ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANCOM propune în consultare publică trei proiecte de decizie privind utilizarea spectrului de frecvenţe radio

14 Mai 2021   |   Agerpres

În acest caz, este vorba despre serviciile auxiliar meteorologic, meteorologic prin satelit, serviciile ştiinţifice prin satelit în regim activ sau pasiv (explorarea Pământului prin satelit, cercetare spaţială ori exploatare spaţială) sau în serviciul de radioastronomie.

 
 
Trei proiecte de decizie referitoare la procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio au fost lansate, vineri, în consultare publică de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
 
Primul proiect vizează procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio, prin care se propune modificarea unor prevederi şi introducerea unora noi care să permită asigurarea, la cerere, a protecţiei radio în cazul utilizării spectrului radio exclusiv prin recepţie, în anumite situaţii indicate exhaustiv în cadrul proiectului.
 
În acest caz, este vorba despre serviciile auxiliar meteorologic, meteorologic prin satelit, serviciile ştiinţifice prin satelit în regim activ sau pasiv (explorarea Pământului prin satelit, cercetare spaţială ori exploatare spaţială) sau în serviciul de radioastronomie.
 
Potrivit unui comunicat de presă al ANCOM, acest proiectul elimină obligaţia de obţinere a autorizaţiei individuale în cazul anumitor tipuri de echipamente radio terminale care funcţionează în regim de emisie sau emisie/recepţie şi exclusiv sub controlul unei reţele de comunicaţii electronice pentru care există licenţă de utilizare a frecvenţelor radio. Astfel, sunt avute în vedere, într-o primă fază, terminalele care funcţionează în cadrul reţelelor globale de comunicaţii mobile/fixe prin satelit, asigurându-se astfel posibilitatea de implementare a unor decizii CEPT/ECC referitoare la acest subiect şi încurajându-se pe această cale dezvoltarea şi utilizarea reţelelor globale de comunicaţii mobile/fixe prin satelit pe teritoriul României.
 
De asemenea, se urmăreşte clarificarea procedurii administrative de solicitare şi acordare a licenţelor destinate transmisiilor temporare cu caracter experimental sau ocazional şi procedura de extindere a valabilităţii licenţelor de utilizare a frecvenţelor acordate prin încredinţare directă.
 
Acest prim proiect se va afla în consultare publică pe site-ul Autorităţii până la data de 24 mai 2021.
 
În acelaşi timp, un alt proiect de decizie priveşte modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui ANCOM nr. 311/2016 faţă de frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere introduce unele definiţii şi precizări cu privire la condiţiile de funcţionare ale echipamentelor radio exceptate de la regimul de licenţiere.
 
"Întrucât în ultima decadă au început să ia amploare şi reţelele globale de comunicaţii mobile/fixe care furnizează servicii prin intermediul sateliţilor artificiali ai Pământului, proiectul propune modificări care, coroborate cu cele incluse în proiectul de decizie privind modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui ANCOM nr. 353/2015, încurajează dezvoltarea şi utilizarea pe teritoriul României a acestui tip de reţele, astfel încât acestea să reprezinte o alternativă viabilă din punct de vedere comercial şi operaţional la reţelele terestre existente", precizează ANCOM.
 
Consultarea publică în cazul acestui proiect are ca dată limită 14 iunie 2021.
 
Nu în ultimul rând, proiectul de decizie de stabilire a tarifului de utilizare a spectrului propune tariful de utilizare a spectrului radio pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice în România, prin intermediul unor reţele globale de comunicaţii mobile/fixe prin sateliţi artificiali ai Pământului. Aceste tipuri de reţele utilizează benzi de frecvenţe de peste 10 GHz, sateliţii din componenţa acestora fiind de tip geostaţionar sau non-geostaţionar.
 
"Totodată, proiectul urmăreşte să clarifice modalitatea de aplicare a tarifului stabilit pentru frecvenţele de emisie asignate pentru echipamentele de radiorelee portabile (instalate pe camere de luat vederi fără fir), destinate transmisiilor temporare ocazionale de radiodifuziune sonoră şi/sau de televiziune. Acest gen de aplicaţii radio a cunoscut o diversificare semnificativă faţă de momentul când autoritatea a stabilit tariful respectiv, un exemplu în acest sens fiind transmisiile temporare ocazionale care urmează a fi realizate în luna iunie în acest an, când va avea loc Campionatul de fotbal EURO2020, organizat de UEFA inclusiv în România", notează Autoritatea.
 
Perioada de consultare publică pentru acest ultim proiect de decizie se încheie la data de 24 mai 2021. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2174 / 5250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...