ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ASFOR: Proiectul Sintetic, ce vizează dezvoltarea unei platforme digitale pentru trasabilitatea lemnului, încărcat în serviciul Cordis al CE

30 Octombrie 2023   |   AGERPRES

CORDIS conţine un depozit public cu toate informaţiile despre aceste proiecte, iar încărcarea proiectelor pe această platformă legitimează validitatea acestora şi, totodată, oferă acces deschis tuturor celor care vor să se informeze despre starea proiectelor.

 
 
Proiectul Sintetic, prin care se urmăreşte dezvoltarea şi implementarea unei platforme digitale pentru trasabilitatea lemnului, a fost încărcat în CORDIS (Serviciul Comunitar de Informare pentru Cercetare şi Dezvoltare), un instrument dezvoltat de Comisia Europeană (CE), se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), partener al acestui program.

Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei de profil, transmis luni AGERPRES, CORDIS conţine un depozit public cu toate informaţiile despre aceste proiecte, iar încărcarea proiectelor pe această platformă legitimează validitatea acestora şi, totodată, oferă acces deschis tuturor celor care vor să se informeze despre starea proiectelor. De asemenea, pe platforma online pot fi găsite fişe informative despre proiecte, participanţi, rapoarte, rezultate şi linkuri către publicaţii.


În plus, prin proiectul Sintetic se urmăreşte dezvoltarea şi implementarea unei platforme digitale care poate oferi o schemă cuprinzătoare de gestionare a datelor pentru întregul lanţ valoric al pădurii şi lemnului. Practic, un nou sistem de trasabilitate a produselor din lemn care va permite clienţilor să le urmărească până la nivel de arbori ai pădurii din care au fost recoltaţi.

Pe lângă acest obiectiv principal, proiectul mai urmăreşte: creşterea valorificării sortimentelor de cherestea; creşterea eficienţei lanţului de aprovizionare cu lemn; oferirea unui avantaj competitiv mai mare industriei forestiere din UE; creşterea suprafeţei împădurite din UE aflată în management activ (agregarea proprietăţilor fragmentate de 12.000 de hectare); creşterea atât a valorii lemnului, cât şi a rezilienţei şi a serviciilor ecosistemice oferite; combaterea exploatării forestiere ilegale şi a comerţului cu lemn aferent; utilizarea omogenă şi pe scară largă a tehnologiei informaţiei în sectorul forestier.

"Concret, o dată cu implementarea Sintetic, fiecare articol din lemn va fi individualizat şi va avea ataşat un ID unic care, la rândul său, va fi transmis digital la o bază de date centrală. Acest lucru va permite urmărirea fiecărui element pe măsură ce se deplasează de-a lungul lanţului valoric. Tehnologia va mai permite măsurarea randamentului şi a producţiei. În sistem vor fi incluse date istorice despre climă, tratamente silvice şi descriptori specifici microclimatelor forestiere. Sintetic va integra cinci tehnologii de urmărire separate: identificarea prin radiofrecvenţă, care va permite etichetarea arborilor pe picior, precum şi a lemnului rotund, un cod imprimat direct pe lemn cu ajutorul unui ciocan, un scaner la fabrica de cherestea, scanere cu vedere optică (amprentare) şi, în final, după producţie, un cod de bare/QR care va permite identificarea traseului lemnului în procesul de vânzare cu amănuntul", se arată în comunicatul ASFOR.

Proiectul este coordonat de Centrul de Ştiinţă şi Tehnologie Forestieră din Catalonia (CTFC) şi reuneşte 21 de parteneri din întreaga Uniune Europeană.

Din România participă Universitatea Transilvania din Braşov, Silvador Company SRL şi ASFOR, iar fezabilitatea sistemelor va fi demonstrată în opt locuri din Finlanda (2), România (2), Suedia, Franţa, Spania şi Italia. Proiectul a demarat la data de 1 iunie 2023 şi se va încheia pe 31 mai 2027.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 644 / 5489
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...