ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preşedintele ANCOM: Licitaţia de spectru va impulsiona conectivitatea în România

16 Septembrie 2022   |   Agerpres

Forma finală a proiectelor de decizie a fost trimisă pentru publicare în Monitorul Oficial, urmând ca ANCOM să publice anunţul de lansare a licitaţiei de spectru şi să pună în vânzare caietul de sarcini pentru aceasta.

 
 
Licitaţia de spectru va impulsiona conectivitatea în România prin creşterea cantităţii de spectru radio necesar pentru ca economia şi societatea să beneficieze de servicii de comunicaţii electronice de bandă largă, bazate pe noile tehnologii, consideră Vlad Stoica, preşedintele ANCOM.
 
"Licitaţia de spectru va impulsiona conectivitatea în România prin creşterea cantităţii de spectru radio necesar pentru ca economia şi societatea să beneficieze de servicii de comunicaţii electronice de bandă largă, bazate pe noile tehnologii. Suntem acum pe ultima sută de metri pentru lansarea acestei licitaţii, după, într-adevăr, o serie de evenimente care a dus la întârzierea organizării acesteia. Cu o bună colaborare şi un constant dialog între instituţiile statului, reprezentanţii Guvernului, cetăţeni şi industria de profil, am ajuns, sper eu, la un echilibru atât în privinţa condiţiilor de utilizare a spectrului scos la licitaţie, cât şi a taxei de licenţă şi a tarifului de utilizare a spectrului. Salut pe această cale aprobarea în şedinţa de Guvern a preţurilor de pornire în licitaţie, taxe care se vor constitui venit la bugetul de stat", a declarat Vlad Stoica, potrivit unui comunicat ANCOM transmis joi AGERPRES.
 
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, împreună cu industria de comunicaţii electronice şi societatea civilă, au dezbătut în cadrul şedinţei de Consiliu Consultativ proiectele de decizie referitoare la organizarea procedurii de selecţie competitivă pentru alocarea spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz şi la tariful de utilizare a spectrului, alături de caietul de sarcini al procedurii de selecţie.
 
Forma finală a proiectelor de decizie a fost trimisă pentru publicare în Monitorul Oficial, urmând ca ANCOM să publice anunţul de lansare a licitaţiei de spectru şi să pună în vânzare caietul de sarcini pentru aceasta.
 
În cadrul licitaţiei vor fi disponibili 555 MHz în cele patru benzi de frecvenţe, operatorii câştigători urmând să acopere cu servicii de bandă largă minimum 70% din populaţia ţării, majoritatea zonelor urbane, autostrăzile existente, aeroporturile internaţionale şi căile ferate modernizate, precum şi un număr de 480 de localităţi identificate ca neacoperite sau slab acoperite cu servicii de comunicaţii mobile.
 
"O nouă etapă de punere la dispoziţia pieţei comunicaţiilor a unei cantităţi importante de spectru radio va avea loc în câteva săptămâni şi va fi baza pentru înviorarea dinamicii sectorului. Sperăm ca operatorii să îşi cântărească bine ofertele, căci spectrul e valoros, durata licenţelor este mare, iar anii ce vor urma sunt provocatori din mai multe puncte de vedere. Noi, echipa ANCOM, am făcut eforturi importante pentru a creşte încrederea operatorilor în perspectivele pe termen lung ale comunicaţiilor mobile în România", a declarat Bogdan Iana, vicepreşedintele ANCOM.
 
În cadrul procedurii de selecţie, ANCOM va acorda drepturi de utilizare care vor intra în vigoare din 2023, respectiv 2026, şi vor avea durata de valabilitate de 25 de ani, respectiv 22 de ani. Excepţie fac drepturile din banda 2600 MHz, pentru care durata de valabilitate va fi de 6 ani şi 3 luni, necesară pentru alinierea cu celelalte drepturi existente în această bandă.
 
Valoarea cumulată a preţurilor de pornire stabilite prin hotărârea Guvernului nr. 1139/2022 este de 693 de milioane de euro. Aceste valori au fost determinate în funcţie de o serie de factori, printre care referinţele naţionale şi europene privind valorile licenţelor în fiecare bandă dintre cele supuse procedurii de selecţie, proprietăţile fizice ale benzilor, drepturile existente în benzile de frecvenţe, precum şi durata şi condiţiile de utilizare a drepturilor ce vor fi acordate, precizează ANCOM.
 
Taxa de licenţă va fi achitată eşalonat, în primii ani de valabilitate a licenţelor.
 
"Tariful de utilizare a spectrului pentru benzile în care se furnizează servicii pe suport radio de bandă largă a fost redus semnificativ pentru benzile 1800 MHz, 2100 MHz şi 2600 MHz. Odată cu noile licenţe, tariful de utilizare în banda de 3400 - 3800 MHz va reflecta noua sa valoare, de bandă pionier pentru furnizarea în Europa de servicii pe suport radio de bandă largă de nouă generaţie. Suplimentar, în contextul organizării procedurii de selecţie în anul 2022, reducerea cu 30% a tarifului de utilizare a spectrului în benzile de frecvenţe 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz şi 3400 - 3800 MHz va sprijini devansarea obiectivelor naţionale de conectivitate pe termen mediu şi lung. Accesul operatorilor la această reducere este condiţionat de asumarea unor angajamente majore de investiţii, prevăzute în caietul de sarcini al licitaţiei", subliniază comunicatul citat. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2746 / 8889
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...