ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Melu (WWF România): Avem o silvicultură bună, cel puţin la nivel de teorie

14 Octombrie 2021   |   Agerpres

Specialistul WWF România a apreciat că apariţia pâlcurilor de păduri în afara fondului forestier nu este un lucru îmbucurător, deoarece în acele zone activitatea agricolă s-a redus şi, în plus, se pierd suprafeţe importante de pajişti.

 
 
România are o silvicultură bună, cu un sistem de norme foarte bine pus la punct, cel puţin în teorie, dar specialiştii din pădure trebuie să ia în considerare faptul că nu mai este ca înainte, prin prisma schimbărilor climatice, a afirmat, joi, într-o dezbatere online, Radu Melu, manager păduri la WWF România.
 
"Fiecare dintre noi trebuie să conştientizăm că nu mai putem aşa. Nu se poate ca fiecare dintre noi să acţionăm la nivelul schimbării climatice păstrând acelaşi mod de viaţă. Trebuie să fim atenţi cu gunoiul, cu energia electrică, cu apa, cu modul de transport. Putem să împădurim şi pădurile au un mod de atenuare a problemelor cu emisiile de carbon şi nu numai. În România, avem în momentul de faţă, cel puţin la nivel de teorie, un sistem de norme foarte bine pus la punct, mai ales dacă îl judecăm în comparaţie cu ce s-a întâmplat în Europa de Vest. Avem o silvicultură bună, cel puţin la nivel de teorie. Uneori, regulile nu s-au respectat şi în teren, dar asta e o altă discuţie. Cu toate aceste, însă, în contextul schimbărilor climatice, în care vorbim de cu totul alt decor, poate că practicile silvice de până acum încep să nu mai fie atât de bune, pe alocuri. Specialiştii din pădure trebuie să ia în considerare faptul că nu mai e ca înainte. Dintr-un chestionar recent pe care l-am făcut a rezultat faptul că avem o problemă cu doborâturile şi rupturile de vânt. După aceea, o problemă cu atacurile insectelor de scoarţă şi defoliatorii care fac ravagii în Europa de Vest. Apoi, incendiile de pădure sunt o problemă, deocamdată destul de accentuată în Europa, mai puţin în România. De asemenea, o altă problemă sunt ploile îngheţate care au un rol distructiv în pădure", a declarat Melu.
 
Specialistul WWF România a apreciat că apariţia pâlcurilor de păduri în afara fondului forestier nu este un lucru îmbucurător, deoarece în acele zone activitatea agricolă s-a redus şi, în plus, se pierd suprafeţe importante de pajişti.
 
"Numărul celor implicaţi în conştientizarea situaţiei în care ne găsim (în materie de protecţie a mediului, n.r.) va creşte. Simt acest fenomen şi în România, unde numărul celor implicaţi este în creştere şi, din punctul meu de vedere, e un lucru îmbucurător. Este relativ greu să-ţi faci o imagine doar dintr-o vizită la picnic sau într-o deplasare prin pădure. Trebuie să judecăm lucrurile prin prisma informaţiilor centralizate pe care le avem. În momentul de faţă se întâmplă nişte lucruri (...) Putem să spunem că e îmbucurător că au apărut păduri în afara fondului forestier, pe terenurile agricole. Dar nu este la fel de îmbucurător pentru că acolo s-a redus activitatea agricolă şi pierdem un alt ecosistem extrem de valoros - pajiştile... Cred că trebuie să avem o soluţie la ceea sce se întâmplă în momentul de faţă şi anume că, într-adevăr, suprafeţele acestea de pădure cresc. Într-o altă ordine e idei, în pădurile pe care deja le avem se întâmplă uneori, nu tot timpul şi nu peste tot, să avem zone nevralgice, dar şi zone-fanion, care ne reprezintă foarte bine, inclusiv pădurile virgine", a spus Melu.
 
Specialişti din domeniul protecţiei mediului au participat, joi, la dezbaterea cu tema "Natura pe plus - Ferestre spre viitorul afacerilor".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4764 / 8668
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...