
Vasilcoiu (MMSS): S-a publicat Ordinul referitor la reducerea cu 50 % a tarifelor la energie pentru locuitorii din Deltă şi localităţi din Apuseni
25 Martie 2022
Agerpres"A fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii Ordinul de ministru referitor la reducerea tarifului cu 50% la energia termică, gaze naturale si energia electrică pentru locuitorii din Delta Dunării şi unele localităţi din Munţii Apuseni, zone izolate", a scris Vasilcoiu pe pagina sa de Facebook.
Proiectul de Ordin privind reducerea cu 50% a tarifelor la energia termică, gaze naturale şi energia electrică pentru locuitorii din Deltă şi localităţi din Munţii Apuseni a fost publicat vineri pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, a anunţat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în MMSS.
"A fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii Ordinul de ministru referitor la reducerea tarifului cu 50% la energia termică, gaze naturale si energia electrică pentru locuitorii din Delta Dunării şi unele localităţi din Munţii Apuseni, zone izolate", a scris Vasilcoiu pe pagina sa de Facebook.
Proiectul de Ordin prevede că acordarea sumelor pentru acoperirea tarifelor reduse cu 50% la energie electrică, gaze naturale şi energie termică se face pentru persoanele singure sau familiile cu domiciliul situat, după caz, în una dintre localităţile situate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", prevăzute în legislaţia în vigoare, sau în una dintre localităţile din Munţii Apuseni prevăzute în anexa nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 323/1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a unor localităţi din Munţii Apuseni, dacă domiciliul este situat la adresa din actul de identitate sau, după caz unde persoanele singure sau familiile declară că au locuinţa principală.
Acordarea sumelor prevăzute este condiţionată de plata la termen de către clienţii casnici a facturilor scadente.
Diferenţele de tarif pentru energia electrică/gazele naturale/energia termică, aferente contractului de furnizare încheiat se suportă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, iar decontarea diferenţelor de tarif se va efectua de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
"Furnizorii şi/sau operatorii de distribuţie vor încasa de la clienţii casnici sumele reprezentând contravaloarea energiei electrice/gazelor naturale/energiei termice, aplicând tarife reduse cu 50%. Nu beneficiază de reducerea cu 50% acei consumatori casnici care nu achită valoarea facturilor în intervalul de timp legal stabilit de furnizor", se menţionează în proiect.
În cazul energiei termice furnizată în sistem centralizat tariful redus se aplică pe baza consumului mediu lunar de energie termică prevăzut în anexa nr.1 la Legea nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările ulterioare, în funcţie de zona de temperatură prevăzută în anexa nr.2 la legea menţionată.
Decontarea diferenţelor de tarif se va face lunar, pe baza cererii de decontare a sumelor aferente diferenţei de tarif, transmisă în format electronic la Agenţie însoţită de următoarele documente: declaraţie pe propria răspundere a furnizorului că sumele solicitate sunt corecte; situaţia centralizată de plată, pe judeţe şi localităţi a cuantumului reducerii totale de tarif aplicate; fişier analitic csv cu beneficiarii reducerii de tarif ce stau la baza solicitării decontării.
"În situaţia în care acelaşi furnizor solicită decontarea diferenţei de tarif pentru două sau toate serviciile menţionate, situaţia centralizată de plată se întocmeşte separat pentru fiecare categorie de servicii. Răspunderea privind corectitudinea şi modul de calcul al sumelor solicitate la decontare revine în totalitate furnizorilor", se precizează în proiectul de Ordin.
Persoanele singure şi familiile prevăzute în proiectul de Ordin pot beneficia cumulat de măsurile de protecţie socială prevăzute actele normative în vigoare, în următoarea ordine de aplicare: plafonarea preţului, diferenţa de tarif, ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi suplimentul pentru energie, schema de compensare.
Diferenţele de tarif pentru apa potabilă furnizată de reţeaua publică pentru familiile care locuiesc în una dintre localităţile situate pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", prevăzute în anexa nr.1, cap. II - programul de măsuri şi acţiuni care se vor aplica în conformitate cu actele normative ce se vor aproba pentru sprijinirea dezvoltării economico sociale în teritoriul rezervaţiei biosferei "Delta Dunării", punctul 19 din Hotărârea Guvernului nr. 395/1996 pentru aprobarea Programului special privind unele măsuri şi acţiuni pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a judeţului Tulcea şi a Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării", cu modificările ulterioare, se acordă numai pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie.
Consumurile normate pe familii se vor stabili de către consiliile locale, cu sprijinul unităţilor teritoriale din regiile autonome de profil, vor avea un caracter unitar şi nediscriminatoriu şi vor fi avizate de către organele de specialitate judeţene. Diferenţele de tarif se vor suporta de la bugetul propriu al Consiliului Judeţean Tulcea .
Diferenţa de tarif se va deconta din fondurile special constituite din bugetul Consiliului Judeţean Tulcea şi evidenţiate într-un cont special constituit.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4708 / 9775 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...