
Bertola (Confindustria): Cerem Guvernului român să nu subevalueze fenomenul depopulării, care pare de neoprit
31 Ianuarie 2020
AGERPRESNoul preşedinte al Confindustria România a apreciat că problema forţei de muncă deficitare din România trebuie tratată prin încurajarea întoarcerii românilor din străinătate.
Românii care au emigrat în Italia nu vor să renunţe la calitatea serviciilor medicale din Italia şi acesta rămâne unul dintre motivele principale de renunţare la a reveni în ţară, a declarat joi seară noul preşedinte al Confindustria România - asociaţia patronală a antreprenorilor italieni din România, Giulio Bertola.
Noul preşedinte al Confindustria România a prezentat membrilor organizaţiei planurile pentru viitor, dedicând un capitol separat situaţiei deficitului forţei de muncă din ţara noastră ca şi problemă majoră a dezvoltării companiilor italiene din România.
Acesta a solicitat Guvernului român să nu subevalueze fenomenul plecării românilor în afara ţării, remarcând că acest proces pare de neoprit.
Noul preşedinte al Confindustria România a prezentat membrilor organizaţiei planurile pentru viitor, dedicând un capitol separat situaţiei deficitului forţei de muncă din ţara noastră ca şi problemă majoră a dezvoltării companiilor italiene din România.
Acesta a solicitat Guvernului român să nu subevalueze fenomenul plecării românilor în afara ţării, remarcând că acest proces pare de neoprit.
"Lipsa de forţă de muncă este o temă dramatică, nu doar în România, ci în mare parte din Europa de Est. Naţiunile Unite, Banca Mondială şi agenţiile de statistică au efectuat un studiu în ceea ce priveşte depopularea din ţările din est, luând un amplu spectru de timp în analiză, din 1989 în 2050. Putem observa că România ar putea risca să ocupe o poziţie tristă, poziţia a doua dintre ţările din Europa de Est din acest punct de vedere, cu o prognoză în ceea ce priveşte scăderea populaţiei care ar putea ajunge la minus 30%, respectiv 6,5 milioane de cetăţeni români care pleacă din România. Cerem Guvernului român să nu subevalueze acest fenomen, care pare de neoprit", a afirmat Giulio Bertola.
Noul preşedinte al Confindustria România a apreciat că problema forţei de muncă deficitare din România trebuie tratată prin încurajarea întoarcerii românilor din străinătate.
"În ceea ce priveşte lipsa de forţă de muncă, consider că este indispensabil să deschidem o masă de discuţie cu Guvernul, dar şi cu patronatele şi cu celelalte asociaţii româneşti, dar şi cu principalele sindicate din ţară, pentru că este vorba de un argument de interes naţional şi transversal pentru întreaga piaţă a muncii. Când abordăm tema lipsei de forţă de muncă este inevitabil să nu ne gândim la posibila revenire a cetăţenilor români din străinătate. Trebuie deci să încercăm să luăm în considerare cu toţii, Guvernul, patronate, sindicate, exigenţele reale ale familiilor românilor din străinătate, printr-un dialog direct cu Diaspora. Fără un angajament comun al tuturor acestor entităţi, care să se concretizeze într-un proiect unic, o să ducem lipsă de capacităţi de a atrage românii din străinătate", a subliniat Giulio Bertola.
Acesta a apreciat că strategia guvernamentală pentru revenirea românilor în ţară trebuie să ofere facilităţi financiare pentru aceştia.
"Sunt convins că trebuie să poziţionăm familia în centrul oricărui proiect viitor, căreia trebuie să i se garanteze o revenire în patrie cu facilităţi, cu minimul de formalităţi birocratice. O să îi solicităm Guvernului facilităţi în ceea ce priveşte contribuţiile fiscale. O să fie greu, dar nu contează, o s-o facem şi o să o solicităm în numeroase rânduri, pentru acele societăţi care îşi vor asuma politici de muncă pe termen mediu şi lung", a declarat Giulio Bertola.
Preşedintele Confindustria România a amintit că situaţia domeniului sanitar românesc este un punct crucial în decizia românilor din Italia de a nu reveni în patrie.
"Tema sănătăţii este un alt punct crucial în ceea ce priveşte decizia românilor de a nu se întoarce în patrie. Românii care au emigrat în Italia nu vor să renunţe la calitatea sănătăţii din Italia şi acesta rămâne unul dintre motivele principale de renunţare la a reveni în patrie. În noul nostru proiect am prevăzut o formă de sănătate complementară de bune practici italiene, conform principiilor de cultură mutuală pe care eu însumi, cu convingere fermă, am reuşit să le aduc în România de doi ani. Menţinerea asistenţei sanitare italiene va deveni un punct strategic pentru a încuraja revenirea lucrătorilor români din Italia fără să aibă un impact negativ asupra bilanţurilor publice ale României. Din acest motiv vom dezvolta şi mai mult această formă de asistenţă sanitară italiană non-profit, sprijinind de asemenea întregul sistem de sănătate public românesc", a precizat Giulio Bertola.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9426 / 9725 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...