ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Popa (BNR): De data aceasta băncile sunt parte a soluţiei, nu a problemei, cum erau în urmă cu un deceniu

07 Mai 2020   |   AGERPRES

El a precizat că există lichiditate în sistemul bancar iar BNR are grijă să existe şi în viitor. Instituţia monitorizează atent lichiditatea din piaţă şi ia măsuri astfel încât aceasta să fie adecvată.

 
 
Băncile sunt de data aceasta parte a soluţiei, nu a problemei, cum erau în urmă cu un deceniu, iar sistemul bancar se află într-o poziţie foarte bună de a transmite mai departe politica monetară a Băncii Naţionale a României, a declarat joi Cristian Popa, CFA, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, la o conferinţă de specialitate.

"Cred cu tărie că de data acesta băncile sunt parte a soluţiei, nu a problemei, cum erau în urmă cu un deceniu. Din punctul de vedere al sistemului financiar la acest moment pare mai degrabă invers decât în 2009 - 2010. Ne uităm la un sistem bancar solid. Acest aspect este foarte important din punctul meu de vedere. Desigur, sunt provocări care trebuie depăşite însă vom trece şi prin aceste acestea. Sistemul bancar este într-o poziţie foarte bună de a transmite mai departe politica monetară a Băncii Naţionale a României. Eu îi spun cutia de viteze pentru că asta este, transmite mai departe lichiditatea şi costul de finanţare şi efectiv deciziile pe care le ia BNR, le propagă către economia reală şi este foarte important că este sănătos în această perioadă. Băncile comerciale finanţează economia reală, sunt ajutate de lichiditatea pe care BNR o creează şi de dobânzile reduse şi sunt o roată foarte importantă a sistemului", a spus Cristian Popa, la conferinţa 'Băncile, în pandemie - provocări şi oportunităţi'.


El a precizat că există lichiditate în sistemul bancar iar BNR are grijă să existe şi în viitor. Instituţia monitorizează atent lichiditatea din piaţă şi ia măsuri astfel încât aceasta să fie adecvată.

Cristian Popa a făcut referire şi la provocările din această perioadă menţionând deficitul public şi finanţarea acestuia.

"Aici trebuie să tragem un semnal de alarmă. Trebuie să combatem aşteptările nerealiste. Desigur, nu mai avem limita de 3% de deficit bugetar impusă de Comisia Europeană, dar există o limită naturală a împrumuturilor pe care le poate accesa România. Şi cred că trebuie să fim conştienţi asupra acestuia lucru. Nu există bani fără limită. Cred că trebuie să fim ponderaţi. Finanţarea deficitului nu cred că va fi uşoară. În caz că se iau măsuri care generează un puternic impact negativ asupra economiei va fi mai greu să atragem investitorii. Investitorii nu vor finanţa un deficit scăpat de sub control. Spaţiul fiscal era deja mic. Nu e un secret că politicile fiscale expansioniste din ultimii ani au consumat o bună parte din resursele posibile, potenţial de atras dinainte să apară pandemia. Astfel capacitatea de finanţa toate proiectele pe care le cere mediul privat şi populaţia este limitată şi trebuie subliniat cuvântul limitată", a declarat Cristian Popa.

De asemenea, el a spus că datele Comisiei Europene indică pentru acest an un deficit de 9% şi de peste 11% pentru anul viitor. Din aceste cifre, doar 2-3% sunt stimulentele pentru combaterea crizei, restul este deficit structural.

Cristian Popa a afirmat că datoria publică va creşte vertiginos şi că este posibil să depăşim 50% din PIB în 2021.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9086 / 9718
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...