ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ASF: Economia reală, încurajată de măsurile fiscale ale guvernelor europene

26 Februarie 2021   |   Agerpres

Ţările afectate puternic de pandemie au promovat programe cu o absorbţie mai mare, în timp ce ţările cu un grad ridicat de ocupare a forţei de muncă în sectoarele vulnerabile s-au bazat mai mult pe granturi directe.

 
 
Măsurile guvernamentale implementate la nivel european pentru sprijinirea economiei reale, afectată de pandemia COVID-19, au stabilizat creditarea şi au permis continuarea funcţionării sistemului financiar, arată o analiză realizată de ESRB (European Systemic Risk Board) şi prezentată în cel mai recent Raport de tendinţe şi riscuri pe pieţele financiare elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
 
Conform ASF, autorităţile au raportat pachete fiscale de sprijin de aproximativ 14% din PIB-ul combinat al statelor membre, sub formă de garanţii asupra împrumuturilor, împrumuturi publice, granturi directe şi scutiri de taxe. Diferenţele dintre măsurile fiscale reflectă expunerile diferite ale statelor la pandemie.
 
Ţările afectate puternic de pandemie au promovat programe cu o absorbţie mai mare, în timp ce ţările cu un grad ridicat de ocupare a forţei de muncă în sectoarele vulnerabile s-au bazat mai mult pe granturi directe.
 
Potrivit raportului ASF, în timpul primei faze a pandemiei a fost evitată o criză de lichiditate şi sistemul financiar a continuat să funcţioneze, prin prisma programelor de sprijin fiscale şi a politicilor monetare. În plus, abordarea flexibilă a cadrului legislativ în vigoare a suplinit aceste măsuri, relaxând astfel constrângerile din bilanţurile anumitor bănci.
 
Cu cât criza financiară durează mai mult şi redresarea economică este mai lentă, cu atât sunt mai mari riscurile ca pierderile din sectorul nefinanciar să se repercuteze asupra sectorului financiar.
 
Conform analizei ESRB, în această fază a pandemiei, autorităţile trebuie să se concentreze asupra: orientării măsurilor fiscale către cele mai afectate sectoare; monitorizării sustenabilităţii datoriei private; pregătirii pentru un scenariu cu un stres acut în sectorul corporativ; îmbunătăţirii transparenţei bilanţurilor instituţiilor financiare şi coordonării politicilor între sectoare şi ţări.
 
De asemenea, ASF menţionează că Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) a identificat sustenabilitatea modelului de afaceri şi conceperea adecvată a produsului ca principalele două priorităţi de supraveghere relevante pentru autorităţile naţionale competente. Având în vedere prevederile Regulamentului revizuit privind funcţionarea EIOPA, autorităţile naţionale competente trebuie să ia în considerare aceste priorităţi atunci când întocmesc programele lor de lucru şi trebuie să notifice EIOPA corespunzător.
 
ASF susţine că autorităţile naţionale îşi vor concentra activităţile de supraveghere asupra monitorizării impactului mediului caracterizat de rate scăzute ale randamentelor pentru o perioadă îndelungată şi a crizei COVID-19 asupra sustenabilităţii modelului de afaceri şi dezvoltării societăţilor de asigurări şi furnizorilor de servicii de pensii ocupaţionale.
 
În plus, autorităţile naţionale competente vor monitoriza impactul crizei COVID-19 asupra produselor şi se vor asigura că cerinţele de guvernanţă şi supraveghere a produsului (POG), precum şi alte cerinţe legate de protecţia consumatorului şi conduita afacerilor sunt implementate adecvat pentru a gestiona deficienţele induse de criză.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6816 / 8889
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...