
Niţă (FFPG): Principiul de deductibilitate redusă a investiţiilor nu există în alte ţări, dar înţelegem contextul actual
13 Mai 2022
AgerpresÎn viziunea reprezentantului FPPG, ne aflăm în timpul unei crize majore a energiei şi a unui război la graniţă "care complică situaţia şi mai tare".
Principiul de deductibilitate redusă a investiţiilor în energie nu există în alte ţări care folosesc acelaşi sistem fiscal ca România, dar înţelegem contextul actual, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Cătălin Niţă, directorul executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG).
"Cea mai mare provocare a producătorilor este renumita Lege offshore, votată ieri (miercuri, 11 mai 2022, n.r.) într-o formă în Senat, trecută foarte repede prin Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi cu aşteptare de raport al comisiilor raportoare marţi, pe 17 mai, şi pusă pe ordinea de zi spre aprobare în Plenul Camerei Deputaţilor, miercuri (18 mai 2022, n.r.), bineînţeles sub rezerva primirii raportului de la cele două comisii. Cel puţin de când sunt eu în administraţie, cred că e cel mai rapid parcurs pe care l-am văzut pentru un proiect legislativ, ceea ce, pe de o parte, ne bucură. De patru ani am tot susţinut principiile care ar trebui să fie regăsite într-o formă aplicabilă şi care să ducă spre investiţii în Marea Neagră. Membrii noştri sunt de părere că orice lege este de îmbunătăţit, pentru că sunt foarte multe lucruri are se întâmplă în viaţa reală, în afaceri, pe care de cele mai multe ori legiuitorul fie nu le cunoaşte, fie nu reuşeşte să se gândească la ele. Mai sunt mici lucruri de formă care au mai fost îndreptate în Senat. Înţeleg că mai sunt ceva avize care nu au venit în timp util pentru a fi introduse în proiectul actual", a spus Niţă.
În viziunea reprezentantului FPPG, ne aflăm în timpul unei crize majore a energiei şi a unui război la graniţă "care complică situaţia şi mai tare".
"Mai avem şi noi ceva amendamente de trimis pe partea de formă. Pe parte de fond fiscalitatea este într-adevăr îmbunătăţită faţă de varianta actuală. În continuare a rămas un procent de deductibilitate din impozitul pe venitul suplimentar. De asemenea, a rămas impozitul pe veniturile suplimentare, ca titulatură, deşi peste tot în industrie el se taxează pe profitul suplimentar, nu pe venit... În alte ţări care folosesc acelaşi sistem fiscal, acest principiu de deductibilitate redusă a investiţiilor nu există, dar înţelegem contextul şi ne dăm seama că lucrurile nu sunt chiar normale cum ar trebui. Suntem în timpul unei crize majore a energiei, cu preţuri crescute, ale unui război la graniţă care complică situaţia şi mai tare", a menţionat Cătălin Niţă.
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea Legii offshore, care reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât în perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime, stabilind că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat că prin modificarea actualei legi se vor debloca investiţiile din Marea Neagră şi vor fi accelerate investiţiile în onshore-ul de adâncime, se va asigura securitatea în aprovizionare a ţării în caz de criză energetică, iar România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.
Publicaţia The Diplomat a organizat, joi, evenimentul Energy CEO Forum & Awards 2022.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4379 / 9762 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...