ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Energiei: Compania SAPE vrea să construiască o centrală termică pe amplasamentul CET Titan

20 Noiembrie 2020   |   AGERPRES

El a dat asigurări că acest proiect se va face şi a postat documente ce conţin schimbul de corespondenţă între SAPE şi Primărie.

 
 
Compania de stat SAPE vrea să construiască o centrală nouă pe amplasamentul fostei CET Titan şi a trimis, în iunie, o adresă în acest sens către Primăria Bucureşti, însă edilul-şef de la acea dată, Gabriela Firea, a ignorat această propunere, a scris vineri, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"SAPE, companie aflată în portofoliul ministerului şi societate care deţine 99% din compania de proiectul Titan Power SA, a trimis în data de 29 iunie o adresă către Primăria Generală a Capitalei, condusă la acea vreme de Gabriela Firea, în care spune două lucruri, în esenţă: primul - că este interesată să dezvolte o centrală pentru producere de energie în cogenerare de înaltă eficienţă pe amplasamentul fostei Centrale Termoelectrice Titan; SAPE a prezentat un proiect fezabil, în care se investeşte capitalul propriu, plus alte contribuţii, pentru a construi o centrală termoelectrică de cogenerare cu o putere instalată de 40 MW şi 250 Gcal/h", a arătat ministrul.


Potrivit acestuia, al doilea lucru pe care-l propune SAPE în adresă este un parteneriat pe termen lung cu Termoenergetica, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, care poate deveni un beneficiar strategic pentru energia termică produsă de viitoarea centrală.

"Considerăm astfel că un element esenţial pentru demararea etapelor legale necesare realizării noii centrale de cogenerare de înaltă eficienţă pe amplasamentul fostei CET Titan l-ar constitui intenţia Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti SA - principalul furnizor de apă caldă şi încălzire în sistem centralizat, aflat sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti - de producţia de energie termică produsă de noua capacitate energetică", a adăugat Popescu, citând din adresa trimisă de SAPE.

Însă, mai scrie ministrul, doamna Firea fiind preocupată cu campania şi nefiind un proiect cu care să se poată lăuda, a ignorat propunerea transmisă de SAPE până în luna septembrie, după ce au trecut alegerile locale. După care, probabil, "pentru a-şi acoperi incompetenţa, la aproape două săptămâni după ce a pierdut alegerile, pe 6 octombrie, Administratorul Public al Primăriei Municipiului Bucureşti a transmis un răspuns la adresa SAPE", notează ministrul.

"Brusc", spune Popescu, li s-a părut o idee bună şi au lăsat de înţeles că Primăria doreşte să fie implicată în "proiecte care să rezolve problemele identificate de către specialişti referitor la starea actuală a SACET Bucureşti".

"Mai mult, necesitatea demarării de urgenţă a unui amplu program de investiţii în capacităţi noi de producere energie termică - atât în cogenerare, cât şi în capacităţi de vârf - cu puteri instalate şi flexibilităţi care să le încadreze perfect în actualele cerinţe ale necesarului de căldură al oraşului, dar şi cu performanţe tehnice care să le permită concurarea cu succes în competiţia cu celelalte soluţii tehnice din piaţă, reprezintă o prioritate pentru administraţia publică pe care o reprezentăm", a citat Virgil Popescu din răspunsul Primăriei.

Asta, în condiţiile în care, pe 6 octombrie, Nicuşor Dan nu era încă primar efectiv, pentru că Gabriela Firea "a avut grijă să saboteze, încă o dată, voinţa bucureştenilor din alegeri, prin tertipuri penibile", continuă Popescu.

"Deci, cum rămâne stimată doamnă fost - primar general? Ce s-a întâmplat din iunie până în octombrie, de nu aţi răspuns propunerii înaintată de SAPE? Proiectul nu era bun sau aţi dat dispoziţie să nu se mişte o foaie de hârtie, că urma campania electorală şi credeaţi că dacă dăm drumul proiectului vă lua PNL 'oxigenul' electoral? Pentru asta aţi întârziat proiectul şi v-aţi bătut joc de bucureşteni, să daţi bine în alegeri? Cred că răspunsul este de la sine înţeles: Aţi blocat proiectul, deşi era spre binele bucureştenilor!", a subliniat ministrul Energiei.

El a dat asigurări că acest proiect se va face şi a postat documente ce conţin schimbul de corespondenţă între SAPE şi Primărie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 76 / 13401
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat fondatorii în vânzarea Te-Rox Prod. RTPR a anunțat 7 tranzacții de M&A în ultima lună
Pandemia a generat mandate complexe pentru avocații din practica de Healthcare & Pharma de la Wolf Theiss. Ileana Glodeanu (Partener): Continuăm să fim implicați în câteva tranzacții în sfera biotech și anticipăm câteva mișcări în piață, atât în Pharma, cât și în Healthcare
BERD acordă un împrumut de 5 mil. EUR combinatului siderurgic Donalam Călăraşi. Finanţare asistată de DLA Piper Romania
Studiu CMS: Companiile din Europa Centrală și de Est sunt interesate de oportunitățile „verzi” oferite de Inițiativa „Belt & Road”. Varinia Radu, Partner CMS România: Investitorii chinezi și-au exprimat interesul pentru finanțarea și construirea proiectelor feroviare în România, a celor de infrastructură mare, dar și in domeniul energiei regenerabile
Dubla impozitare și ignorarea prescripției de către Administrația Fondului pentru Mediu, confirmate definitiv ca nelegale de către ICCJ într-o cauză în care avocații D&B au asistat cu succes un contribuabil în disputa fiscală
Clifford Chance, avocații băncilor în ultima emisiune de eurobonduri pe 2020. Ministerul Finanţelor a împrumutat 2,5 mld. € de pe pieţele externe
Presiunea bugetară din ce în ce mai mare va obliga statul să caute soluții pentru creșterea încasărilor. Cum lucrează echipele specializate în soluționarea problemelor legate de fiscalitate de la Popescu & Asociații, ce mandate primesc și ce sfaturi le dau clienților în această perioadă
În spatele scenei, alături de echipa de litigii de la CMS România, a cărei activitate a continuat la turație maximă în perioada crizei medicale. Horia Drăghici, Partener coordonator al practicii: Profilul activității contencioase a rămas în general neschimbat, remarcabilă fiind consolidarea poziției noastre în disputele strategice, ceea ce a generat o creștere a activității și a veniturilor
Situație “excepțională” în arbitrajul ICSID legat de Roșia Montană. Tribunalul admite o „nouă cerere” introdusă de reclamanți, cu mai multe variante de obținere a unor compensații
O nouă rundă de promovări la MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații. Trei avocați fac un pas înainte în carieră
Cum lucrează performanta echipă de litigii fiscale a firmei Reff și Asociații|Deloitte Legal și ce sfaturi oferă clienților intrați în vizorul Fiscului. Mihnea Galgoţiu-Săraru, Partener: E posibil să vedem un fenomen ce se manifestă deja în Europa, al investitorilor privați care solicită daune de la stat pentru măsurile restrictive, pe motiv de discriminare, lipsă de proporționalitate sau absenţa unor măsuri compensatorii corespunzătoare
„The Lawyer European Awards 2020”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | TZA și Popescu & Asociații, pe lista scurtă a premianților. ZRVP concurează, din nou, la titlul „European litigation team of the year”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...