ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dănescu (ARB), după discuţia de la MFP despre OUG 114: A fost o discuţie la nivel de principii; va continua

27 Februarie 2019   |   AGERPRES

Ministrul Finanţelor a avut la ora 13:00 o întrevedere cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) pentru a discuta pe marginea Ordonanţei 114.

 
 
Discuţia dintre reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor şi cei ai Ministerului Finanţelor Publice a fost la nivel de principii şi va continua astfel încât să se ajungă la chestiuni concrete, a afirmat, miercuri, preşedintele executiv al Asociaţiei Române al Băncilor, Florin Dănescu.

"A fost o primă discuţie, foarte utilă, pentru că în primul rând a fost un dialog real, veritabil, şi ambele părţi au fost extrem de mulţumite de genul acesta de abordare. A fost o discuţie la nivel de principii, care va continua, astfel încât să se coboare de la nivelul de principii la chestiuni mai concrete. Evident că împreună am avut în vedere nivelul intermedierii financiare în România", a spus Florin Dănescu.

El a menţionat că discuţia a fost purtată la nivel de principii şi că nu s-a discutat despre active are ar putea fi exceptate de la taxare.

Ministrul Finanţelor a avut la ora 13:00 o întrevedere cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) pentru a discuta pe marginea Ordonanţei 114.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a menţionat, miercuri, că statul ar putea renunţa la taxarea unor active financiare ale băncilor, precum titluri de stat sau finanţările pentru economie.

"Masa activelor financiare va trebui să fie dimensionată în sensul de a stimula băncile să finanţeze economia reală. Şi repet încă o dată nimeni nu doreşte, eu nu doresc, ca ministrul de Finanţe, să taxez vreo bancă. Îmi doresc foarte mult ca băncile să fie cu adevărat partenerii reali în economiei, să finanţeze în România, să-şi ţină profiturile în România, să finanţeze economia din România, atât public cât şi privat", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a afirmat că tot miercuri va lasa o invitaţie către reprezentanţii Fondurilor de Pensii Administrate Private.

Presa a adresat întrebări şi reprezentantului Băncii Europene de Investiţii cu privire la implicaţiile OUG 114, dar acesta a precizat că banca nu are mandat pentru a discuta politicile cu statele membre, ci Comisia Europenă.

"Cred că este important să înţelegem mandatul specific al Băncii Europene de Investiţii. Noi finanţăm proiecte. Spre deosebire de alte instituţii financiare internaţionale nu avem mandat pe politici cu statele membre. Acesta este rolul pe care îl are Comisia Europenă. Odată aceste lucruri spuse, multe finanţări merg pentru comunicaţii, energie, în sectorul bancar. Şi atunci, din perspectiva gestionării riscurilor întotdeauna urmărim foarte îndeaproape evoluţiile din toate ţările membre şi nu putem decât să întâmpinăm cu bucurie decizia domnului ministru de a stabili un grup de lucru care să analizeze implicaţiile măsurilor care vizează sectorul bancar. Acesta este tot ceea ce pot eu să comentez la acest moment", a spus vicepreşedintele BEI Andrew McDowell, întrebat despre implicaţiile OUG 114.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a decis, prin Ordonanţa de Urgenţă 114, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5151 / 5422
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...