Sunt terenurile agricole din apropierea granițelor netranzacționabile?
21 Noiembrie 2024
Georgiana Bălan, Avocat Senior Coordonator D&B David și BaiasLegea nr. 17/20141 reglementează vânzarea terenurilor agricole din extravilan, stabilind drepturi de preempțiune și alte cerințe administrative stricte pentru vânzarea acestora.
Context legal: restricții și proceduri
Legea nr. 17/20141 reglementează vânzarea terenurilor agricole din extravilan, stabilind drepturi de preempțiune și alte cerințe administrative stricte pentru vânzarea acestora.
În cazul terenurilor aflate la mai puțin de 30 km de graniță sau de țărmul Mării Negre, tranzacțiile sunt condiționate de obținerea unor avize suplimentare de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Mai mult, de emiterea avizului MApN depinde chiar valabilitatea vânzării, care în lipsa acestuia este afectată de nulitatea absolută.
Potrivit Normelor Metodologice de aplicare a Legii 17/20142, pentru a obține avizul de la MApN, este necesar ca vânzătorul să prezinte, în prealabil, avizul emis de MADR. Însă, această etapă ridică o problemă majoră: MADR nu emite avizul dacă vânzarea este destinată unui cumpărător care nu are calitatea de preemptor.
Conform legii, preemptori pot fi coproprietarii terenului, arendașii, proprietarii vecini, statul român, prin Agenția Domeniilor Statului etc. Dacă niciunul dintre aceștia nu își exercită dreptul de preempțiune, terenul poate fi vândut unui terț ”potențial cumpărător”, supus unor condiții restrictive, printre care, aceea să aibă sediul sau domiciliul pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puțin 5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare.
Vânzarea către orice alte persoane, române sau străine, numită în practică și ”vânzare liberă” este permisă doar în cazul în care niciun preemptor și niciun astfel de „potențial cumpărător” nu și-a exprimat intenția de a cumpăra în termenul legal și cu respectarea prevederilor legale.
Avizul MApN nu este necesar pentru vânzarea terenului către preemptori, însă el este necesar pentru vânzarea liberă. În același timp, Avizul MADR, aflat la baza avizului MApN, poate fi obținut în cazul vânzării către preemptori, dar nu și în cazul vânzării libere. De altfel, în cazul vânzării libere, MADR nu are competența de a emite un aviz. Dacă nu există niciun preemptor sau ”potențial cumpărător” care să înregistreze o ofertă de cumpărare, primăria relevantă emite un proces-verbal de finalizare a procedurii. Acest proces-verbal doar se comunică structurii centrale sau structurilor teritoriale a MADR, fără ca ministerul agriculturii să aibă vreo competență în emiterea vreunui aviz specific. Subliniem că potrivit Normelor Metodologice, doar avizul MADR poate sta la baza avizului MApN, nu și acest proces verbal.
Având în vedere faptul că avizul MApN este necesar pentru procesele de vânzare fără preemptori, procedură care se încheie cu procesul-verbal emis de primărie, suntem de părere că avizele MApN ar trebui emise eminamente pe baza acestui proces-verbal, iar abia în secundar pe baza avizului MADR.
Dimpotrivă, în prezent, MADR refuză să emită avizul specific dacă terțul cumpărător nu are calitatea de preemptor. În același timp, pentru vânzarea liberă (deci fără preemptori), MApN refuză să emită avizul său fără avizului prealabil al MADR, care oricum nu poate fi emis în acest caz.
Trebuie precizat că normele metodologice de aplicare a Legii 17/2014, aprobate prin ordin de ministru, ar fi trebuit emise numai pe baza și în executarea Legii 17/2014. Or, această lege permite fără echivoc vânzarea liberă către terți, în situațiile în care nu există preemptori sau “potențiali cumpărători”. Prin reglementarea unei proceduri imposibil de urmat, normele metodologice modifică practic dispozițiile legii, aspect care încalcă atât regulile de tehnică legislativă, cât și principiul constituțional al separării puterilor în stat.
Ne aflăm astfel în fața unei situații paradoxale: deși vânzarea către terți este permisă prin lege, în practică ea devine imposibilă, creându-se un blocaj la nivel național al întregului proces de vânzare a terenurilor agricole extravilane din apropierea graniței.
Impactul asupra tranzacțiilor
Prevederile normelor metodologice au generat în rândul sectorului privat confuzie și un sentiment de neîncredere în instituțiile statului.
Tranzacțiile cu terenurile agricole extravilane, și așa supuse unor restricții birocratice, devin în zona de graniță aproape imposibile. Investitorii, în special investitorii străini care nu se pot încadra în categoria de ”potențiali cumpărători” și care nu au domiciliul în România pentru ultimii 5 ani, sunt excluși de pe piață. Se limitează astfel oportunitatea de a coopta în zona exploatării agricole a unor investitori profesioniști, care dețin fondurile și competențele necesare pentru modernizarea exploatărilor agricole.
În opinia noastră, condiționarea avizului MApN de un aviz care nu are o bază legală de emitere (avizul MADR) și care în practică nu este emis, depășește scopul inițial al legii, care ar trebui să fie protejarea terenurilor agricole, iar nu blocarea tranzacțiilor. Într-o astfel de situație, se impune cu titlu de urgență modificarea normelor metodologice pentru a permite MApN emiterea avizelor relevante pe baza procesului-verbal de finalizare a procedurii emis de Primării.
Până atunci, practica ar trebui să corecteze neajunsurile normelor metodologice, și în aplicarea directă a Legii 17/2014, act normativ de rang superior, MApN ar trebui să emită avize în baza procesului-verbal emis de Primărie, singurul document care poate fi obținut în cazul vânzării libere.
Sunt terenurile netranzacționabile?
Deși nu sunt în mod explicit interzise de la vânzare, terenurile agricole din extravilan situate în apropierea granițelor sunt supuse unui proces birocratic extrem de complicat. Refuzul autorităților de a emite avizele necesare creează, în cele mai multe cazuri, o situație de blocaj a pieței și la imposibilitatea de a vinde astfel de terenuri către investitorii interesați.
Ce este de făcut?
Pentru a îmbunătăți funcționarea pieței și pentru a clarifica regimul juridic al acestor terenuri, ar fi necesare modificări legislative care să permită emiterea avizelor necesare vânzării terenurilor agricole extravilane din apropierea granițelor. De asemenea, este necesară instruirea și informarea autorităților locale pentru a asigura aplicarea unitară a prevederilor legale.
În concluzie, vânzarea terenurilor agricole din extravilan situate în proximitatea granițelor este posibilă doar în condiții foarte restrictive. În lipsa unor reforme legislative și procedurale, aceste terenuri riscă să devină, în practică, aproape imposibil de tranzacționat.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 20 / 9060 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
Țuca Zbârcea & Asociații și britanicii de la Legal500 au lansat ediția 2024 a GC Powerlist Romania
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Frații Micula obțin în SUA încă un verdict în defavoarea României, care ar trebui să plătească penalitați de 14 mil. USD, după ce un judecător american a aprobat sancțiuni de pană la 100.000 USD ̸ săptămână, considerând că reclamanții nu au primit întreaga sumă din hotărârea ICSID pronunțată în 2013 | Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat luna trecută decizia de a interzice României să plătească sumele din sentința arbitrală, invocând încălcări ale normelor privind ajutoarele de stat
Reff & Asociații | Deloitte Legal lansează o nouă ediție a proiectului educațional „Law Is Awesome!”, dedicat studenților care vor să devină avocați de business
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...