ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Chiriac (CONAF): Digitalizarea IMM-urilor reprezintă motorul în creşterea competitivităţii

07 Decembrie 2023   |   Agerpres

Ea a reamintit că statistici alarmante arată că România se situează în coada clasamentului european în privinţa adoptării digitalizării în rândul IMM-urilor. Conform analizei privind "Barierele Digitalizării mediului public şi privat din România", 53% dintre IMM-uri declară că există bariere semnificative în calea digitalizării, cu aproape 10% sub media europeană.

 
 
Digitalizarea IMM-urilor reprezintă motorul în creşterea competitivităţii iar noile tehnologii digitale deschid orizonturi vaste pentru afaceri şi consumatori, susţin tranziţia verde şi joacă un rol crucial în atingerea obiectivelor noastre comune, consideră Cristina Chiriac, preşedinta PFA & CONAF.
 
"În contextul evoluţiei economiei globale şi a obiectivelor Uniunii Europene privind neutralitatea climatică, este imperativ să acordăm sprijin decisiv IMM-urilor din România pentru a le permite să capitalizeze pe avantajele pieţei interne a UE şi să devină competitive la nivel european.
Suntem conştienţi că noile tehnologii digitale deschid orizonturi vaste pentru afaceri şi consumatori, susţin tranziţia verde şi joacă un rol crucial în atingerea obiectivelor noastre comune. Prin reducerea birocraţiei şi creşterea nivelului de transparenţă, instrumentele şi procesele digitale simplifică mediul de afaceri şi contribuie semnificativ la utilizarea eficientă a resurselor. Procesul de digitalizare vine la pachet cu investiţii financiare semnificative, în special în ceea ce priveşte achiziţionarea de echipamente moderne. În acest context, este esenţial să ne concentrăm pe sprijinirea IMM-urilor, în special acel segment care, din păcate, se confruntă cu limitări în ceea ce priveşte resursele şi personalul specializat în domeniul digital", a arătat Cristina Chiriac, la conferinţa naţională #ITforENERGY - Zilele Smart Industry care s-a desfăşurat recent la Brăila.
 
Ea a reamintit că statistici alarmante arată că România se situează în coada clasamentului european în privinţa adoptării digitalizării în rândul IMM-urilor. Conform analizei privind "Barierele Digitalizării mediului public şi privat din România", 53% dintre IMM-uri declară că există bariere semnificative în calea digitalizării, cu aproape 10% sub media europeană.
 
"Lipsa unei identificări clare a nevoilor de infrastructură şi absenţa unui plan de acţiune coerent pentru digitalizare sunt principalele obstacole. Este imperios necesar să promovăm o conştientizare crescută în rândul antreprenorilor, evidenţiind că rezistenţa la digitalizare poate avea consecinţe nefaste asupra viabilităţii afacerii. Digitalizarea nu înseamnă doar implementarea de tehnologii, ci şi respecializarea personalului şi creşterea valorii profesionale. Acordându-le IMM-urilor resursele şi ghidarea necesară, le oferim şansa de a juca rolurile principale pe scena competitivităţii europene", a subliniat preşedinta CONAF.
 
Peste 170 de antreprenori au participat la conferinţa naţională #ITforENERGY - Zilele Smart Industry - Îmbunătăţirea nivelului de cunoştinţe în domeniul IT, organizată de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze şi Patronatul Femeilor Antreprenor - parte a Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), la Brăila.
 
Discuţiile au vizat modalităţile concrete prin care tehnologiile emergente pot fi integrate în procesele de afaceri, cum se pot optimiza resursele şi cum se pot identifica noi direcţii pentru creşterea competitivităţii. Au fost explorate soluţii digitale menite să sprijine companiile în adaptarea şi prosperarea într-un mediu economic dinamic şi competitiv.
 
Totodată, a fost lansată aplicaţia de promovare a municipiului Brăila "Visit Braila" dezvoltată de Mario Vlaviano, elev în clasa a XII-a, la Colegiul Naţional "Gheorghe Munteanu-Murgoci" Brăila, câştigătorul marelui premiu al proiectului naţional CONAF, Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială, împreună cu specialişti din cadrul Bibliotecii Judeţene Panait Istrati, aplicaţie care a fost implementată de administraţia locală.
 
