ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Vălean: În mandatul meu, România primeşte un coridor nou de transport

09 Iulie 2024   |   Agerpres

Potrivit comisarului, România este a 6-a ţară ca poziţie în alocarea de fonduri în Uniunea Europeană, după Polonia, Italia, Franţa, Germania şi Cehia.

 
 
România primeşte un coridor nou de transport în mandatul meu şi un total de 12 miliarde de euro alocate transporturilor din diverse instrumente financiare, o sumă fără precedent, de aceea nu voi obosi să insist pe lângă cei care se află la conducerea Guvernului ca aceşti bani să fie folosiţi, în sensul în care proiectele pentru care sunt alocaţi să fie realizate la timp, a declarat, marţi, comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, în conferinţa de bilanţ.

"Încep cu impactul pe care mandatul meu l-a avut pentru România. Sigur că poziţia de comisar european nu presupune să lucrezi exclusiv pentru ţara din care provii, probabil că astfel de conferinţe de presă aş putea ţine şi în alte ţări europene şi aş putea spune ce am făcut nou şi care este impactul pozitiv pentru alte state ale Uniunii Europene. Dar, pentru că sunt aici, la Bucureşti, îmi face plăcere să spun câteva lucruri despre impactul pentru România. Un total de 12 miliarde de euro alocate transporturilor în mandatul meu pentru România din diverse instrumente financiare, din cel pe care îl gestionez direct - Mecanismul de Interconectare Europeană - peste 850 de milioane de euro pe 26 de proiecte. Este o sumă fără precedent, de aceea nu voi obosi să insist pe lângă cei care se află la conducerea Guvernului României ca aceşti bani să fie folosiţi în sensul în care proiectele pentru care sunt alocaţi să fie realizate la timp. Vorbim de volumul de bani obţinut prin Mecanismul de Interconectare Europeană, fondurile pe care le-am gestionat direct", a afirmat Adina Vălean.


Potrivit comisarului, România este a 6-a ţară ca poziţie în alocarea de fonduri în Uniunea Europeană, după Polonia, Italia, Franţa, Germania şi Cehia.

Adina Vălean a precizat că, în mandatul său, România a primit şi un coridor nou de transport, care va aduce Moldovei mult-aşteptatele conectivităţi cu restul regiunilor ţării.

"O chestiune legislativă extrem de importantă şi care aşează pentru viitorii ani, până în 2040, arhitectura de transporturi europeană este reţeaua esenţială de transport, aşa-zisele hărţi ale Uniunii Europene, care indică proiectele, culoarele principale de transport şi indică de asemenea prioritatea pentru finanţare. Iar în mandatul meu, România primeşte un coridor nou de transport. Este vorba de coridorul de transport Nord-Sud, care uneşte Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Egee. Sper ca acest nou coridor să aducă în cele din urmă şi Moldovei noastre mult aşteptatele conectivităţi cu restul ţării. Aceste coridoare de transport presupun şi noi standarde pentru transporturi, o nouă viteză pe calea ferată, desfăşurările de noi standarde pentru noduri urbane, 430 de noduri urbane la nivelul întregii Uniunii Europene, ca şi pentru România", a precizat oficialul european.

În ceea ce priveşte portul Constanţa, acesta a beneficiat de la Uniunea Europeană de 149 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii feroviare şi 13 milioane de euro pentru electrificarea conexiunii feroviare din port.

"Constanţa este inima coridoarelor solidarităţii. Vă spuneam că am fost nevoiţi să inventăm lucruri din cauza crizelor succesive, cea mai recentă şi încă în desfăşurare fiind invazia Ucrainei de către Rusia, ceea ce ne-a făcut - ştiţi că am mai discutat de multe ori - să inventăm noi modele de conectivitate pentru Moldova şi Ucraina cu Uniunea Europeană. Constanţa este în inima acestor coridoare ale solidarităţii. Mare parte din fluxul de mărfuri din Moldova şi Ucraina trec prin Constanţa, o creştere în volum pentru traficul de mărfuri cu containere. Aş vrea să ilustrez acum că, în afara creşterii volumului de mărfuri în Constanţa datorită acestei noi realităţi geopolitice, geoeconomice, am în vedere ca poarta de intrare pentru coridorul mijlociu, care va uni Asia cu Uniunea Europeană, să rămână Constanţa. Acest coridor mijlociu l-am pus pe agenda şi pe documentele formatelor internaţionale. Se lucrează prin diversele programe internaţionale ale Uniunii Europene, în colaborare cu parteneri din Asia, pentru întărirea acestui coridor mijlociu. Ultima dată l-am pus pe un format internaţional agreat la nivelul G7 (...) Asta reprezintă o nouă oportunitate pentru viitor pentru Constanţa, de a fi una din porţile de intrare esenţiale ale Uniunii Europene, în special pentru mărfurile dinspre Asia", a adăugat Vălean.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 18 / 8797
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...