
Comisarul UE pentru apărare: ”Suferim atacuri hibride, dar ar putea urma atacuri militare. Serviciile de informații raportează că Rusia se pregătește să sfideze Articolul 5 al NATO”
11 Aprilie 2025
Agerpres'În câțiva ani, Rusia ar putea dori să atace una sau mai multe țări europene. Trebuie să ne asigurăm că Putin nu este tentat' să o facă, a declarat Kubilius.
Suferim atacuri hibride, dar ar putea urma atacuri militare, a declarat vineri comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, care a avertizat totodată că 'Rusia construiește mașinării de război într-un ritm accelerat', informează EFE.
Fostul prim-ministru lituanian a afirmat că posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să lanseze un atac militar asupra unui stat membru al UE în următorii ani este reală.
'Putin ar putea folosi această putere militară pentru a testa NATO. Și pericolul este real. Serviciile de informații raportează că Rusia se pregătește să sfideze Articolul 5 al NATO până în 2030', a spus el.
Acest articol din Tratatul de la Washington care guvernează Alianța Atlantică stabilește că 'un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre statele membre, produs în Europa sau America de Nord, va fi considerat un atac îndreptat împotriva tuturor statelor membre'.
Fostul prim-ministru lituanian a afirmat că posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să lanseze un atac militar asupra unui stat membru al UE în următorii ani este reală.
'Putin ar putea folosi această putere militară pentru a testa NATO. Și pericolul este real. Serviciile de informații raportează că Rusia se pregătește să sfideze Articolul 5 al NATO până în 2030', a spus el.
Acest articol din Tratatul de la Washington care guvernează Alianța Atlantică stabilește că 'un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre statele membre, produs în Europa sau America de Nord, va fi considerat un atac îndreptat împotriva tuturor statelor membre'.
'În câțiva ani, Rusia ar putea dori să atace una sau mai multe țări europene. Trebuie să ne asigurăm că Putin nu este tentat' să o facă, a declarat Kubilius.
Kubilius, care a participat la un forum la Bruxelles, a lăsat deschisă calea facilitării de fuziuni între marile companii militare ale Uniunii Europene pentru a le face competitive la nivel global, dat fiind că nicio companie de apărare a UE nu se află printre primele zece din lume.
Politicianul Partidului Popular European (PPE) a apărat 'Cartea Albă' prezentată recent de Comisia Europeană, care stabilește mai multe principii pentru consolidarea capacității defensive a UE într-un context internațional marcat de războiul din Ucraina și de reînarmarea Rusiei, și a cerut o creștere semnificativă a investițiilor în acest sector.
'Putin nu se va lăsa descurajat de faptul că îi arătăm Cartea Albă. Va fi așa doar dacă vom transforma Cartea Albă în acțiune', a spus creștin-democratul lituanian.
Comisarul european a cerut sprijin continuu pentru Ucraina, menționând că UE a finanțat-o cu 0,1% din PIB-ul său de la începutul războiului și solicitând intensificarea eforturilor.
'Putem și trebuie să facem mult mai mult (...). Dacă vine furtuna, niciunul dintre noi nu va scăpa de distrugere. Solidaritatea este cea mai importantă valoare a noastră. Dacă o țară nu investește în apărarea sa, acest lucru slăbește toate sistemele noastre de apărare', a apreciat comisarul european.
Politicianul lituanian a subliniat totodată importanța creșterii cheltuielilor de apărare de către statele membre ale UE și a consolidării industriilor militare cu o viziune strategică europeană, inclusiv a țărilor mediteraneene care văd amenințarea rusă ca fiind mai îndepărtată decât în alte teritorii, cum ar fi statele baltice.
'Protejarea industriei naționale nu ne va proteja de Rusia', a remarcat Kubelius, adăugând că UE nu este în competiție cu NATO, ci mai degrabă cele două sunt complementare. El a pledat pentru 'dezvoltarea unei industrii de apărare la nivelul întregii UE'.
Kubilius a reamintit că, 'în cele 15 luni dinaintea invadării Ucrainei, statele membre au achiziționat doar 20% din echipamentul lor militar de la UE'.
'Nu avem o piață unică a apărării. Industria noastră este foarte fragmentată', a avertizat el.
Kubilius a afirmat că, 'în următorii ani, din cauza puterii militare în creștere a Chinei, partenerii noștri americani își vor muta atenția de la Europa la Indo-Pacific' și a cerut Europei să preia controlul asupra viitorului său în materie de apărare.
'Cei 460 de milioane de europeni nu ar trebui să se bazeze pe 340 de milioane de americani pentru a se apăra împotriva a 140 de milioane de ruși care nu pot învinge 38 de milioane de ucraineni. Putem face mai bine', a rezumat el.
Comisarul european, care a declarat că instituții precum Banca Europeană de Investiții (BEI) 'distrug tabuurile' privind facilitățile financiare pentru a canaliza fonduri către industria militară a UE, a atras atenția asupra paradoxului că o mare parte din economiile făcute de europeni este investită în SUA, inclusiv companii de apărare care apoi cumpără start-upuri europene.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 31 / 9446 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...