ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Virgil Popescu spune că fondurile europene vor stimula proiectele din domeniul energiilor regenerabile

14 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Virgil Popescu a oferit şi un orizont de timp pentru noile reactoare nucleare de la Cernavodă, care, graţie finanţării oferite de SUA, vor ajuta România să reducă utilizarea combustibililor fosili pe termen lung.

 
 
Schemele de suport lansate de Uniunea Europeană vor declanşa o explozie a proiectelor de energie regenerabilă în România, pentru a înlocui termocentralele pe cărbune şi a o ajuta să îşi îndeplinească obiectivele climatice, a declarat vineri, într-un interviu acordat Reuters, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu a oferit şi un orizont de timp pentru noile reactoare nucleare de la Cernavodă, care, graţie finanţării oferite de SUA, vor ajuta România să reducă utilizarea combustibililor fosili pe termen lung.

În cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, România ar urma să primească 29,181 miliarde de euro până în 2030, dintre care 14,239 miliarde euro sub formă de sprijin financiar nerambursabil şi împrumuturi în valoare de 14,942 miliarde de euro.


România va utiliza o primă tranşă, de 460 milioane de euro, din fondurile de la UE pentru a acoperi până la 50% din cheltuieile de capital necesare pentru a finanţa proiectele câştigătoare la licitaţia lansată în luna martie 2020, pentru a furniza 950 de Megawaţi de energie regenerabilă.

"Mă aştept ca multe companii să aplice, inclusiv consumatori industriali care vor utiliza energia pentru consumul lor propriu", a spus Virgil Popescu. "Avantajele sunt duble: costurile lor cu energia se reduc, iar cererea din reţea şi preţurile scad", a adăugat ministrul Energiei.

Pe lângă sectorul energetic, Virgil Popescu se aşteaptă ca şi o serie de mari consumatori industriali, precum constructorii auto Dacia şi Ford România, să fie şi ei eligibili pentru a depune proiecte de energie regenerabilă.

Începând din 2023, România şi-a fixat ca ţintă introducerea unei scheme de suport de tipul Contracte pentru Diferenţă (CfD) în ideea de garanta un preţ minim de vânzare a electricităţii şi a înlocui fosta schemă bazată pe certificate verzi.

"Acum că introducem scheme de suport, sunt convins că va avea loc o explozie a dezvoltării energiei regenerabile", a spus Virgil Popescu, adăugând că schemele de suport de tipul Contracte pentru Diferenţă (CfD) vor fi utilizate de asemenea pentru finanţarea energiilor convenţionale, precum energia nucleară.

România s-a angajat să elimine cărbunele până în 2032 şi să apeleze la gaze nucleare, energie nucleară şi energii regenerabile. Până în 2026 urmează să restructureze CE Oltenia şi să înlocuiască vechile sale capacităţi pe lignit cu 750 de Megawaţi de capacităţii fotovoltaice şi 450 de Megawaţi de capacităţi pe gaze naturale.

Ministrul Energiei a mai spus că producătorul Nuclearelectrica ar trebui să construiască două noi reactoare la centrala de la Cernavodă, până în 2030, respectiv 2031.

Anul trecut oficialii români şi americani au semnat un acord de cooperare pentru construirea a două noi reactoare la Cernavodă, într-un proiect condus de o firmă americană. De asemenea, România ar putea construi reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 68 / 16447
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR alături de Autonom Services la achiziția Premium Leasing. Echipă multidisciplinară de avocați coordonată de partenerii Costin Tărăcilă și Alina Stăvaru
Clienții BSMP din practica de Energie manifestă un apetit ridicat pentru proiecte în segmentele de oil&gas și regenerabile. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner: Din perspectiva practicii de Energie, putem afirma că anul 2021 a depășit nivelul anilor precedenți pandemiei COVID19
LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates | Banking, Finance, Digital & Tech Law
Wolf Theiss a asistat Enercon GmbH în legătură cu vânzarea a 100% din părţile sociale deţinute în cadrul Ecoenergia SRL. Meinhard Stelte, Senior Consultant UEE Holding: ”Avocații noștri de la Wolf Theiss au acordat un sprijin remarcabil în această tranzacție”
SAA anunță o nouă rundă de promovări în cadrul echipei. Doi avocați preiau roluri de partener, alți trei fac un pas înainte în carieră
Practica de Real Estate & Construction de la Wolf Theiss a derulat anul trecut unele dintre cele mai mari tranzacţii din piața locală | Interesul investitorilor se îndreaptă acum, cu precădere, către proiecte logistice şi industriale, dar şi către parcuri fotovoltaice şi eoliene. Piaţa rezidenţială continuă să fie atractivă, atât pe segmentul de high-end ̸ lux, cât şi al locuințelor ‘affordable’, spun avocații
De vorbă cu experții KPMG specializați în achiziții publice, despre modificările legislative, asistența acordată clienților și proiectele cheie din această arie de practică. Vlad Peligrad, Partener KPMG Legal – Toncescu și Asociații: Apartenența la rețeaua KPMG ne aduce avantaje unice pe piață. Echipele mixte de avocați și consultanți fiscali, tehnici, contabili abordează orice proiect din toate perspectivele
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Conferința de administrare a cauzei (Powered by ZRVP)
Avocații de Real Estate de la D&B David și Baias văd semne pozitive pentru 2022 în acest sector afectat de criza sanitară, de modificări legislative cu impact direct asupra costurilor și de lipsa de claritate a unor acte normative. Clauzele de garanție și indemnizații au rămas cele mai discutate subiecte în tranzacțiile imobiliare
MPR Partners intră în al doilea arbitraj ICSID, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți sunt birourile Schoenherr din Viena și București
Activitatea practicii de real estate de la DLA Piper Dinu a fost aproape „business as usual” în 2021, aspect confirmat și prin realizarea țintelor financiare și creșterea echipei. Cele mai multe proiecte au fost din aria tranzacțiilor - transferuri de proprietate sau de companii cu o componentă majoră imobiliară. Piața rămâne dinamică și ofertantă pentru tranzacții, pe fondul unui apetit ridicat al băncilor în finanțarea sau refinanțarea proiectelor imobiliare, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...