ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dreptul părții păgubite într-un accident rutier la o mașină de înlocuire

18 Decembrie 2020   |   Dan Toma, coordonator Autonom Road Assistance

Autoturismul de schimb furnizat părții păgubite trebuie să fie din aceeași clasă cu autoturismul implicat în accident.

Dan Toma, coordonator Autonom Road Assistance

 
 
În 2016 au fost aduse o serie de modificări legii RCA, reglementate prin norma ASF nr.20/2017, unele dintre acestea oferind noi drepturi și beneficii șoferilor. Una dintre cele mai utile facilități prevăzute este dreptul părții păgubite implicate într-un accident rutier să primească, fără niciun cost, mașină de înlocuire pe perioada în care vehiculul avariat se află în service. Cu toate că legea a fost modificată în urmă cu patru ani, conform estimărilor furnizorului de servicii de mobilitate Autonom, mai puțin de 1% dintre șoferii români știu că au acest drept și beneficiază de pe urma lui.

Deși legea e în vigoare de circa patru ani, majoritatea șoferilor implicați în accidente rutiere fără vina lor, care știu că au dreptul să beneficieze de o mașină de schimb depind în continuare de flota minimală a service-urilor auto. Este important de știut că păgubitul unui accident auto are dreptul să închirieze o mașină de schimb similară cu cea avariată, chiar dacă nu găsește la service, costurile fiind suportate de polița de asigurare a părții vinovate.


Cine și în ce condiții poate primi mașină de înlocuire?

Partea păgubită într-un accident auto, a cărei mașină e reținută în service pentru reparații, are dreptul la un autoturism de înlocuire indiferent de polița de asigurare deținută: RCA sau Casco. Pentru a beneficia de decontarea mobilității este necesar ca polița RCA a autoturismului implicat în producerea accidentului să fie valabilă și să fie emisă de o societate de Asigurări reglementată în România sau Uniunea Europeană. Pentru deținătorii de poliță Casco sau RCA cu decontare directă, utilizatorii pot deschide dosarele de daună în relație directă cu propriul asigurator (regres). Acest lucru nu restricționează partea păgubită în accesarea serviciului de mobilitate.

Care e procedura?

Pentru a obține mașina de înlocuire decontată de asigurator, partea păgubită într-un accident rutier trebuie să deschidă dosarul de daună la asiguratorul șoferului vinovat sau la asiguratorul propriu, după caz, și să obțină documentele justificative: nota de constatare (de la asigurator) și devizul de reparație (de la service). Asiguratorul este obligat să deschidă dosarul de daună în maximum trei zile de la avizare, în baza constatării amiabile completate de ambele părți sau a documentelor emise de Poliție. Pe baza devizului de reparație emis de unitatea reparatoare se calculează numărul de zile, adică cât timp va putea păgubitul beneficia de mașina de înlocuire – pentru fiecare patru ore de reparații se acorda  o zi de folosință.
După ce șoferul obține aceste documente iar mașina avariată intră în service pentru reparații, acesta poate intra în posesia mașinii.

Pentru ce perioadă?

Asiguratorul acoperă doar numărul de zile calculate conform devizului. Din momentul în care vehiculul avariat a intrat în service, pentru fiecare patru ore de manoperă, partea păgubită este îndreptățită la o zi de închiriere. De exemplu, dacă o reparație durează 20 de ore, persoana respectivă va primi o mașină de înlocuire pentru cinci zile. Nu este luată în calcul întârzierea generată de livrarea pieselor sau din cauza altor factori externi ce nu țin de asigurator.

Nu există limită de kilometri pe teritoriul României și de asemenea, nu este nevoie de niciun depozit la preluarea mașinii. Persoana care preia autoturismul devine răspunzătoare, prin contract, în limita garanției aferente.

Ce tip de mașină se poate obține?

Autoturismul de schimb furnizat părții păgubite trebuie să fie din aceeași clasă cu autoturismul implicat în accident. În situația în care nu este disponibilă o mașină de înlocuire din aceeași clasă, atunci Autonom va furniza un model dintr-o clasă superioară, fără costuri suplimentare.

De unde se poate obține mașina de înlocuire?