"Nu putem rămâne la dosarul cu şine, de aceea am încercat de-a lungul timpului să devenim mai interactivi. În 2019, Primăria municipiului Brăila a primit Trofeul de Excelenţă Smart City, ca urmare a inovărilor făcute în zona online şi a digitizării, în cadrul Galei Asociaţiilor Municipiilor din România, organizată sub patronajul preşedintelui. Premiul ne-a fost acordat pentru: Programări cărţi de identitate on-line; rezervare parcare de domiciliu on-line; aplicaţie Brăila Transport Public; certificate de urbanism on-line; GIS - Sistem Informaţional Geografic; plată taxe şi impozite on-line; plată taxă tonaj greu on-line; petitii on-line; Wifi4YOU - Program cu finanţare europeană semnat. Începând de azi aplicaţia "Visit Braila" este publică şi Primăria va începe să o promoveze şi va transmite invitaţii către cei care se pot înscrie gratuit în această aplicaţie. Fac precizarea că Primăria Municipiului Brăila nu va percepe niciun fel de taxe, astfel încât fiecare să poată fi parte din această aplicaţie. Vom avea şi secţiuni noi, pentru că sunt parcuri frumoase în oraş şi vom insera şi aceste lucruri la capitolul modalităţi de relaxare şi petrecere a timpului liber. Dar vom trece şi secţiuni cu personalităţile Brăilei, oameni care au avut o contribuţie în dezvoltarea acestui oraş şi mă refer aici la Ana Aslan, Maria Filotti, Mihail Sebastian, Panait Istrati etc.", a declarat Marian Viorel Dragomir, primarul Brăilei.
 
Marius Poşa, subsecretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, consideră că partea de IT are, mai mult sau mai puţin, aceleaşi valenţe oriunde pentru că cerinţele sunt cam aceleaşi.
 
"Interoperabilitatea este cea care ne omoară. De ce? Ne-am obişnuit să nu mai luăm exemple de bune-practici, pe care să le implementăm, fiecare vrea să aibă exemplul lui de bună practică. Investim în inventarea roţii de fiecare dată şi în fiecare zonă. Partea de IT, mai mult sau mai puţin, are aceleaşi valenţe oriunde pentru că cerinţele sunt cam aceleaşi. De foarte multe ori te întâlneşti cu o situaţie în care 5 platforme fac acelaşi lucru şi nu seamănă între ele. Am reuşit să semnăm pentru investiţii precum: cloud regional care va fi făcut, cloud guvernamental cu o valoare de peste 500 mil euro din PNRR, şi avem acest ghiseu.ro care a demonstrat încă din pandemie că este de real ajutor. Nu în ultimul rând, cazierul judiciar care are şi un impact green", a menţionat Marius Poşa.
 
Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) reprezintă peste 95% din producţia internă de petrol şi gaze naturale, sectorul de transport petrol şi gaze naturale, furnizare gaze naturale precum şi o parte semnificativă din activităţile de rafinare, comercializare şi distribuţie de produse petroliere din România.
 
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) reuneşte interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi egalităţii de şanse. CONAF are în componenţa sa 2 federaţii, 9 patronate, 19 asociaţii, 27 sucursale, peste 5.500 de companii şi peste 170.000 de angajaţi.
 
Printre proiectele organizaţiei se numără "Pactul pentru Tineri", "Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială" "DigitalUP" "Pactul pentru Muncă - în parteneriat cu FPPG, "Pactul pentru Educaţie Antreprenorială" şi seria de dialoguri deschise "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 214 / 8463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția de 432 mil. lei prin care Fondul Proprietatea și-a vândut acțiunile deţinute la Engie România. Echipa, coordonată de Lucian Bondoc
Teodorescu Partners a asistat Autonom Protect în achiziția Nova Ria24
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Stănescu Vasile & Asociaţii și Strelia CVBA apără România în procesul intentat de Pfizer la Bruxelles, cu pretenții de peste o jumătate de miliard de euro plus dobânzi. Cine sunt apărătorii României și ce îi recomandă
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
Chambers Global 2024 | RTPR, singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (8), Filip & Company (6), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
Bohâlțeanu & Asociații, implicată într-o nouă tranzacție importantă din domeniul industriei aviatice | Firma de avocați a asistat grupul Christian Tour în procedura de preluare de la Aegean Airlines SA a 51% în cadrul companiei aeriene românești Anima Wings Aviation SA. Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner) și Daniela Milculescu (Partner), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Lista scurtă a finaliștilor “Chambers Europe Awards - 2024” | Cinci firme din România luptă pentru trofeu: CMS, NNDKP și Schoenherr, prezențe constante la gala premiilor, RTPR intră în competiție propulsată de activitatea intensă din ultimul an, iar Filip & Company este nominalizată pentru a treia oară consecutiv
DLA Piper | The Opportunity: Lawyer, Employment
Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement obține la ICCJ o soluție definitivă în favoarea unui cunoscut operator de restaurante, într-o dispută judiciară cu un probatoriu voluminos, care a durat peste 4 ani. Proiect coordonat de Ioana Gelepu (Managing Partner)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...