ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Valentin Lazea: BNR va trebui să crească în continuare dobânda pentru a preîntâmpina o migrare spre euro

28 Iunie 2022   |   Agerpres

Oficialul BNR a subliniat că raportul dintre credite şi depozite se menţine subunitar, atât pe componenta în lei - 0,82 în aprilie, cât şi la valută, 0,51 în aprilie.

 
 
Deponenţii în lei sunt penalizaţi de dobânzile mici, acesta fiind un motiv pentru care BNR va trebui să crească în continuare dobânda pentru a preîntâmpina o migrare spre euro, aşa-numită euroizare a economiei, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Valentin Lazea, economist-şef la Banca Naţională a României (BNR).
 
"Este evident că deponenţii în lei, fie ei populaţie, fie ei firme, sunt penalizaţi de dobânzile mici, fiind acesta un motiv pentru care BNR va trebui să crească în continuare dobânda pentru a preîntâmpina o migrare spre euro, aşa-numită euroizare a economiei. Ce vreau să spun este că, deşi în presă şi în societate se manifestă mare preocupare faţă de cei care au credit luat, debitorii băncilor, noi trebuie să ne gândim - şi ar trebui să fie mai vocali şi creditorii băncilor, adică deponenţii, cei care la actualele niveluri ale dobânzii sunt în pierdere", a menţionat Valentin Lazea.
 
Oficialul BNR a subliniat că raportul dintre credite şi depozite se menţine subunitar, atât pe componenta în lei - 0,82 în aprilie, cât şi la valută, 0,51 în aprilie.
 
"Cu alte cuvinte, sunt mai puţine credite date atât în lei, cât şi în valută decât sunt depozite în bănci. Ce înseamnă asta? Înseamnă că băncile dispun de suficiente fonduri pentru creditare, dar nu găsesc suficiente posibilităţi de plasament - şi asta în condiţiile în care aproape 40% din societăţile româneşti sunt nebancabile - o poveste care durează de 30 de ani - nimeni nu are voinţă să se ocupe de această problemă. Ce înseamnă 40% din societăţi nebancabile? Înseamnă că au capital mai mic de 200 de lei sau capital negativ. Există, după câte ştiu, o propunere a Comisie Naţionale de Stabilitate Macroeconomice pentru amendarea legislaţiei, astfel încât să oblige aceste firme să majoreze capitalul până la minimum necesar de 200 de lei. Să vedem dacă ea va fi şi transpusă în practică dar, până atunci, degeaba ne plângem că nu există creditare. Creditare ar putea să existe, dar mai întâi trebuie să existe capitalizarea întreprinderilor", a precizat Lazea.
 
În ce priveşte profitabilitatea sistemului bancar, economistul şef la BNR a subliniat că, după patru luni, adică în perioada ianuarie - aprilie, profitul cumulat este de 2,9 milioane de lei, fiind aproximativ la fel ca în anul precedent, când a fost de circa 8,2 miliarde de lei, în tot anul.
 
"Indicatorii prudenţiali ai băncilor sunt buni, chiar dacă într-o uşoară scădere - probabil după ce în toamna anului 2021 li s-a permis băncilor să distribuie din nou dividende, după doi ani de pauză de nedistribuire a dividendelor. Totuşi, indicatorii prudenţiali rămân confortabili, astfel, rata fondurilor proprii totale este de aproximativ 21% faţă de nivelul de 8% minimum cerut, de aproape 3 ori mai mare. Rata lichidităţii este de 2,2 faţă de minimum cerut de 1. O altă veste bună: creditele neperformante au continuat să scadă, chiar şi după începerea războiului din Ucraina la 3,3% din totalul creditelor în luna martie şi 3,2% în aprilie. Este însă probabilă o uşoară deteriorare în continuare, având în vedere evoluţia dobânzilor la lei, dar această deteriorare va fi incomparabil mai mică decât cea din anii 2009- 2010, având în vedere două lucruri: pe de o parte normele mult mai prudente de creditare impuse de BNR în ultimii ani, pe de altă parte prudenţa băncilor comerciale care nu au mai acordat credite în mod nediscriminatoriu cum făcuseră în criză precedentă, în goana după cotă de piaţă cu orice preţ", a mai spus Valentin Lazea.
 
În ce priveşte creditarea, în primele cinci luni din 2022, în pofida războiului din Ucraina, creditul a crescut în termeni nominali, atât cel guvernamental, cât şi cel neguvernamental.
 
"Deosebirea este dată de ritm, în sensul că creditul neguvernamental a crescut şi în termeni reali, nu numai în termeni nominali, adică, cu alte cuvinte, a crescut mai repede decât rata inflaţiei, iar creditul guvernamental a crescut mai încet decât rata inflaţiei, ceea ce înseamnă că, în termeni reali a scăzut, chiar dacă nominal a crescut. În ceea ce priveşte depozitele rezidenţilor, subliniez ale rezidenţilor, nu numai ale populaţiei, deci rezidenţi însemnând şi populaţie şi firme, se constată, de asemenea, o evoluţie diferită, în sensul că depozitele în valută au crescut atât nominal cât şi real, mai repede decât inflaţia, în timp ce depozitele în lei, chiar dacă au crescut nominal, totuşi, au scăzut în termeni reali. Cu alte cuvinte au crescut mai puţin decât rată inflaţiei", a adăugat economistul şef la BNR. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4029 / 9751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...