Mașina de înlocuire poate fi obținută de la o companie de închirieri auto, în funcție de politica fiecărei companii. Autonom, spre exemplu, își asumă și responsabilitatea decontării sumelor aferente pentru serviciile de mobilitate, indiferent de asigurător, astfel încât fiecare șofer să poată prelua mașina de înlocuire fără costuri suplimentare.

Documente necesare pentru obținerea mașinii de schimb

Partea păgubită într-un accident rutier poate solicita o mașină de înlocuire pe toată perioada în care vehiculul implicat în accident se află în service. Toate procedurile ce țin de documentație și plăți dintre furnizorul de mobilitate și asigurator sunt gestionate fără implicarea clientului.
 
Documente necesare pentru preluarea unei mașini de înlocuire sunt:
-    Copie după nota de constare
-    Copie după devizul de reparație
-    Copie după certificatul de înmatriculare
-    Copie după cartea de identitate și permisul de conducere
-    Semnarea unui contract de închiriere auto și a unei cereri de despăgubire

În plus, Autonom furnizează servicii suplimentare clienților săi, precum:
•    servicii de asistență rutieră la nivel național;
•    serviciu gratuit de livrare și preluare a autoturismului de înlocuire de la adresa indicată de client

Șoferul păgubit poate beneficia de asistență în accesarea serviciului?

Da, Autonom oferă acest tip de consiliere, dar și asistență rutieră în caz de accident, non-stop, la numărul 021.9111 și pe site-ul autoinlocuire.ro, respectiv asistentarutiera.ro.

Ce se întâmplă dacă între timp se face o reconstatare?

În cazul în care în urma reconstatării se modifică numărul de ore de manoperă, se va face recalcularea numărului de zile de care poate beneficia partea păgubită și, după caz, se va prelungi perioada închirierii.

Există și alte situații în care pot solicita mașină de înlocuire decontată de asiguratorul RCA al vinovatului?  

Autoturismul de înlocuire se poate solicita și în cazurile în care:
•    Asiguratorul întârzie deschiderea dosarului de daună mai mult de trei zile de la data avizării daunei;
•    Autoturismul este declarat daună totală;
•    Pentru orice întârziere nejustificată generată de asigurator în gestionarea dosarului de daună

Se poate deconta costul de tractare de către asiguratorul vinovatului?

Da, costul aferent tractării autoturismului implicat în accident se poate deconta de la asiguratorul RCA al șoferului care a provocat accidentul.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 348 / 16501
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Banking&Finance Practice Group
  LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Corporate and M&A Practice Group
  LegiTeam: CMS is looking for Legal Assistant | Executive Assistant
  Parteneriat strategic: Arthur Hunt și ONV LAW se asociază și intră împreună pe segmentul de M&A, transformări și restructurări de companii
  LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv | Litigii
  Wolf Theiss are clienți care iau în calcul potențiale listări sau caută să implementeze modele de afaceri similare SPAC-urilor. Claudia Chiper, Partenerul coordonator al practicii de Capital Markets: Creativitatea noastră s-a tradus în numărul de mandate câștigate și în găsirea de soluții acolo unde legislația nu este armonizată sau este neclară. Echipa multi-jurisdicțională ne permite să avem o bază de cunoștințe și abordări bazate pe practici și uzanțe internaționale
  The Legal 500 EMEA, ediția 2021 | Cele mai bune firme de avocatură din România, în 15 arii de practică. ȚZA se menține în fruntea ierarhiei, NNDKP, Filip & Company și PNSA - pe prima bandă în mai multe arii de practică. Număr mare de avocații considerați ‘Leading individuals’, ‘Next Generation Partners’ și ”Rising Stars”
  Despre tinerii avocați care au intrat în rândul partenerilor din firmele mari | Azi, Roxana Abrașu (NNDKP): Talentul în avocatură este un dar ce trebuie exploatat și poate fi pus în valoare prin dăruire și implicare totală. Inovația este esențială, însă pentru a performa este nevoie de foarte multă implicare, dedicare și muncă
  LegiTeam: BSMP is looking for Lawyers | Financial Services & Corporate practice
  Promovări la PNSA, unde mai mulți avocați fac un pas înainte în carieră. Florian Nițu, Managing Partner: Extindem echipa de seniori cu o nouă generație de avocați formați în cadrul firmei
  Achitare definitivă pentru cea mai mare societate de transport public din România, obținută de echipa de drept penal a ZRVP
  LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv (Consultanță)
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...