
Busuioc:La nivelul Curţii de Conturi am abordat nivelul implementării Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a României 2030
11 Iulie 2023
AgerpresEl a menţionat că seminarul se înscrie în obiectivele Memorandumului de înţelegere semnat alături de Pierre Moscovici, prim-preşedintele Curţii de Conturi a Franţei, în luna octombrie 2022 la Bucureşti.
Curtea de Conturi a României, alături de partenerii de la Curtea de Audit din Ţările de Jos, a abordat nivelul implementării Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a României 2030 prin intermediul a trei misiuni de audit al performanţei, a declarat, marţi, Mihai Busuioc, preşedintele instituţiei.
"La nivelul Curţii de Conturi a României, alături de partenerii noştri de la Curtea de Audit din Ţările de Jos, am abordat nivelul implementării Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a României 2030 prin intermediul a trei misiuni de audit al performanţei pilot cu următoarele teme: îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă pe componenta de mediu, esenţială pentru un viitor sustenabil - audit care se concentrează asupra Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) 12, 13, 14 şi 15 la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurii. Cel de-al doilea audit cu tema: politici publice în domeniul serviciului public de apă şi canalizare, echitate vs. disparitate privind accesul populaţiei la aceste servicii - audit care se concentrează asupra ODD 6 - se desfăşoară la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - şi cel de-al treilea, energia din surse regenerabile şi contribuţia la asigurarea independenţei energetice - audit care se concentrează asupra ODD 7, desfăşurat la Ministerul Energiei", a spus Mihai Busuioc, la a treia ediţie a Seminarului Asociaţiei Instituţiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF) organizat de Curtea de Conturi a României, în parteneriat cu Instituţia Suprema de Audit a Franţei, Curtea de Conturi a Franţei şi cu Curtea de Conturi a Senegalului, instituţia care deţine Preşedinţia în exerciţiu a AISCCUF.
El a menţionat că seminarul se înscrie în obiectivele Memorandumului de înţelegere semnat alături de Pierre Moscovici, prim-preşedintele Curţii de Conturi a Franţei, în luna octombrie 2022 la Bucureşti.
"În acelaşi timp, unul dintre obiectivele strategiei instituţionale ale Curţii de Conturi a României, pe care am adoptat-o recent alături de colegii mei din Plen, vorbeşte despre consolidarea profilului Curţii de Conturi în cadrul comunităţilor profesionale naţionale şi internaţionale. Evenimentul de astăzi, la care mă bucur să vă avem ca oaspeţi, se înscrie în această tendinţă asumată în mandatul meu de a deveni, ca instituţie supremă de audit, parte a soluţiei oferite de lumea auditorilor problemelor emergente cu care se confruntă societăţile noastre", a afirmat Mihai Busuioc.
El a declarat că seminarul încearcă să ofere, prin schimburile inter pares de idei şi experienţe în cadrul comunităţii francofone a instituţiilor supreme de audit (SAI), soluţii în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.
"Cu fiecare zi care trece, suntem din ce în ce mai conştienţi de provocările semnificative cu care se confruntă lumea noastră. Schimbările climatice, sărăcia extremă, inegalitatea socială, precum şi multe alte probleme, ne ameninţă viitorul şi impactează profund viaţa noastră şi a generaţiilor viitoare. Drept răspuns, Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) pentru a orienta eforturile noastre colective către un viitor mai sustenabil şi mai prosper. Aceste obiective reprezintă un cadru global care urmăreşte să abordeze provocările majore cu care se confruntă omenirea şi să construiască un viitor mai bun pentru toţi", a spus Mihai Busuioc.
În acest context, el a arătat că instituţiile supreme de audit joacă un rol fundamental în punerea în aplicare a acestor obiective.
"Prin munca noastră specifică de audit putem ajuta Guvernele şi Parlamentele în luarea celor mai bune decizii cu impact real în creşterea calităţii vieţii cetăţenilor din statele noastre. Pentru a ne asigura că progresele sunt autentice şi sustenabile, avem nevoie de evaluări periodice şi profesioniste ale acestor obiective. Acesta este motivul pentru care, în interiorul comunităţii noastre AISCCUF, auditul obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru anul 2030 este de o importanţă crucială. Prin examinarea atentă şi riguroasă a progresului nostru, putem identifica atât succesele, cât şi deficienţele, şi să ne îndreptăm atenţia către domeniile care necesită intervenţii mai ample", a menţionat Mihai Busuioc.
Potrivit preşedintelui Curţii de Conturi a României, criza sanitară globală a pus la grea încercare inclusiv activitatea instituţiilor supreme de audit.
"A trebuit să ne reinventăm, să dezvoltăm tehnici noi de audit şi să învăţăm unii de la alţii cum să facem faţă unei situaţii fără precedent. În contextul actual, sănătatea a devenit o prioritate globală fără precedent. Pandemia de COVID-19 a demonstrat fragilitatea sistemelor noastre de sănătate şi a subliniat nevoia urgentă de a investi în capacităţile noastre de pregătire şi răspuns în faţa unor astfel de ameninţări. Astfel, instituţiile supreme de audit joacă un rol crucial în asigurarea transparenţei şi responsabilităţii în utilizarea resurselor şi în realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă legate de sănătate. Ele monitorizează şi evaluează eficienţa şi eficacitatea politicilor, programelor şi proiectelor în domeniul sănătăţii, asigurând că resursele sunt utilizate în mod corespunzător şi că impactul asupra sănătăţii cetăţenilor este maxim.Una dintre întrebările la care noi, cei din comunitatea AISCUFF, suntem chemaţi să dăm răspuns este cum implicăm cetăţenii în acest proces de implementare a obiectivelor de dezvoltare durabilă, cum aducem dezbaterea publică în munca noastră de audit şi, mai ales, cum intrăm în dialog cu societatea civilă pe aceste obiective de interes vital pentru fiecare dintre noi. ODD 16 vorbeşte despre instituţii puternice, eficiente şi eficace în slujba cetăţeanului, iar rolul nostru ca instituţii supreme de audit este să întărim performanţa acestora", a declarat Mihai Busuioc.
De asemenea, el a afirmat că, la sfârşitul celor două zile de lucrări, prin împărtăşirea experienţelor comune, a succeselor, dar şi a zonelor în care au fost întâmpinate dificultăţi, instituţiile vor fi mai aproape de a oferi răspunsuri coerente la problemele cu care se confruntă.
"Când mă pregăteam să vă vorbesc în calitate de gazdă a acestui seminar, mi-au căzut ochii pe o definiţie a francofoniei, elementul central, dincolo de cel profesional, al întâlnirii noastre: Francofonia este o fereastră deschisă către lume, unde cuvintele se întâlnesc pentru a crea legături şi unde ideile sunt împărtăşite pentru a construi un viitor comun. Parafrazând sintagma de mai sus, cred că punând ideile împreună, ne putem consolida capacitatea instituţională, ne putem îmbunătăţi metodele de audit şi putem deveni mai relevanţi şi mai pregătiţi, să ne inspirăm şi să fim inspiraţi în acest drum către un viitor mai bun pentru toţi", a mai spus Mihai Busuioc.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1994 / 9463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...