ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Alina Chiriţă (EPG): Cărbunele este utilizat de 18 din 27 de state membre UE pentru producţia de energie electrică

29 Noiembrie 2022   |   Agerpres

Potrivit acesteia, şi capacităţile de producţie pe bază de cărbune s-au redus semnificativ, de la peste 7.000 de MW în 2000, la circa 4.900 MW în anul 2020.

 
 
Cărbunele este utilizat de 18 din 27 de state membre UE pentru producţia de energie electrică, iar 11 din cele 18 state au anunţat planuri de eliminare a cărbunelui până în 2030, a afirmat luni Alina Chiriţă (Arsani), Senior Researcher, EPG, la webinarul "EPG - Lansare Raport: Eliminarea Cărbunelui în România".
 
"În momentul de faţă, 18 din 27 de state membre UE utilizează cărbunele pentru producţia de energie electrică. 11 din cele 18 au anunţat planuri de eliminare a cărbunelui până în anul 2030, iar şapte dintre acestea după anul 2030. Cele şapte sunt: România - anul 2032, Republica Cehă - 2033, Slovenia, Croaţia, Germania, Bulgaria şi Polonia. Nu putem omite creşterea accelerată a preţurilor la energie electrică, respectiv contextul actual, creştere care a fost acutizată de invazia Rusiei în Ucraina - şi care, într-o oarecare măsură, a amânat politicile de eliminare a cărbunelui dar, deşi unele state au luat măsuri în vederea amânării eliminării cărbunelui pe termen scurt, totuşi, nu şi-au amânat obiectivele pe termen lung, respectiv finalul acestei decade. Am dori să reiterăm aici faptul că obiectivele pe termen lung vor rămâne neatinse. Rolul cărbunelui în România: ne-am uitat, evident, la evoluţia producţiei şi a consumului de electricitate. Este evident faptul că, în creşterea şi dezvoltarea economică a României, cărbunele a avut o contribuţie esenţială de-a lungul anilor. Începând cu anul 2013, contribuţia cărbunelui la producţia de energie electrică începe să se reducă, moment care culminează şi cu dezvoltarea resurselor din energie regenerabilă", a menţionat Alina Chiriţă (Arsani).
 
Potrivit acesteia, şi capacităţile de producţie pe bază de cărbune s-au redus semnificativ, de la peste 7.000 de MW în 2000, la circa 4.900 MW în anul 2020.
 
"Practic am ajuns, conform datelor ANRE, în anul 2022, ca să avem o contribuţie la producţia de energie electrică de 17% din partea cărbunelui. Reducerea capacităţilor şi, implicit, a producţiei de energie electrică pe bază de cărbune a condus şi la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Practic, acestea au scăzut de patru ori în ultimii 12-13 ani, de la 31 milioane tone de CO2 în anul 2008, la 8,3 milioane tone de CO2 în anul 2020", a spus ea.
 
Aceasta a subliniat că, în ceea ce priveşte Complexul Energetic Oltenia, compania a avut probleme financiare semnificative, motiv pentru care a necesitat injecţii de lichidităţi din partea statului, "practic ajutoare de stat pe fondul costurilor operaţionale ridicate, dar şi pe fondul plăţilor pentru certificatele de CO2".
 
Totodată, Alina Chiriţă a precizat că a fost aprobat recent Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, care va presupune construirea a două centrale, opt parcuri fotovoltaice şi o microhidrocentrală, cu scopul de a înlocui capacităţile actuale pe bază de lignit în anii următori. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2096 / 8668
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...