
Virgil Popescu spune că fondurile europene vor stimula proiectele din domeniul energiilor regenerabile
14 Ianuarie 2022
AgerpresVirgil Popescu a oferit şi un orizont de timp pentru noile reactoare nucleare de la Cernavodă, care, graţie finanţării oferite de SUA, vor ajuta România să reducă utilizarea combustibililor fosili pe termen lung.
Schemele de suport lansate de Uniunea Europeană vor declanşa o explozie a proiectelor de energie regenerabilă în România, pentru a înlocui termocentralele pe cărbune şi a o ajuta să îşi îndeplinească obiectivele climatice, a declarat vineri, într-un interviu acordat Reuters, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Virgil Popescu a oferit şi un orizont de timp pentru noile reactoare nucleare de la Cernavodă, care, graţie finanţării oferite de SUA, vor ajuta România să reducă utilizarea combustibililor fosili pe termen lung.
În cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, România ar urma să primească 29,181 miliarde de euro până în 2030, dintre care 14,239 miliarde euro sub formă de sprijin financiar nerambursabil şi împrumuturi în valoare de 14,942 miliarde de euro.
Virgil Popescu a oferit şi un orizont de timp pentru noile reactoare nucleare de la Cernavodă, care, graţie finanţării oferite de SUA, vor ajuta România să reducă utilizarea combustibililor fosili pe termen lung.
În cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, România ar urma să primească 29,181 miliarde de euro până în 2030, dintre care 14,239 miliarde euro sub formă de sprijin financiar nerambursabil şi împrumuturi în valoare de 14,942 miliarde de euro.
România va utiliza o primă tranşă, de 460 milioane de euro, din fondurile de la UE pentru a acoperi până la 50% din cheltuieile de capital necesare pentru a finanţa proiectele câştigătoare la licitaţia lansată în luna martie 2020, pentru a furniza 950 de Megawaţi de energie regenerabilă.
"Mă aştept ca multe companii să aplice, inclusiv consumatori industriali care vor utiliza energia pentru consumul lor propriu", a spus Virgil Popescu. "Avantajele sunt duble: costurile lor cu energia se reduc, iar cererea din reţea şi preţurile scad", a adăugat ministrul Energiei.
Pe lângă sectorul energetic, Virgil Popescu se aşteaptă ca şi o serie de mari consumatori industriali, precum constructorii auto Dacia şi Ford România, să fie şi ei eligibili pentru a depune proiecte de energie regenerabilă.
Începând din 2023, România şi-a fixat ca ţintă introducerea unei scheme de suport de tipul Contracte pentru Diferenţă (CfD) în ideea de garanta un preţ minim de vânzare a electricităţii şi a înlocui fosta schemă bazată pe certificate verzi.
"Acum că introducem scheme de suport, sunt convins că va avea loc o explozie a dezvoltării energiei regenerabile", a spus Virgil Popescu, adăugând că schemele de suport de tipul Contracte pentru Diferenţă (CfD) vor fi utilizate de asemenea pentru finanţarea energiilor convenţionale, precum energia nucleară.
România s-a angajat să elimine cărbunele până în 2032 şi să apeleze la gaze nucleare, energie nucleară şi energii regenerabile. Până în 2026 urmează să restructureze CE Oltenia şi să înlocuiască vechile sale capacităţi pe lignit cu 750 de Megawaţi de capacităţii fotovoltaice şi 450 de Megawaţi de capacităţi pe gaze naturale.
Ministrul Energiei a mai spus că producătorul Nuclearelectrica ar trebui să construiască două noi reactoare la centrala de la Cernavodă, până în 2030, respectiv 2031.
Anul trecut oficialii români şi americani au semnat un acord de cooperare pentru construirea a două noi reactoare la Cernavodă, într-un proiect condus de o firmă americană. De asemenea, România ar putea construi reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4924 / 9451 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...