ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ambasadorul României în Germania: Schimburile economice bilaterale cu Germania ar putea depăşi în acest an 33 de miliarde de euro

06 Octombrie 2021   |   Agerpres

Diplomatul a menţionat că deficitul comercial al României este în creştere şi în relaţia cu Germania şi reprezintă un element în atenţia decidenţilor de la Bucureşti. Însă, raportat la volumul total al schimburilor comerciale, dezechilibrul pe relaţia cu Germania este mai redus decât cel înregistrat în relaţia cu alţi parteneri comerciali.

 
 
Schimburile economice bilaterale cu Germania au continuat să se recupereze vizibil după o relativă stagnare în 2020 şi ar putea depăşi anul acesta 33 de miliarde de euro, a afirmat, marţi, ambasadorul României în Republica Federală Germania, Adriana-Loreta Stănescu, în cadrul unui eveniment organizat de AHK România.
 
"Germania este primul şi de departe cel mai mare partener comercial al României, comerţul bilateral reprezentând peste o cincime din totalul comerţului exterior al României. Schimburile economice bilaterale au continuat să se recupereze vizibil după o relativă stagnare în 2020, ajungând la finele lunii iulie la circa 19 miliarde de euro, respectiv peste nivelul din anul 2019, ceea ce ne încurajează deplin motivat să credem că în acest an vom depăşi pragul de 33 de miliarde de euro. Activitatea investiţională a firmelor germane este de asemenea consistentă şi în creştere, cu aproximativ 5 miliarde de euro capital investit, respectiv peste 10 miliarde investiţii efective şi vorbesc aici de statisticile româneşti. Vorbim astfel despre peste 23.000 de firme cu capital german înregistrate în România care au generat aproximativ 300.000 de locuri de muncă în diverse sectoare de activitate. Există o apreciere largă pentru calitatea investiţiilor germane în România, ceea ce face ca relaţia economică bilaterală să fie una puternică şi cu potenţial de creştere în continuare", a spus ambasadorul.
 
Diplomatul a menţionat că deficitul comercial al României este în creştere şi în relaţia cu Germania şi reprezintă un element în atenţia decidenţilor de la Bucureşti. Însă, raportat la volumul total al schimburilor comerciale, dezechilibrul pe relaţia cu Germania este mai redus decât cel înregistrat în relaţia cu alţi parteneri comerciali.
 
"Relaţiile bilaterale româno - germane, după cum este cunoscut, se situează la un nivel excelent, fapt reflectat în dialogul politic substanţial şi benefic, în relaţiile economice consistente şi aflate în creştere continuă, în intensitatea contactelor interumane, culturale, academice, potenţate de existenţa unor ample şi dinamice comunităţi ale minorităţii germane din România şi respectiv a etnicilor germani şi a cetăţenilor români emigraţi în Germania, acestea reprezentând o punte solidă de legătură între ţările noastre", a susţinut Adriana-Loreta Stănescu.
 
În opinia ei, apartenenţa comună la UE şi NATO a celor două ţări, precum şi dialogul intens la nivel multilateral şi apropierea poziţiilor dintre Bucureşti şi Berlin pe multiple teme de politică europeană şi internaţională oferă un fundament solid de încredere extrem de benefic pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale.
 
În altă ordine de idei, ambasadorul a aminitit faptul să săptămâna trecută Comisia Europeană a aprobat Planul Naţional Redresare şi Rezilienţă al României în valoare de 29,2 miliarde de euro, împărţiţi aproape în două părţi egale ce reprezintă granturi şi împrumuturi. Din aceşti bani, 41% sunt alocaţi pentru investiţii şi reforme privind mediul şi tranziţia verde, iar 21% pentru digitalizarea României. Aceşti bani alocaţi României în cadrul facilităţii de redresare şi rezilienţă UE vor fi acordaţi în funcţie de atingerea obiectivelor pe parcursul celor 5 ani în care se aplică planul.
 
"Finalizarea Planului Naţional Redresare şi Rezilienţă şi aprobarea sa de către Comisie este un pas important către ceea ce ne propunem să realizăm în România în anii următori, dar provocările majore de abia de acum încep. Ne dorim să cheltuim eficient aceşti bani deoarece doar dacă îi cheltuim eficient vom avea garanţia unei creşteri economice sustenabile pe termen lung. Şi considerăm că acest proces de punere în aplicare a Naţional Redresare şi Rezilienţă reprezintă o oportunitate în egală măsură pentru România şi pentru firmele germane. Ştim cu toţii, de asemenea, că există un mare potenţial în domeniul digitalizării, industriei 4.0, electromobilităţii, utilizării energetice şi industriale a hidrogenului, iar aceste idei existente şi expertiza firmelor germane trebuie transpuse în practică şi utilizate în beneficiu reciproc", a mai spus Adriana-Loreta Stănescu. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4801 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...