
Păun (FNGCIMM): Fondul de garantare a acordat prin programul IMM Invest garanţii de 14 miliarde de lei, în 2020
26 Februarie 2021
AgerpresAcesta a menţionat că plafonul pentru 2021 este similar celui de anul trecut, respectiv 14 miliarde lei.
Fondul de garantare a acordat anul trecut, prin programul IMM Invest, garanţii de 14 miliarde de lei pentru credite bancare pe care companiile trebuie să le returneze, numărul firmelor finanţate de către bănci prin acest program fiind de aproximativ 25.000, a afirmat vineri Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
"În 2020, Fondul de garantare a dat prin programul IMM Invest garanţii de 14 miliarde de lei pentru credite bancare pe care companiile trebuie să le returneze - şi numărul total al companiilor a fost de 25.000 de companii finanţate de către bănci prin programul IMM Invest. Din punctul nostru de vedere este un succes pentru că este vorba despre credit bancar, este vorba de expertiza băncilor în spate, în a evalua riscurile, banii aceştia s-au dus către companii viabile, către afaceri viabile care cu siguranţă au apreciat acest program.", a spus Cristian Păun, la videoconferinţa "IMM-urile, oxigen pentru România".
Acesta a menţionat că plafonul pentru 2021 este similar celui de anul trecut, respectiv 14 miliarde lei.
"Plafonul pentru 2021 este similar celui din 2020 - 14 miliarde lei şi vreau să spun că, în 2020, pentru 14,2 miliarde lei statul a pus un ajutor de stat de 600 de milioane lei. Deci, statul a venit cu 600 milioane lei pentru a facilita accesul la finanţare în valoare de 14 miliarde lei. Eu zic că este o investiţie bună, este un cost pe care statul şi-l asumă pentru a genera acel efect de antrenare vital. Cam acelaşi lucru ne-am propus şi pentru 2021 - 14 miliarde lei, un ajutor de stat de 600 de milioane de lei. Nu sunt banii statului, sunt banii băncilor, este vorba de capital sănătos, capital care se returnează, capital care nu poate fi aruncat în lucruri care nu contează, nu generează valoare adăugată", a mai spus Cristian Păun.
Preşedintele FNGCIMM a subliniat că acest program a fost foarte apreciat de companiile foarte mici şi mici, companiile mijlocii fiind "în zona mai mult marginală a proiectului".
"Cele mai multe companii care au aplicat la acest program sunt microîntreprinderi cu până la 10 angajaţi - 13.000 de întreprinderi din cele 25.000 şi companii mici - vreo 10.000. Deci, cam 23.000 de companii dintre cele 25.000 care au aplicat prin IMM Invest au avut sub 50 de angajaţi. Acest program cu siguranţă s-a adresat şi a fost foarte apreciat de companiile foarte mici şi mici, companiile mijlocii, în număr de 2.500, au fost în zona mai mult marginală a proiectului", a subliniat Cristian Păun.
Potrivit acestuia, cele mai multe companii (63%) au aplicat pentru activitate curentă, 27% dintre ele au aplicat pentru o linie de credit cu rambursare şi 10% pentru investiţii.
"Aş vrea să mai menţionez şi sectoarele de activitate, nu înainte de a menţiona că pe primul loc se află, atât la valoarea finanţată cât şi la plafonul pe care l-a alocat, Banca Transilvania, o bancă românească, cu capital românesc. Deci, performerul în acest program este o bancă cu capital românesc - a dat 4 miliarde lei din cele 14 miliarde lei. Sunt şi alte bănci importante aici: CEC, Raiffeisen, Unicredit, ING, BCR, în topul băncilor care au performat pe acest program. Practic, 10 bănci au dat 10 miliarde lei din cele 14 miliarde lei prin acest program. În ceea ce priveşte 'Top sectoare de activitate' avem: construcţii, transporturi, cultivarea cerealelor, comerţul cu amănuntul, restaurantele, comerţul cu ridicata, comerţul cu ridicata nespecializat, activităţi de inginerie şi consultanţă, întreţinere şi reparare autovehicule, lucrări de instalaţie electrice etc.", a precizat preşedintele FNGCIMM.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7678 / 9754 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...