ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cîţu: Vrem acordul CSAT pentru a încredinţa informatizarea ANAF, în mod direct, unei companii

27 Ianuarie 2020   |   AGERPRES

El a subliniat că CSAT va declara acest proiect de importanţă naţională, ceea ce va permite încredinţarea directă.

 
 
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că va cere acordul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru a încredinţa în mod direct, unei companii, proiectul de informatizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), astfel încât procesul să fie gata în martie-aprilie.

"În ultimii doi ani, statul a forţat companiile private să cumpere case de marcat sofisticate şi softuri, dar ANAF nu est gata, nici măcar nu a început licitaţia pentru softul necesar care să conecteze ANAF de aceste case de marcat. Este o responsabilitate criminală din partea statului: să-i pui pe aceşti oameni să dea bani, să-i ameninţi cu amenzi şi apoi tu să nu fii gata", a spus Cîţu, la Digi 24.

El a arătat că va cere avizul CSAT pentru încredinţarea directă a proiectului de informatizare a ANAF, astfel încât situaţia să se rezolve în această primăvară.

"Forţez lucrurile prin CSAT. Dacă stau şi merg pe mâna funcţionarilor publici care se ocupă de ani de zile, aceiaşi, de informatizarea ANAF, nu ajungem nicăieri. Când am venit în minister, mi s-a spus că în mai o rezolvăm. Apoi am mai stat, mi s-a spus că în iulie este termenul. Acum aud de septembrie-octombrie. Nu mai avem timp, după 30 de ani, să stăm cu acelaşi sistem ANAF. CSAT e modul în care eu încerc să ocolesc acei funcţionari care stau acolo de ani de zile şi-şi protejează sectorul, să nu îi deranjeze nimeni, să mergem pe încredinţare directă unei companii. Vom avea mai multe companii la care ne vom uita şi vom avea câteva criterii de încredinţare directă, să fie mai rapid, să avem acest soft, să conectăm ANAF la secolul acesta în câteva luni, sper cât mai repede, în martie-aprilie să rezolvăm situaţia", a precizat ministrul.

El a subliniat că CSAT va declara acest proiect de importanţă naţională, ceea ce va permite încredinţarea directă.

"De aceea, e mai mult o disperare, mergem în CSAT din disperare, pentru că altfel nu poţi să mişti lucrurile. Trebuie să intri direct în ei. Sunt oameni care sunt acolo se pare doar să facă rău României. Nu există nicio scuză. Nicio scuză. Să ai sectorul privat pregătit de aproape un an şi jumătate şi tu să nici măcar să nu ai caietul de sarcini pentru licitaţie. Doar rea-voinţă şi poate şi alte interese", a completat ministrul.

Cîţu a subliniat că aceasta va fi cea mai bună investiţie făcută de România în ultimii 30 de ani.

"Nu se va încredinţa aşa, primei firme venite. Aşa cum se face şi pentru licitaţii de armament, se face şi pentru autostrăzi, aşa se poate face şi aici. Se face o analiză de piaţă să vezi care sunt companiile şi indicatorii, dar procedura este mult mai rapidă. (...) Este vorba de infrastructura ANAF, servere, sunt mai multe aspecte. Nu pot să vă spun costurile, dar veniturile pe care sperăm să le încasăm, în urma informatizării, sunt de zeci de miliarde de lei. Va fi cea mai bună investiţie pe care a făcut-o România în ultimii 30 de ani", a spus oficialul guvernamental.

El a amintit că au fost alocaţi bani până acum pentru acest proiect de la bugetul de stat şi au fost cumpărate servere care stau pe holuri de trei ani, neutilizate.

"Acolo s-au plătit 30 de milioane de la Banca Mondială şi 300 de milioane de la buget. Banii au fost cheltuiţi şi au fost bani de fiecare dată. Eu n-am nevoie de aşa de mulţi bani ca să fac asta. Eu am trecut printr-un proces complicat de implementare de soft la o bancă unde am lucrat şi sumele care se vehiculează pentru sectorul public nu se vehiculează pentru sectorul privat. Niciodată", a mai spus ministrul.

Întrebat dacă acei funcţionari care i-au spus că sistemul ANAF nu poate fi informatizat mai devreme de septembrie-octombrie, mai lucrează în minister, Cîţu a arătat că o practică în rândul funcţionarilor publici, atunci când sunt traşi la răspundere, este de a-şi lua concediu medical.

"Când începi să îi intrebi de ce nu-şi fac treaba, intră în concediu medical. Nu pot să înţeleg sistemul medical şi medicii care îşi asumă riscul de a da unui funcţionar public concediu peste noapte. Sunt exemple multiple, când vrei să muţi sau să tragi la răspundere un funcţionar public, el intră în concediu medical. Acest lucru trebuie să înceteze", a mai arătat Cîţu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9480 / 9762
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...