ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burnete (Concordia): Măsurile fiscale asumate de Guvern în faţa Parlamentului au multe aspecte problematice

27 Septembrie 2023   |   Agerpres

De asemenea, patronatele consideră că taxarea cifrei de afaceri a marilor companii este o măsură antieconomică ale cărei efecte se vor vedea foarte repede în multe industrii şi apoi în preţuri mai mari.

 
 
Pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului are încă multe aspecte problematice, iar tot ceea ce ţine de reducerea cheltuielilor şi combaterea evaziunii fiscale rămâne la nivel de promisiune undeva în viitor, este de părere Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.
 
"Pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul şi-a angajat ieri răspunderea în faţa Parlamentului are încă multe aspecte problematice, pe care noi vom continua să le semnalăm şi pe care vom continua să le discutăm cu actuala coaliţie de guvernare, în speranţa că le vom putea corecta. Îmi aduc aminte că în septembrie 2022, când Guvernul României a adoptat la fel de intempestiv un pachet pentru preţurile la energie, am spus că nu va trece o lună până ne vom întoarce să-l amendăm. Şi aşa a fost. Acum cred la fel, că aceste măsuri fiscale vor necesita multe ajustări pe măsură ce guvernanţii vor înţelege unde au greşit. Ce semnalăm acum, după asumare? Tot ceea ce ţine de reducerea cheltuielilor şi combaterea evaziunii fiscale rămâne la nivel de promisiune undeva în viitor şi măsurile nu ni se par foarte convingătoare. Aşteptăm să ni se arate repede că ne-am înşelat şi că banii vor fi cheltuiţi mai eficient şi evaziunea fiscală va fi redusă drastic şi repede", a menţionat Burnete, într-un comunicat de presă al organizaţiei pe care o reprezintă.
 
De asemenea, patronatele consideră că taxarea cifrei de afaceri a marilor companii este o măsură antieconomică ale cărei efecte se vor vedea foarte repede în multe industrii şi apoi în preţuri mai mari.
 
În plus, eliminarea facilităţilor fiscale are aplicabilitate la câteva zile de la intrarea în vigoare a acestui pachet. "Este o gravă încălcare a principiului predictibilităţii fiscale. La fel de gravă ca şi abrogarea prin OUG a acestui principiu. În acest al doilea caz, ne întrebăm ce face Avocatul Poporului, care ar fi trebuit să se sesizeze din oficiu", afirmă Burnete.
 
"Similar, creşterea salariului minim se va face aproape peste noapte. Fără vreo referire la nivelul creşterii, ieşim dintr-unul dintre puţinele mecanisme predictibile pe care le aveam: salariul minim era negociat în fiecare toamnă de partenerii sociali şi intra în vigoare la începutul anului următor. Sistemul bancar, esenţial pentru finanţarea economiei, a aflat de pe o zi pe cealaltă şi din presă că va avea de suportat un impozit şi mai mare decât cel supus dezbaterii publice şi nu înţelegem în urma căror analize sau studii de impact se iau astfel de decizii. Sperăm că nu este adevărat ce s-a vehiculat în spaţiul public despre amendamente de ultim moment care să vizeze Pilonul II, ar fi fost profund nociv şi nedemocratic", apreciază reprezentantul Concordia.
 
În context, Confederaţia Patronală precizează că susţine principiile pe care Guvernul României le-a subscris acestui pachet, respectiv sustenabilitatea finanţelor publice şi o povară egală între mediul public şi cel privat, eficientizarea cheltuielilor bugetare, combaterea evaziunii şi echilibrarea sistemului fiscal astfel încât să existe contribuţii echitabile.
 
"Înţelegem nevoia Guvernului de a găsi soluţii pentru criza bugetară şi nici noi nu ne dorim afectarea PNRR sau suspendarea fondurile europene, însă considerăm că există soluţii mai dezirabile şi care nu ar fi de natură să ne afecteze competitivitatea. În ciuda poziţiei critice pe care o avem despre acest pachet de măsuri, rămânem parteneri de dialog şi aşteptăm din partea Guvernului, aşa cum s-a angajat, să avem o consultare amplă şi fără grabă despre sistemul fiscal românesc", a declarat Radu Burnete.
 
Guvernul condus de Marcel Ciolacu şi-a asumat răspunderea, marţi, în Plenul Parlamentului, pe proiectul de lege privind măsurile fiscal - bugetare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1021 / 8788
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...