ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Niţă (FFPG): Principiul de deductibilitate redusă a investiţiilor nu există în alte ţări, dar înţelegem contextul actual

13 Mai 2022   |   Agerpres

În viziunea reprezentantului FPPG, ne aflăm în timpul unei crize majore a energiei şi a unui război la graniţă "care complică situaţia şi mai tare".

 
 
Principiul de deductibilitate redusă a investiţiilor în energie nu există în alte ţări care folosesc acelaşi sistem fiscal ca România, dar înţelegem contextul actual, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Cătălin Niţă, directorul executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG).
 
"Cea mai mare provocare a producătorilor este renumita Lege offshore, votată ieri (miercuri, 11 mai 2022, n.r.) într-o formă în Senat, trecută foarte repede prin Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi cu aşteptare de raport al comisiilor raportoare marţi, pe 17 mai, şi pusă pe ordinea de zi spre aprobare în Plenul Camerei Deputaţilor, miercuri (18 mai 2022, n.r.), bineînţeles sub rezerva primirii raportului de la cele două comisii. Cel puţin de când sunt eu în administraţie, cred că e cel mai rapid parcurs pe care l-am văzut pentru un proiect legislativ, ceea ce, pe de o parte, ne bucură. De patru ani am tot susţinut principiile care ar trebui să fie regăsite într-o formă aplicabilă şi care să ducă spre investiţii în Marea Neagră. Membrii noştri sunt de părere că orice lege este de îmbunătăţit, pentru că sunt foarte multe lucruri are se întâmplă în viaţa reală, în afaceri, pe care de cele mai multe ori legiuitorul fie nu le cunoaşte, fie nu reuşeşte să se gândească la ele. Mai sunt mici lucruri de formă care au mai fost îndreptate în Senat. Înţeleg că mai sunt ceva avize care nu au venit în timp util pentru a fi introduse în proiectul actual", a spus Niţă.
 
În viziunea reprezentantului FPPG, ne aflăm în timpul unei crize majore a energiei şi a unui război la graniţă "care complică situaţia şi mai tare".
 
"Mai avem şi noi ceva amendamente de trimis pe partea de formă. Pe parte de fond fiscalitatea este într-adevăr îmbunătăţită faţă de varianta actuală. În continuare a rămas un procent de deductibilitate din impozitul pe venitul suplimentar. De asemenea, a rămas impozitul pe veniturile suplimentare, ca titulatură, deşi peste tot în industrie el se taxează pe profitul suplimentar, nu pe venit... În alte ţări care folosesc acelaşi sistem fiscal, acest principiu de deductibilitate redusă a investiţiilor nu există, dar înţelegem contextul şi ne dăm seama că lucrurile nu sunt chiar normale cum ar trebui. Suntem în timpul unei crize majore a energiei, cu preţuri crescute, ale unui război la graniţă care complică situaţia şi mai tare", a menţionat Cătălin Niţă.
 
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea Legii offshore, care reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât în perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime, stabilind că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale.
 
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat că prin modificarea actualei legi se vor debloca investiţiile din Marea Neagră şi vor fi accelerate investiţiile în onshore-ul de adâncime, se va asigura securitatea în aprovizionare a ţării în caz de criză energetică, iar România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.
 
Publicaţia The Diplomat a organizat, joi, evenimentul Energy CEO Forum & Awards 2022.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3266 / 8649
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...