ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Boloş, despre Curtea de Conturi: Am observat o schimbare de abordare şi o transformare profundă instituţională

27 Septembrie 2023   |   Agerpres

El a subliniat că şi Ministerul Finanţelor are în vedere o schimbare de paradigmă, în condiţiile în care doreşte să analizeze indicatorii de performanţă ai celor care folosesc banul public, nu doar modul în care este contabilizată cheltuiala publică.

 
 
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat că a observat o schimbare de abordare şi o transformare profundă instituţională în ceea ce priveşte Curtea de Conturi, menţionând că, în vremea tinereţii sale, când aştepta Curtea de Conturi, îl treceau transpiraţiile, fie n-a făcut "anumite documente bine", fie nu era "chiar în acord cu legislaţia în vigoare".
 
"Dacă este un motiv sau mai multe motive ca să îl felicit pe domnul preşedinte al Curţii de Conturi, împreună cu echipa dumnealui, atunci sunt două motive: cel puţin unul, că a reuşit să finalizeze acest proiect (Proiectul CCR-SAI pentru cetăţean, n.r.) şi, sigur, noi aşteptăm nerăbdători ca să îi vedem şi roadele - şi cel de-al doilea lucru, în nenumăratele întâlniri pe care le-am avut cu domnul preşedinte, am observat o schimbare de abordare şi o transformare profundă instituţională. M-a impresionat acest lucru pentru că în vremea tinereţii mele, când aşteptam Curtea de Conturi, mă treceau transpiraţiile, că fie n-am făcut anumite documente bine, fie nu sunt chiar în acord cu legislaţia în vigoare. Aveam momentele acelea în care mă gândeam foarte serios: oare ce am făcut bine, oare ce n-am făcut bine, ca astăzi să înţelegem procesul acesta de transformare - şi să vedem în Curtea de Conturi partenerul nostru care ne ajută să facem mai bine pentru cetăţean. Este o schimbare de abordare extraordinară şi cred că pentru aceasta merită să aplaudăm Curtea de Conturi, pe domnul preşedinte şi echipa dumnealui", a menţionat Marcel Boloş, la conferinţa de închidere a Proiectului CCR-SAI pentru cetăţean.
 
El a subliniat că şi Ministerul Finanţelor are în vedere o schimbare de paradigmă, în condiţiile în care doreşte să analizeze indicatorii de performanţă ai celor care folosesc banul public, nu doar modul în care este contabilizată cheltuiala publică.
 
"Dacă dumneavoastră mergeţi pe ideea aceasta conceptuală şi de abordare şi de orientare spre cetăţean - şi sunt convins că aici teoria celor trei E, pe care o cunoaştem din literatura de specialitate, o implementaţi cu succes de multe ori, a trebuit să mă uit foarte bine la această teorie, a celor trei E - economicitate, eficacitate şi eficienţă. Dacă dumneavoastră respectaţi cu stricteţe acest lucru - şi este îmbucurător, mai ales pentru perioada aceasta grea prin care trece România - să ştiţi că şi noi, la Ministerul Finanţelor, încercăm un început de schimbare de paradigmă, pentru că în recentele întâlniri avute cu dumneavoastră şi cu echipa Curţii de Conturi am încercat să explicăm că nu ne mai uităm doar la modul în care contabilizăm cheltuiala publică, ci începem să ne uităm şi noi, uşor-uşor, la indicatorii de performanţă ai celor care folosesc banul public", a explicat demnitarul.
 
Ministrul Finanţelor a afirmat că, în această perioadă, una dintre criticile aduse a fost aceea că apare sistemul competitiv între ordonatorii de credite, în condiţiile în care se va spune despre un primar că va fi mai performant decât altul.
 
"În perioada aceasta, în care am fost întrebat de multe ori despre pachetul acesta de legi, una dintre criticile care ni s-a adus este: ce ne trebuie nouă să urmărim indicatorii de performanţă? De ce trebuie să spunem că un primar va fi mai performant decât alt primar şi va apărea sistemul competitiv între ordonatorii de credite. Păi, cam spre aceasta ar trebui să ne ducem, să urmărim această competitivitate între ordonatorii de credite şi modelele pe care le avem cele mai bune de utilizare a banilor publici. Acestea să fie exemplul pe care îl implementăm pentru cele 603 miliarde lei pe care bugetul consolidat al României îl are", a explicat Boloş.
 
Potrivit acestuia, cele două instituţii sunt partenere, au grijă de banii publici, iar parteneriatul va duce spre cele mai bune metode de gestionare a fondurilor publice.
 
"Dacă dumneavoastră auditaţi în interesul cetăţeanului, aşa şi Ministerul Finanţelor trebuie să fie foarte atent cu felul în care se cheltuie aceşti bani - şi mai ales să ne uităm că ei vin din impozite şi taxe. Aici discutăm de mediul de afaceri şi oamenii care contribuie la buget şi există întotdeauna această tendinţă a contribuabililor, pe bună dreptate, să spună: păi, aparatul acesta de stat stufos pe care îl aveţi, de ce nu faceţi rânduială acolo, încât să asiguraţi un echilibru cât mai bun pentru banii care provin din fonduri publice? Voiam să vă spun că avem acest interes şi urmărim acest obiectiv. Adică facem o competiţie dumneavoastră orientaţi spre cetăţeni, noi, orientaţi spre o monitorizare a indicatorilor de performanţă", a mai spus ministrul.
 
În opinia sa, această structură care va fi specializată pe ceea ce înseamnă "spending review", adică această monitorizare a indicatorilor de performanţă ar putea aduce la suprafaţă cele mai bune modele ale ordonatorilor de credite care lucrează cel mai bine cu banul public, astfel încât să fie o sursă de inspiraţie.
 
"De unde vin eu, să ştiţi că avem un model de finanţe publice local care a suferit transformări de-a lungul a 3 ani de zile. Nu vă spun despre cine este vorba. Las, aşa, poate vă daţi seama. Dar, dacă acel ordonator de credit a început cu un model de finanţe publice locale, cu cheltuieli de funcţionare 70% şi de capital 30%, după 3 ani de mandat, cred, este în situaţia în care astăzi avem cheltuieli de funcţionare 30% şi de investiţii 70%. Ce ne arată acest lucru? Că se poate. Prin măsuri la nivelul ordonatorilor de credite să punem pe masă noi modele de finanţe publice la nivel local, care sunt sursă de inspiraţii pentru noi la nivel central", a adăugat Boloş.
 
Proiectul CCR-SAI pentru cetăţean este un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, ce a avut ca obiectiv modernizarea Curţii de Conturi a României.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1991 / 9760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...