ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Păun (FNGCIMM): Fondul de garantare a acordat prin programul IMM Invest garanţii de 14 miliarde de lei, în 2020

26 Februarie 2021   |   Agerpres

Acesta a menţionat că plafonul pentru 2021 este similar celui de anul trecut, respectiv 14 miliarde lei.

 
 
Fondul de garantare a acordat anul trecut, prin programul IMM Invest, garanţii de 14 miliarde de lei pentru credite bancare pe care companiile trebuie să le returneze, numărul firmelor finanţate de către bănci prin acest program fiind de aproximativ 25.000, a afirmat vineri Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
 
"În 2020, Fondul de garantare a dat prin programul IMM Invest garanţii de 14 miliarde de lei pentru credite bancare pe care companiile trebuie să le returneze - şi numărul total al companiilor a fost de 25.000 de companii finanţate de către bănci prin programul IMM Invest. Din punctul nostru de vedere este un succes pentru că este vorba despre credit bancar, este vorba de expertiza băncilor în spate, în a evalua riscurile, banii aceştia s-au dus către companii viabile, către afaceri viabile care cu siguranţă au apreciat acest program.", a spus Cristian Păun, la videoconferinţa "IMM-urile, oxigen pentru România".
 
Acesta a menţionat că plafonul pentru 2021 este similar celui de anul trecut, respectiv 14 miliarde lei.
 
"Plafonul pentru 2021 este similar celui din 2020 - 14 miliarde lei şi vreau să spun că, în 2020, pentru 14,2 miliarde lei statul a pus un ajutor de stat de 600 de milioane lei. Deci, statul a venit cu 600 milioane lei pentru a facilita accesul la finanţare în valoare de 14 miliarde lei. Eu zic că este o investiţie bună, este un cost pe care statul şi-l asumă pentru a genera acel efect de antrenare vital. Cam acelaşi lucru ne-am propus şi pentru 2021 - 14 miliarde lei, un ajutor de stat de 600 de milioane de lei. Nu sunt banii statului, sunt banii băncilor, este vorba de capital sănătos, capital care se returnează, capital care nu poate fi aruncat în lucruri care nu contează, nu generează valoare adăugată", a mai spus Cristian Păun.
 
Preşedintele FNGCIMM a subliniat că acest program a fost foarte apreciat de companiile foarte mici şi mici, companiile mijlocii fiind "în zona mai mult marginală a proiectului".
 
"Cele mai multe companii care au aplicat la acest program sunt microîntreprinderi cu până la 10 angajaţi - 13.000 de întreprinderi din cele 25.000 şi companii mici - vreo 10.000. Deci, cam 23.000 de companii dintre cele 25.000 care au aplicat prin IMM Invest au avut sub 50 de angajaţi. Acest program cu siguranţă s-a adresat şi a fost foarte apreciat de companiile foarte mici şi mici, companiile mijlocii, în număr de 2.500, au fost în zona mai mult marginală a proiectului", a subliniat Cristian Păun.
 
Potrivit acestuia, cele mai multe companii (63%) au aplicat pentru activitate curentă, 27% dintre ele au aplicat pentru o linie de credit cu rambursare şi 10% pentru investiţii.
 
"Aş vrea să mai menţionez şi sectoarele de activitate, nu înainte de a menţiona că pe primul loc se află, atât la valoarea finanţată cât şi la plafonul pe care l-a alocat, Banca Transilvania, o bancă românească, cu capital românesc. Deci, performerul în acest program este o bancă cu capital românesc - a dat 4 miliarde lei din cele 14 miliarde lei. Sunt şi alte bănci importante aici: CEC, Raiffeisen, Unicredit, ING, BCR, în topul băncilor care au performat pe acest program. Practic, 10 bănci au dat 10 miliarde lei din cele 14 miliarde lei prin acest program. În ceea ce priveşte 'Top sectoare de activitate' avem: construcţii, transporturi, cultivarea cerealelor, comerţul cu amănuntul, restaurantele, comerţul cu ridicata, comerţul cu ridicata nespecializat, activităţi de inginerie şi consultanţă, întreţinere şi reparare autovehicule, lucrări de instalaţie electrice etc.", a precizat preşedintele FNGCIMM. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6556 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...