
ANAF implementează un mecanism de notificare automată a contribuabililor care au omis depunerea SAF-T
21 August 2024
AgerpresÎn acest sens, în cursul zilei de 20 august 2024, au fost transmise 15.023 de notificări, ce vizează contribuabilii care fie nu au depus, fie au depus parţial sau incorect D406.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) implementează un mecanism de notificare automată a contribuabililor care au omis depunerea SAF-T, în sprijinul mediului de afaceri, a anunţat, miercuri, instituţia.
"Odată cu extinderea capacităţii de analiză pentru datele colectate prin D406 - Fişierul standard de control fiscal (SAF-T), ANAF implementează un mecanism de notificare automată pentru contribuabilii ce nu au îndeplinit obligaţiile legale privind depunerea acestei declaraţii", se menţionează în comunicat.
În acest sens, în cursul zilei de 20 august 2024, au fost transmise 15.023 de notificări, ce vizează contribuabilii care fie nu au depus, fie au depus parţial sau incorect D406.
"Odată cu extinderea capacităţii de analiză pentru datele colectate prin D406 - Fişierul standard de control fiscal (SAF-T), ANAF implementează un mecanism de notificare automată pentru contribuabilii ce nu au îndeplinit obligaţiile legale privind depunerea acestei declaraţii", se menţionează în comunicat.
În acest sens, în cursul zilei de 20 august 2024, au fost transmise 15.023 de notificări, ce vizează contribuabilii care fie nu au depus, fie au depus parţial sau incorect D406.
Potrivit ANAF, notificările transmise către contribuabilii unde s-au constatat inadvertenţe la nivelul datelor cuprind şi rapoarte detaliate ale tranzacţiilor neconforme, anexate la documentul PDF transmis. Conform sursei citate, pentru accesarea acestora se verifică anexele din aplicaţia cu care se vizualizează PDF-ul primit.
Conform sursei citate, Fişierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) este un fişier în format electronic, standardizat internaţional pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la contribuabili către autorităţile fiscale. SAF-T este un standard internaţional pentru schimbul electronic de date contabile între societăţi/organizaţii şi autorităţile fiscale.
"Acest standard a fost conceput de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) în 2005, iar de atunci a suferit o serie de perfecţionări, versiunea cea mai recentă fiind OECD SAF-T 2.0. Rolul său este de a simplifica relaţia contribuabililor cu ANAF, întrucât ANAF ar putea face unele verificări electronic, fără să mai fie nevoie să efectueze inspecţii fiscale pe teren", se mai precizează în comunicat.
Reprezentanţii ANAF menţionează că implementarea SAF-T şi utilizarea informaţiilor în vederea consolidării sustenabilităţii financiare a României, eficientizării colectării impozitelor şi taxelor, îmbunătăţirii şi consolidării gradului de colectare a TVA şi prevenirii/combaterii evaziunii fiscale sunt elaborate în acord cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Potrivit instituţiei, raportarea SAF-T se implementează în etape, fiind obligatorie pentru contribuabilii mari începând cu 2022, din 2023 pentru contribuabili mijlocii, respectiv din 2025 pentru contribuabili mici.
Nedepunerea la termenele prevăzute de lege a Declaraţiei informative D406 sau depunerea incorectă ori incompletă atrage contravenţii, în conformitate cu prevederile art. 337 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, după cum urmează: amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei în cazul nedepunerii acestei declaraţii în termenele legale; amendă de la 500 lei la 1.500 lei în cazul depunerii de declaraţii incorecte ori incomplete.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 244 / 5467 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...