ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană propune măsuri de stimulare a schimbului de date şi de sprijinire a spaţiilor europene ale datelor

25 Noiembrie 2020   |   Agerpres

De asemenea, regulamentul include mijloacele necesare pentru a le oferi europenilor controlul asupra utilizării datelor pe care le generează, prin introducerea unor modalităţi mai uşoare şi mai sigure prin care întreprinderile şi persoanele fizice să îşi poată pune la dispoziţie datele în mod voluntar, pentru binele public, în condiţii clare.

 
 
Pentru a exploata mai bine potenţialul datelor aflate în continuă creştere în contextul unui cadru european de încredere, Comisia Europeană a propus miercuri noi norme privind guvernanţa datelor, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
 
Regulamentul va facilita schimbul de date în întreaga Uniune Europeană şi între sectoare, pentru a crea bunăstare pentru societate, pentru a spori controlul şi încrederea, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru întreprinderi, în ceea ce priveşte datele lor, precum şi pentru a pune la dispoziţie un model european alternativ pentru practica în materie de tratare a datelor utilizată de principalele platforme tehnologice.
 
Volumul de date generate de organismele publice, de întreprinderi şi de cetăţeni este în continuă expansiune. Se aşteaptă ca acesta să crească de cinci ori între 2018 şi 2025. Aceste noi norme vor permite valorificarea datelor şi vor deschide calea pentru spaţii europene sectoriale ale datelor, în beneficiul societăţii, al cetăţenilor şi al întreprinderilor. În strategia privind datele adoptată de Comisie în luna februarie a acestui an, au fost propuse nouă astfel de spaţii ale datelor în domenii diferite, de la industrie la energie şi de la sănătate la Pactul verde european. Acestea vor contribui, de exemplu, la tranziţia verde, prin îmbunătăţirea gestionării consumului de energie, vor transforma medicina personalizată în realitate şi vor facilita accesul la serviciile publice.
 
Regulamentul, care dă curs planurilor anunţate în strategia privind datele, va pune bazele unui nou mod european de guvernanţă a datelor, care să fie în concordanţă cu valorile şi principiile UE, precum protecţia datelor cu caracter personal (GDPR), protecţia consumatorilor şi normele în materie de concurenţă. Acesta oferă un model alternativ pentru practicile de tratare a datelor utilizate de platformele tehnologice mari, care pot dobândi multă putere pe piaţă datorită modelelor lor de afaceri, care presupun controlul unor volume mari de date. Noua abordare propune un model bazat pe neutralitatea şi transparenţa intermediarilor de date, care organizează schimburile de date sau punerea în comun a datelor, în vederea consolidării încrederii. Pentru a se asigura această neutralitate, intermediarii care facilitează schimbul de date nu pot utiliza datele pe cont propriu (de exemplu, prin vânzarea datelor către o altă întreprindere sau utilizarea acestora pentru a dezvolta produse proprii bazate pe datele respective) şi vor trebui să respecte cerinţe stricte.
 
Regulamentul include o serie de măsuri de consolidare a încrederii în schimburile de date, întrucât lipsa încrederii constituie în prezent un obstacol major şi generează costuri ridicate; crearea unor noi norme la nivelul UE în materie de neutralitate, care să le permită noilor intermediari de date să funcţioneze ca organizatori demni de încredere ai schimburilor de date şi măsuri de facilitare a reutilizării anumitor date deţinute de sectorul public; de exemplu, reutilizarea datelor privind sănătatea ar putea sprijini cercetarea în vederea găsirii unor tratamente pentru bolile rare sau bolile cronice.
 
De asemenea, regulamentul include mijloacele necesare pentru a le oferi europenilor controlul asupra utilizării datelor pe care le generează, prin introducerea unor modalităţi mai uşoare şi mai sigure prin care întreprinderile şi persoanele fizice să îşi poată pune la dispoziţie datele în mod voluntar, pentru binele public, în condiţii clare.
 
"Nu sunteţi obligaţi să puneţi la dispoziţie toate datele, dar dacă faceţi acest lucru, iar datele respective sunt sensibile, ar trebui să puteţi proceda într-un mod care să asigure faptul că datele sunt protejate şi inspiră încredere. Dorim să le oferim întreprinderilor şi cetăţenilor instrumentele care să le permită să menţină controlul asupra datelor şi să consolideze încrederea în faptul că datele sunt tratate conform valorilor europene şi drepturilor fundamentale", a afirmat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv şi comisar responsabil cu o Europă pregătită pentru era digitală.
 
La rândul său, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a declarat: "Definim astăzi o abordare cu adevărat europeană în ceea ce priveşte schimbul de date. Noul nostru regulament va permite asigurarea încrederii în date şi va facilita circulaţia acestora între sectoare şi între statele membre, punându-i la cârma acestui proces chiar pe cei care generează datele. Dat fiind rolul tot mai important pe care îl joacă datele industriale în economia noastră, Europa are nevoie de o piaţă unică a datelor care să fie deschisă, dar suverană. Însoţit de investiţiile şi de infrastructurile-cheie adecvate, acest regulament va ajuta Europa să devină continentul numărul unu în lume în materie de date".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2659 / 5250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...