ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noi măsuri cu privire la distrugerea bunurilor reținute de autoritățile române cu titlul de mijloace materiale de probă

27 Mai 2024   |   Andreea Bende, Partner, BACIU PARTNERS

Articolul 197 din Codul de Procedură Penală este modificat prin detalierea unor noi proceduri cu privire la bunurile reținute ca mijloace materiale de probă, în cazul anumitor bunuri specifice, după cum urmează:

 
 
Cadrul juridic privind operațiunile derulate în legătură cu distrugerea mijloacelor materiale de probă, atunci când este vorba de bunurile dovedite că aduc atingere unor drepturi de proprietate intelectuală a fost modificat prin Legea nr. 126/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (“Legea”), între actele normative modificate fiind și Codul de procedură penală.


Astfel, articolul 197 din Codul de Procedură Penală este modificat prin detalierea unor noi proceduri cu privire la bunurile reținute ca mijloace materiale de probă, în cazul anumitor bunuri specifice, după cum urmează:
 
1.      Bunurile se inventariază, luându-se în acelaşi timp şi măsurile de securitate, de păstrare şi de conservare corespunzătoare până la predarea lor efectivă organelor care efectuează distrugerea;
2.      Bunurile se fotografiază, fotografiile fiind apoi vizate de organul de urmărire penală şi atașate la dosar;
3.      Din rândul acestora se prelevează probe (mostre) necesare expertizării în cursul urmării penale și a judecății, câte un exemplar păstrându-se de către organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată la care se găseşte dosarul, până la soluţionarea definitivă a cauzei.
 
Dacă bunurile reținute reprezintă tutunuri prelucrate, după parcurgerea pașilor de mai sus, bunurile sunt predate pentru distrugere de către organul care a efectuat ridicarea sau reţinerea, antrepozitarilor autorizaţi pentru tutun prelucrat, destinatarilor înregistraţi sau importatorilor autorizaţi de astfel de produse. Predarea bunurilor se va face în termen de maxim 6 luni de la identificarea bunurilor, în baza unei ordonanțe motivate dispuse de procuror în cursul urmării penale sau a unei încheieri dispuse de instanța care are pe rol dosarul. Costurile cu preluarea în custodie, transportul, depozitarea și distrugerea bunurilor rămân, potrivit art. IV alin. (7) din Lege, în sarcina antrepozitarilor autorizați.
 
Dacă bunurile reținute reprezintă însă bunuri dovedite că aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală, altele decât bunurile ce reprezintă tutunuri prelucrate, după parcurgerea pașilor 1 – 3 de mai sus, acestea se predau titularului drepturilor de proprietate intelectuală. Predarea va avea loc în același termen maxim de 6 luni de la identificarea bunurilor.
 
Potrivit art. IV alin. (11) din Lege, titularii drepturilor de proprietate intelectuală au obligația de a asigura, pe cheltuiala proprie, preluarea în custodia, transportul, depozitarea și distrugerea bunurilor din lotul confiscat.

Potrivit legii, procedura de distrugere ar urma să se organizeze în continuare în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) – (5) din Ordonanța Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit acestor provederi, distrugerea se va efectua în prezența şi cu confirmarea prin semnătură a unei comisii de preluare şi distrugere formate din reprezentanţi ai deţinătorului (în speță titularul dreptului de proprietate intelectuală), ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, ai organului de valorificare, ai Ministerului Afacerilor Interne şi ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Titularii drepturilor de proprietate intelectuală vor avea în continuare și posibilitatea de a preda bunurile cu titlu gratuit, în funcție de natura acestora, spre a fi utilizate de organizații sau asociații non-profit cu caracter umanitar, instituții de învățământ, asociații sportive, etc., cu condiția de a nu fi comercializate.
 
Legea nu definește în cuprinsul său ce înseamnă bunuri dovedite că încalcă un drept de proprietate intelectuală. O definiție a acestui termen nu există, de asemenea, nici în Codul de Procedură Penală. Interpretarea autorităților, inclusiv instanțele și parchetele, va trebui însă să țină cont de toate drepturile care vin în concurs, inclusiv, pe de o parte, dreptul de proprietate al proprietarului bunului reținut, prezumția de nevinovăție a acestuia, și, pe de altă parte, drepturile de proprietate intelectuală pe care legea dorește să le protejeze. La o primă evaluare, soluția legislativă plasează o sarcină excesivă pe umerii titularilor de drepturi de proprietate intelectuală, justul echilibru dintre scopul de interes public urmărit (reducerea cheltuielilor statului) și mijloacele folosite (impunerea acestor cheltuieli în sarcina persoane vătămate) fiind rupt.


Încazul în care se va adopta o interpretare care afectează aceste drepturi, cel mai probabil, vom asista la proceduri de sesizare a Curții Constituționale cu excepții de neconstituționalitate a acestor prevederi ale Legii.
 
Impactul practic al acestor măsuri nou instituite în contextul volumului mare al bunurilor reținute, gradului de ocupare al spațiilor de depozitare folosite de stat, influențat și de ritmul de soluționare a evenimentelor de natură contravențională/infracțională din care provin bunurile, și de promptitudinea cu care acestea sunt predate/preluate spre distrugere/valorificare va face ca abordarea autorităților implicate să fie extrem de atent analizată în viitor atât de titularii drepturilor de proprietate intelectuală cât și de proprietarii de drept ai bunurilor pretins încălcând aceste drepturi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 56 / 8747
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
  Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
  De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
  LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
  Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
  Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ionuț Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, juristul trecut prin firme de top în avocatura de business și format în unele dintre cele mai sofisticate și cu miză proiecte: “Profesionistul Dreptului are, aidoma unui dascăl, o vocație socială: el trebuie să lumineze acolo unde este întuneric, să apropie acolo unde există divergență, să creeze reguli și să asigure respectarea lor, eliminând arbitrariul din societate”
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
  LegiTeam: Attorney (flexible position) Competition, EU & Foreign trade - Bucharest
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cătălin Istrate, Head of Legal & Business Conduct la Gilead Sciences Romania: “O bună înțelegere a businessului și ieșirea din zona de risk-free sunt calități pe care juriștii ar putea să le exerseze mai mult. De asemenea, digital și AI sunt domenii pe care juriștii ar trebui să le înțeleagă cât mai bine, pentru a nu fi depășiți de ele”
  Frații Micula câștigă apelul și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $ | Judecătorii americani spun că România a încercat să “reîmpacheteze” argumente anterioare și a eșuat argumentând că hotărârile CJUE în procedurile privind ajutoarele de stat au invalidat sentința. “Vom continua să urmărim executarea silită împotriva României în Statele Unite și în alte jurisdicții”, amenință avocații
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...