ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană propune măsuri de stimulare a schimbului de date şi de sprijinire a spaţiilor europene ale datelor

25 Noiembrie 2020   |   Agerpres

De asemenea, regulamentul include mijloacele necesare pentru a le oferi europenilor controlul asupra utilizării datelor pe care le generează, prin introducerea unor modalităţi mai uşoare şi mai sigure prin care întreprinderile şi persoanele fizice să îşi poată pune la dispoziţie datele în mod voluntar, pentru binele public, în condiţii clare.

 
 
Pentru a exploata mai bine potenţialul datelor aflate în continuă creştere în contextul unui cadru european de încredere, Comisia Europeană a propus miercuri noi norme privind guvernanţa datelor, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
 
Regulamentul va facilita schimbul de date în întreaga Uniune Europeană şi între sectoare, pentru a crea bunăstare pentru societate, pentru a spori controlul şi încrederea, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru întreprinderi, în ceea ce priveşte datele lor, precum şi pentru a pune la dispoziţie un model european alternativ pentru practica în materie de tratare a datelor utilizată de principalele platforme tehnologice.
 
Volumul de date generate de organismele publice, de întreprinderi şi de cetăţeni este în continuă expansiune. Se aşteaptă ca acesta să crească de cinci ori între 2018 şi 2025. Aceste noi norme vor permite valorificarea datelor şi vor deschide calea pentru spaţii europene sectoriale ale datelor, în beneficiul societăţii, al cetăţenilor şi al întreprinderilor. În strategia privind datele adoptată de Comisie în luna februarie a acestui an, au fost propuse nouă astfel de spaţii ale datelor în domenii diferite, de la industrie la energie şi de la sănătate la Pactul verde european. Acestea vor contribui, de exemplu, la tranziţia verde, prin îmbunătăţirea gestionării consumului de energie, vor transforma medicina personalizată în realitate şi vor facilita accesul la serviciile publice.
 
Regulamentul, care dă curs planurilor anunţate în strategia privind datele, va pune bazele unui nou mod european de guvernanţă a datelor, care să fie în concordanţă cu valorile şi principiile UE, precum protecţia datelor cu caracter personal (GDPR), protecţia consumatorilor şi normele în materie de concurenţă. Acesta oferă un model alternativ pentru practicile de tratare a datelor utilizate de platformele tehnologice mari, care pot dobândi multă putere pe piaţă datorită modelelor lor de afaceri, care presupun controlul unor volume mari de date. Noua abordare propune un model bazat pe neutralitatea şi transparenţa intermediarilor de date, care organizează schimburile de date sau punerea în comun a datelor, în vederea consolidării încrederii. Pentru a se asigura această neutralitate, intermediarii care facilitează schimbul de date nu pot utiliza datele pe cont propriu (de exemplu, prin vânzarea datelor către o altă întreprindere sau utilizarea acestora pentru a dezvolta produse proprii bazate pe datele respective) şi vor trebui să respecte cerinţe stricte.
 
Regulamentul include o serie de măsuri de consolidare a încrederii în schimburile de date, întrucât lipsa încrederii constituie în prezent un obstacol major şi generează costuri ridicate; crearea unor noi norme la nivelul UE în materie de neutralitate, care să le permită noilor intermediari de date să funcţioneze ca organizatori demni de încredere ai schimburilor de date şi măsuri de facilitare a reutilizării anumitor date deţinute de sectorul public; de exemplu, reutilizarea datelor privind sănătatea ar putea sprijini cercetarea în vederea găsirii unor tratamente pentru bolile rare sau bolile cronice.
 
De asemenea, regulamentul include mijloacele necesare pentru a le oferi europenilor controlul asupra utilizării datelor pe care le generează, prin introducerea unor modalităţi mai uşoare şi mai sigure prin care întreprinderile şi persoanele fizice să îşi poată pune la dispoziţie datele în mod voluntar, pentru binele public, în condiţii clare.
 
"Nu sunteţi obligaţi să puneţi la dispoziţie toate datele, dar dacă faceţi acest lucru, iar datele respective sunt sensibile, ar trebui să puteţi proceda într-un mod care să asigure faptul că datele sunt protejate şi inspiră încredere. Dorim să le oferim întreprinderilor şi cetăţenilor instrumentele care să le permită să menţină controlul asupra datelor şi să consolideze încrederea în faptul că datele sunt tratate conform valorilor europene şi drepturilor fundamentale", a afirmat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv şi comisar responsabil cu o Europă pregătită pentru era digitală.
 
La rândul său, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a declarat: "Definim astăzi o abordare cu adevărat europeană în ceea ce priveşte schimbul de date. Noul nostru regulament va permite asigurarea încrederii în date şi va facilita circulaţia acestora între sectoare şi între statele membre, punându-i la cârma acestui proces chiar pe cei care generează datele. Dat fiind rolul tot mai important pe care îl joacă datele industriale în economia noastră, Europa are nevoie de o piaţă unică a datelor care să fie deschisă, dar suverană. Însoţit de investiţiile şi de infrastructurile-cheie adecvate, acest regulament va ajuta Europa să devină continentul numărul unu în lume în materie de date".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2557 / 5148
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...