ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BVB:Valoarea de tranzacţionare pentru toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 67% în primele 4 luni

16 Mai 2022   |   Agerpres

O evoluţie pozitivă a fost înregistrată de indicele BET-NG, care reflectă evoluţia companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB care au domeniul principal de activitate energia şi utilităţile aferente. BET-NG a înregistrat în aprilie o creştere de 5%, având astfel cel mai mare ritm de creştere comparativ cu toţi ceilalţi indici BVB.

 
 
Valoarea de tranzacţionare pentru toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 67% în primele 4 luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a ajuns la 9,15 miliarde lei (1,85 miliarde euro), potrivit unui raport al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
 
Conform raportului, pieţele de capital internaţionale traversează o perioadă caracterizată de volatilitate semnificativă, iar piaţa de capital din România s-a aliniat acestui trend. Ratele în creştere ale dobânzilor, tensiunile geopolitice şi inflaţia persistentă sunt câţiva dintre factorii care generează aceste fluctuaţii. Accentuarea volatilităţii s-a tradus prin creşteri semnificative în ceea ce priveşte lichiditatea pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Lichiditatea medie zilnică cu toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piaţa Reglementată a BVB a fost de 111,65 milioane lei, echivalentul a 22,6 milioane euro, în creştere cu peste 70% faţă de primele patru luni ale anului trecut.
 
"Cea mai bună investiţie în faţa inflaţiei sau volatilităţii o reprezintă investiţia în educaţie. Cele mai frecvente întrebări care apar în contextul actual sunt cele care fac referire la cele mai bune tipuri de investiţii în condiţiile unei rate a inflaţiei de aproape 14% sau variaţiilor zilnice mai accentuate pe pieţele de capital. Investiţia în educaţia financiară oferă pe termen lung cel mai bun randament atât la nivel individual, cât şi la nivel de companii. Salutăm decizia Parlamentului României de aprobare a legii privind reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital pentru investitorii individuali şi impozitarea diferenţiată a profiturilor realizate în funcţie de perioada de deţinere. O Românie dezvoltată are nevoie de o bursă puternică pe care să fie prezente cât mai multe companii româneşti şi de o implicare cât mai largă a populaţiei în fenomenul investiţional", a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
 
În ton cu mişcările din pieţele internaţionale, majoritatea indicelor BVB au încheiat primele patru luni în teritoriu negativ. În ultima şedinţă de tranzacţionare din aprilie, indicele BET - care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate la BVB - a afişat o valoare de 12.723 puncte, cu 2,6% sub nivelul de la finalul anului trecut. Indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din BET, a încheiat luna aprilie la un nivel de 22.970 puncte, cu 0,6% sub cel de la finalul anului 2021.
 
O evoluţie pozitivă a fost înregistrată de indicele BET-NG, care reflectă evoluţia companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB care au domeniul principal de activitate energia şi utilităţile aferente. BET-NG a înregistrat în aprilie o creştere de 5%, având astfel cel mai mare ritm de creştere comparativ cu toţi ceilalţi indici BVB.
 
"Sectorul energetic, puternic reprezentat la BVB, are un impact semnificativ în economie. România are o poziţie privilegiată în acest domeniu şi tocmai de aceea este esenţial să fructifice potenţialul de a dezvolta în mod susţinut acest sector pentru a-şi consolida un avantaj competitiv semnificativ pe termen lung. Pentru populaţie, simplificarea accesului la piaţa de capital reprezintă una dintre cele mai bune veşti întrucât încurajează participarea la fenomenul investiţional şi elimină o serie de bariere birocratice. Propunerea legislativă adoptată de Parlamentul României, demers susţinut de BVB, permite accesul mult mai facil pentru un număr cât mai mare de participanţi la piaţa de capital şi reprezintă un stimulent pentru români pentru a-şi plasa economiile pe bursa locală", a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.
 
În raport se menţionează că propunerea legislativă privind simplificarea impozitării investitorilor din piaţa de capital este un demers susţinut de Bursa de Valori Bucureşti alături de Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociaţia Administratorilor de Fonduri, Asociaţia Română a Băncilor şi Asociaţia Brokerilor. Legea prevede reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital pentru investitorii individuali, prin impozitarea diferenţiată a profiturilor realizate, şi anume cu 1% pentru deţinerile de peste un an şi 3% pe cele mai mici de un an, fără ca pierderile să mai fie compensate. Obligaţia calculării, reţinerii la sursă, declarării şi plăţii impozitului vor reveni intermediarilor şi administratorilor de fonduri. Noile prevederi legislative ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, după promulgarea de către Preşedintele României şi publicarea în Monitorul Oficial. Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la BVB a ajuns la final de aprilie la 143,7 miliarde lei, echivalentul a peste 29 miliarde euro.
 
România a devenit tot mai vizibilă pe plan internaţional şi este prezentă, începând cu data de 21 martie, cu 11 companii în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente. Cele 11 companii sunt: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast, One United Properties, MedLife, Transport Trade Services, Purcari Wineries, Conpet, IMPACT Developer & Contractor şi Sphera Franchise Group. Primele patru luni s-au remarcat la BVB prin 17 noi listări de emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni. Pe segmentul de acţiuni, 7 companii au venit la cota bursei: Holdingrock1, DN Agrar, ABN Systems, Dr. Fischer Dental, Grup Şerban, Bento, Brikston Construction Solutions. Pe segmentul de obligaţiuni, au avut loc 10 emisiuni emisiuni de bonduri: Elefant Online, Stanleybet Capital, Life is Hard, Inox, BCR, Ministerul Finanţelor Publice (cu 4 emisiuni) şi Primăria Municipiului Bucureşti.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3278 / 8668
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...