ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Virgil Popescu spune că fondurile europene vor stimula proiectele din domeniul energiilor regenerabile

14 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Virgil Popescu a oferit şi un orizont de timp pentru noile reactoare nucleare de la Cernavodă, care, graţie finanţării oferite de SUA, vor ajuta România să reducă utilizarea combustibililor fosili pe termen lung.

 
 
Schemele de suport lansate de Uniunea Europeană vor declanşa o explozie a proiectelor de energie regenerabilă în România, pentru a înlocui termocentralele pe cărbune şi a o ajuta să îşi îndeplinească obiectivele climatice, a declarat vineri, într-un interviu acordat Reuters, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu a oferit şi un orizont de timp pentru noile reactoare nucleare de la Cernavodă, care, graţie finanţării oferite de SUA, vor ajuta România să reducă utilizarea combustibililor fosili pe termen lung.

În cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, România ar urma să primească 29,181 miliarde de euro până în 2030, dintre care 14,239 miliarde euro sub formă de sprijin financiar nerambursabil şi împrumuturi în valoare de 14,942 miliarde de euro.


România va utiliza o primă tranşă, de 460 milioane de euro, din fondurile de la UE pentru a acoperi până la 50% din cheltuieile de capital necesare pentru a finanţa proiectele câştigătoare la licitaţia lansată în luna martie 2020, pentru a furniza 950 de Megawaţi de energie regenerabilă.

"Mă aştept ca multe companii să aplice, inclusiv consumatori industriali care vor utiliza energia pentru consumul lor propriu", a spus Virgil Popescu. "Avantajele sunt duble: costurile lor cu energia se reduc, iar cererea din reţea şi preţurile scad", a adăugat ministrul Energiei.

Pe lângă sectorul energetic, Virgil Popescu se aşteaptă ca şi o serie de mari consumatori industriali, precum constructorii auto Dacia şi Ford România, să fie şi ei eligibili pentru a depune proiecte de energie regenerabilă.

Începând din 2023, România şi-a fixat ca ţintă introducerea unei scheme de suport de tipul Contracte pentru Diferenţă (CfD) în ideea de garanta un preţ minim de vânzare a electricităţii şi a înlocui fosta schemă bazată pe certificate verzi.

"Acum că introducem scheme de suport, sunt convins că va avea loc o explozie a dezvoltării energiei regenerabile", a spus Virgil Popescu, adăugând că schemele de suport de tipul Contracte pentru Diferenţă (CfD) vor fi utilizate de asemenea pentru finanţarea energiilor convenţionale, precum energia nucleară.

România s-a angajat să elimine cărbunele până în 2032 şi să apeleze la gaze nucleare, energie nucleară şi energii regenerabile. Până în 2026 urmează să restructureze CE Oltenia şi să înlocuiască vechile sale capacităţi pe lignit cu 750 de Megawaţi de capacităţii fotovoltaice şi 450 de Megawaţi de capacităţi pe gaze naturale.

Ministrul Energiei a mai spus că producătorul Nuclearelectrica ar trebui să construiască două noi reactoare la centrala de la Cernavodă, până în 2030, respectiv 2031.

Anul trecut oficialii români şi americani au semnat un acord de cooperare pentru construirea a două noi reactoare la Cernavodă, într-un proiect condus de o firmă americană. De asemenea, România ar putea construi reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2820 / 7347
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc & Asociații organizează prelegerea publică – ”Eclipsa statului de drept? Probleme conceptuale și provocări empirice”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for experienced Lawyer | Employment
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Auditul de protecție pentru o companie care ar putea avea probleme de natură penală presupune o abordare pluridisciplinară. Avocații CMS România spun că esențiale, în astfel de situații, sunt timpul de reacție în crearea unei celule de criză la nivelul clientului și gestionarea fluxului de informații identificate | De vorbă cu Mihai Jiganie-Șerban, Head of Criminal Defense Practice, evidențiat drept ‘Legal Individual’ de către Legal 500, despre modul în care lucrează echipa în astfel de investigații interne
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate ̸ Associate to join our Consultancy Team
Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică grupului Walden în achiziția companiei de transport Alex International Transport 94. Echipa, coordonata de Silviu Stratulat și Raluca Gabor
Gruia Dufaut Law Office a asistat GROUPE ATLANTIC la intrarea pe piața din România printr-o achiziție imobiliară în județul Prahova. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Corporate & Commercial - Powered by CMS | România a devenit un magnet pentru investitori în tehnologie (TMT)
Clifford Chance, „Firma de avocatură a anului în Europa” la gala Chambers and Partners. Ce firmă a obținut premiul în România
Activitățile desfășurate de echipele specializate în investigații interne corporative de la Mușat & Asociații sunt pluridisciplinare, acoperind toate ariile de practică și necesitățile clienților. De vorbă cu Alexandru Terța (Partener) și Ștefan Diaconescu (Managing Associate) despre practica personalizată, modul în care lucrează echipele mixte în auditul de drept penal, tipologia infracționalității întâlnite și cele mai interesante mandate de acest tip
Jurisdicția preferată a antreprenorilor permite finanțarea parțială a achiziției de imobile în Emiratele Arabe Unite prin instituții bancare islamice locale în condiții avantajoase, de care pot beneficia inclusiv cetățenii români. Despre strategia optimă de structurare a investiției și condițiile obținerii unei finanțări, într-o discuție cu Casiana Dușa, avocat senior și specialist în business islamic
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for an Attorney at Law ̸ Corporate ̸ M&A
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...