ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noi reglementări legislative pentru contractele de vânzare de bunuri

17 Ianuarie 2022   |   Beatrice Bealcu și Raluca Știrbu, Avocați colaboratori Voicu & Filipescu

Ordonanța de urgență nr. 140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri (”OUG nr. 140/2021”) transpune prevederile Directivei nr. 2019/771 privind anumite aspecte referitoare la vânzarea de bunuri și abrogă și înlocuiește Legea nr. 449/2003 privind vânzarea produselor și garanțiilor asociate cu aceasta.

 
 
Considerații generale

Ordonanța de urgență nr. 140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri (”OUG nr. 140/2021”) transpune prevederile Directivei nr. 2019/771 privind anumite aspecte referitoare la vânzarea de bunuri și abrogă și înlocuiește Legea nr. 449/2003 privind vânzarea produselor și garanțiilor asociate cu aceasta.

OUG nr. 140/2021 stabilește cadrul legal cu privire la contractele de vânzare încheiate între vânzător şi consumator, vizând în special conformitatea bunurilor, măsurile corective în caz de neconformitate, modalităţile de punere în aplicare a respectivelor măsuri corective, precum şi garanţiile comerciale.

Aspecte legislative preluate din vechea reglementare


OUG nr. 140/2021 preia termenul de garanție legală de 2 ani de la livrarea bunului și măsurile corective în caz de neconformitate (dreptul consumatorului de a beneficia de aducerea în conformitate a bunurilor prin repararea ori înlocuirea acestuia sau, după caz, de a beneficia de o reducere proporţională a preţului sau de a obţine încetarea contractului astfel cum acestea erau reglementate de Legea nr. 449/2003), aducând însă o serie de noutăți ce vor fi detaliate în cele ce urmează.

Restrângerea sferei noțiunii de producător

OUG nr. 140/2021 restrânge sfera noțiunii de producător, delimitând-o strict la fabricantul bunurilor (în format finit), importatorul bunurilor în Uniunea Europenă, respectiv persoana care se prezintă în această calitate prin aplicarea sigiliului, denumirii sau a mărcii pe bunurile în cauză.

În perspectivă, pentru o armonizare legislativă, amendamente suplimentare ar fi oportune pentru clarificare și în ceea ce privește Legea 240/2004 privind răspunderea producătorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte.

Introducerea noțiunii de garanție de durabilitate

În contextul garanțiilor comerciale (garanția comercială reprezentând angajamentul vânzătorului, în plus față de obligațiile aferente garanției legale, de a înlocui, de a restitui prețul sau de a repara bunul), OUG nr. 140/2021 introduce noțiunea de garanție de durabilitate.

Garanția de durabilitate poate fi acordată de către producător și vizează capacitatea bunului de a-și menține anumite funcții ori standarde de performanță în cursul utilizării normale. În cazul în care un producător oferă consumatorului o garanţie de durabilitate, producătorul va fi ținut să răspundă direct faţă de consumator pe întreaga perioadă acoperită de garanţia de durabilitate cu privire la repararea sau înlocuirea bunurilor.

Prezumția privind existența neconformităților. Sarcina probei

Termenul în care este prezumat că neconformitatea exista la data livrării bunului este majorat de la 6 luni (astfel cum era stabilit în vechea reglementare) la 1 an.

Astfel, în cazul în care neconformitatea se ivește în termen de 1 an de la data livrării bunului, este prezumat că respectiva neconformitate exista la data livrării, cu excepția situației în care este incompatibilă cu natura neconformității ori cu natura bunului.

De asemenea, consumatorul nu are dreptul de a obţine încetarea contractului dacă neconformitatea este minoră. Sarcina probei cu privire la caracterul minor al neconformităţii îi revine vânzătorului.

Suportarea costurilor

Conform OUG nr. 140/2021, costurile rezultate din aplicarea măsurilor corective, inclusiv costurile de preluare și transport al bunurilor sunt suportate de către vânzător, cu excepția situațiilor în care acestea sunt considerate disproporționate.

Bunuri care încorporează un conținut digital

OUG nr. 140/2021 se aplică și bunurilor care încorporează un conținut digital sau care au interconectat un astfel de conținut/serviciu, vândut odată cu bunul obiect al contractului de vânzare (indiferent dacă respectivul serviciu sau conținut digital este furnizat de către un terț). Acest aspect prezintă relevanță în ceea ce privește cerințele de conformitate, limitarea răspunderii și termene de garanție.

Astfel:
►    vânzătorul are obligația de furniza consumatorului actualizările necesare pentru a menține conformitatea și securitatea bunului.
►    vânzătorul nu va răspunde pentru lipsa de conformitate a bunului în măsura în care, ulterior informării cu privire la actualizare, consumatorul nu instalează actualizările sau le instalează greșit, cu nerespectarea instrucțiunilor de instalare.
►    termenul de garanție pentru bunuri cu o durată de utilizare medie de 5 ani este de 2 ani de la data livrării, iar pentru bunuri de utilizare medie mai mare de 5 ani, termenul de garanție este de 5 ani de la data livrării.

Intrare în vigoare

OUG nr. 140/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1245 din data de 30.12.2021, intrând în vigoare  la data de 1 ianuarie 2022, cu excepția prevederilor art. 18, privind faptele care constituie contravenție și sancțiunile aferente care intră în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 4116 / 8632
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
    MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
    Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
    Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
    SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...