ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Energia verde și terenurile Primăriilor – își pot valorifica Primăriile terenurile prin asociere cu investitori privați?

22 Iulie 2022   |   Loredana Vlăsceanu și Daniel Vlăsceanu, parteneri în cadrul Vlăsceanu, Nyerges and Partners

Daca dobandirea de drepturi reale asupra terenurilor Primariilor prin licitatie publica este recunoscuta si reglementata de Codul Adminsitrativ si alte acte normative, posibilitatea valorificarii terenurilor Primariei in cadrul unei asocieri in participatiune cu un investitor privat fara parcurgerea acestei proceduri este privita in continuare cu retinere.

 
 
In “al doilea val al regenerabilelor” se pune din nou problema posibilitatii asocierii intre Primarii si investitorii privati pentru realizarea de capacitati energetice pe terenurile apartinand Primariilor.

Daca dobandirea de drepturi reale asupra terenurilor Primariilor prin licitatie publica este recunoscuta si reglementata de Codul Adminsitrativ si alte acte normative, posibilitatea valorificarii terenurilor Primariei in cadrul unei asocieri in participatiune cu un investitor privat fara parcurgerea acestei proceduri este privita in continuare cu retinere.

Frecventa utilizarii acestor asocieri in “primul val al regenerabilelor” a determinat o practica bogata a instantelor judecatoresti cu privire la anularea acestora. Totusi, in marea majoritate a solutiilor de anulare a contractelor de asociere sau a deciziilor Consiliilor Locale de aprobare a acestora, instantele nu au contestat posibilitatea Primariilor de a intra in asocieri fara organizarea de licitatii, ci au anulat asocierile respective intrucat au considerat ca acestea erau in fapt concesiuni/inchirieri deghizate pentru “ocolirea” licitatiei publice.

Intre timp, desi prevederile relevante din Legea nr 215/2001 privind administratia publica locala au fost inlocuite de Codul Administrativ, regulile au ramas aproximativ aceleasi. Astfel, articolul 129 alin. 9 lit. a) din Codul Administrativ permite expres Primariilor sa intre in asocieri cu investitori privati fara a impune insa licitatia publica. Consideram asadar, ca intrucat obligativitatea licitatiei publice este o limitare de stricta interpretare si, prin urmare, aplicabila doar situatiilor expres mentionate de lege, Primariile pot incheia contracte de asociere in participatie in mod direct, fara parcurgerea acestei proceduri.

Totusi, care ar fi ratiunea excluderii asocierii de la obligativitatea licitatiei publice? Pe scurt, legiuitorul a gandit participarea Primariei intr-o asociere in participatie ca presupunand o implicare activa din partea acesteia si nu doar transmiterea unor drepturi reale asupra terenurilor in schimbul unei “chirii” fixe.

Astfel, Codul Administrativ conditioneaza asocierile (fara licitatie publica) de indeplinirea anumitor conditii:

(i)           respectarea cerintelor legale aplicabile asocierii (reglementate in acest caz de art.1949 – 1954 din Codul Civil) – cea mai importanta fiind participarea obligatorie a membrilor atat la beneficii cat si la pierderi. Niciun membru nu poate beneficia de un nivel minim garantat de venituri si nici nu poate fi scutit de participarea la pierderi. Clauzele prin care Primariile beneficiaza de sume fixe pe luna nelegate in niciun fel de beneficiile asocierii sunt prin urmare incompatibile cu asocierea.

(ii)         proiectul sa fie unul de interes public local – intrucat Legea energiei nr. 123/2012 stabileste ca fiind de interes public realizarea de capacitati energetice, ramane doar a se stabili beneficiile unui astfel de proiect pentru comunitatea locala (ex. noi locuri de munca, energie mai ieftina pentru autoconsum, reabilitare infrastructura locala etc); si

(iii)       implicarea Primariei in finantarea si realizarea proiectului. In practica instantelor s-a considerat ca simpla participare la asociere prin aportul drepturilor reale asupra terenului nu este suficienta pentru a demonstra participare la finantare. In opinia noastra, este rezonabil a se considera ca Primaria poate participa la finantare doar in anumite etape ale proiectului, cum ar fi in faza de operare cand deja asocierea imparte beneficiile iar Primaria nu mai trebuie sa foloseasca din bugetul sau (oricum supus diferitelor constrangeri/ limitary). Cat priveste a doua conditie (si anume participarea in “realizarea proiectului”) este de retinut ca si lipsa implicarii efective in proiect a Primariei a fost sanctionata de instantele de judecata; asadar, opinam ca este necesar ca Primaria sa se implice in luarea deciziilor si/sau prin specialisti sau in orice alt mod in derularea si realizarea proiectului (existand diferite modalitati juridice de reflectare a unei asemenea implicari).

Lipsa unei reglementari legale clare si practica existenta (datand din primul val de regenerabile) a instantelor de judecata de recalificare a asocierilor ca si concesiune/inchiriere “deghizata”, determina o reticenta crescuta in folosirea acestei institutii juridice. Gandind din perspectiva etapelor ulterioare dezvoltarii unui proiect de regenerabile, este de asteptat ca si apetitul institutiilor financiare pentru finantarea constructiei unor proiecte bazate pe o asociere cu o primarie sa nu fie prea ridicat, daca nu se recurge la o abordare creativa care sa reflecte adaptarea institutiei asocierii la cerintele econimice actuale.

Acesta este motivul pentru care, observand pe de o parte (i) nevoia investitorilor de identificare a locatiilor potrivite pentru dezvoltare si construire proiecte regenerabile, (ii) nevoia Primariilor de identificare a unor solutii de optimizare a veniturilor & reducere a costurilor cu energia pentru comunitatea locala (costuri care au explodat anul acesta), precum si posibilitatea de optimizare a portofoliului de terenuri precum si, pe de alta parte, (iii) anumite parghii legale care permit adaptarea institutiei asocierii la realizatile contemporane, credem ca asocierea in participatiune este o institutie care poate si ar trebui sa fie mai mult implementata in practica.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 2731 / 8583
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
    NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
    CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
    Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
    LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
    Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
    Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
    Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
    Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
    Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
    O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
    Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...