furnizorilor.
 
ANRE încă nu a avizat încă preţurile de serviciu universal şi, potrivit informaţiilor din piaţă, acest lucru se va întâmpla în viitoarea şedinţă a Comitetului de reglementare, care va avea loc pe 23 decembrie.
 
"Un lucru cert este că nimeni nu este captiv şi orice consumator are libertatea să-şi aleagă cea mai bună ofertă. În privinţa întârzierii preţurilor, vreau să vă spun că nu este finalizată nici măcar metoda de stabilire a preţurilor şi timpul în care consumatorul poate alege dacă va accepta sau nu serviciu universal. Ştiu că există în discuţie un act care propune ca consumatorul final să aibă timp până la sfârşitul lunii ianuarie dacă doreşte să aleagă serviciul universal sau dacă vrea oferta de piaţă liberă a acelui furnizor cu care este astăzi în zona de reglementat", a subliniat Culea.
 
Lungu a mai spus că există în acest moment 2,650 milioane de clienţi casnici care activează în piaţa concurenţială, fiind alimentaţi de furnizorii lor clasici faţă de doar 2 milioane în 2019, ceea ce reprezintă o creştere substanţială. Totodată, furnizorii concurenţiali alimentează acum 200.000 de clienţi casnici, faţă de 50.000 anul trecut. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7033 / 8687
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Schoenherr a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite neperformante de 400 mil. € către APS. Partenerul Matei Florea a coordonat echipa implicată în Proiectul Delta, cel mai mare portofoliu de NPL tranzacţionat în România în ultimii 4 ani
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...