ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cîţu: Obligativitatea certificatului digital pentru personalul medical va fi aprobată în Guvern, probabil, săptămâna viitoare

28 Septembrie 2021   |   Agerpres

Premierul a participat la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, în care liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a solicitat ca actele normative să fie retrase de Guvern întrucât încalcă "prevederile legale şi convenţii internaţionale".

 
 
Guvernul va aproba, cel mai probabil săptămâna viitoare, iniţiativele legislativele privind obligativitatea certificatului verde pentru COVID în cazul personalului medical şi al angajaţilor furnizorilor de servicii sociale şi le va transmite Parlamentului spre dezbatere şi adoptare, a precizat, marţi, premierul Florin Cîţu.
 
Premierul a participat la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, în care liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a solicitat ca actele normative să fie retrase de Guvern întrucât încalcă "prevederile legale şi convenţii internaţionale".
 
"Reprezentanţii Guvernului au lansat două acte normative: o modificare la Legea 55 pentru asistenţă socială şi un proiect de lege - e complet separat, o iniţiativă guvernamentală - pentru modificarea legată de personalul din sistemul de sănătate. Am rugămintea să le retrageţi, să le discutăm serios, pentru că încalcă prevederile legale şi convenţii internaţionale şi bănuiesc că vreţi o construcţie normală, legală. Adică, suntem pentru vaccinare, deci noi susţinem, dar chestiunea vaccinării forţate sau transferării responsabilităţilor în sarcina salariaţilor fără respectarea problemelor de securitate în sănătate în muncă şi a prevederilor de cod, inclusiv desfacerea contractului individual de muncă, care este cea mai gravă, sunt chestiuni care vor crea prejudicii ideii de vaccinare", a spus Bogdan Hossu la reuniune.
 
În replică, premierul a explicat că proiectele reprezintă variante ale Guvernului, care vor fi aprobate şi apoi transmise Parlamentului, care le poate aduce modificări înainte de a le adopta.
 
"Intenţia noastră este de a duce aceste iniţiative, pe care le vom aproba în şedinţă de guvern, în Parlamentul României, care este forul suprem legislativ al statului român şi acolo vom avea varianta finală. Este interpretarea... sunt nişte variante pe care noi luăm în calcul aici, la Guvern, dar vor fi prin proiect de lege, vor merge în Parlamentul României şi acolo, bineînţeles, în comisiile de specialitate puteţi să interveniţi şi să veniţi cu alte variante. Acum, putem să mai discutăm, ideea este că nu avem timp mult să mai discutăm, pentru că trebuie să le trimitem în Parlament. Dacă mai discutăm câteva luni de zile, nu mai au niciun sens aceste măsuri, de aceea noi mergem cu ele. Au fost în dezbatere publică, le găsiţi la Ministerul Sănătăţii în dezbatere publică. Nu o să fie acum, nu o să fie mâine, probabil că săptămâna viitoare, dacă aveţi o discuţie cu Ministerul Muncii şi cu Ministerul Sănătăţii, le puteţi discuta", a declarat Florin Cîţu.
 
Anterior, tot marţi, ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că proiectul de lege privind instituirea obligativităţii certificatului digital COVID pentru personalul medical reprezintă o măsură necesară în această perioadă a pandemiei.
 
"Ieri, Ministerul Sănătăţii a pus în transparenţă decizională proiectul de lege privind obligativitatea certificatului digital UE pentru personalul medical, respectiv pentru personal din IGSU şi Inspectoratul General de Aviaţie şi pentru personal din laboratoarele medicale. Este o măsură necesară în această perioadă. Este o măsură care se aplică pe perioada stării de alertă, un proiect legislativ care va fi introdus în Guvern şi cu care Guvernul se va prezenta în Parlament. (...) Proiectul de lege prevede, în cazul în care persoana respectivă nu este vaccinată şi nici nu a trecut prin boală, că trebuie să prezinte conducătorului unităţii, respectiv unităţii medicale, fie că vorbim de public, fie că vorbim de privat, trebuie să prezinte aceste teste. Testele se fac pe cheltuiala proprie. Statul pune la dispoziţie în mod gratuit vaccinul. Există această posibilitate", a spus ministrul interimar.
 
Cseke Attila a subliniat că persoanelor din sistemul medical care nu sunt vaccinate, nu au trecut prin boală şi nu se teste
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4854 / 8648
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...