ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dreptul părții păgubite într-un accident rutier la o mașină de înlocuire

18 Decembrie 2020   |   Dan Toma, coordonator Autonom Road Assistance

Autoturismul de schimb furnizat părții păgubite trebuie să fie din aceeași clasă cu autoturismul implicat în accident.

Dan Toma, coordonator Autonom Road Assistance

 
 
În 2016 au fost aduse o serie de modificări legii RCA, reglementate prin norma ASF nr.20/2017, unele dintre acestea oferind noi drepturi și beneficii șoferilor. Una dintre cele mai utile facilități prevăzute este dreptul părții păgubite implicate într-un accident rutier să primească, fără niciun cost, mașină de înlocuire pe perioada în care vehiculul avariat se află în service. Cu toate că legea a fost modificată în urmă cu patru ani, conform estimărilor furnizorului de servicii de mobilitate Autonom, mai puțin de 1% dintre șoferii români știu că au acest drept și beneficiază de pe urma lui.

Deși legea e în vigoare de circa patru ani, majoritatea șoferilor implicați în accidente rutiere fără vina lor, care știu că au dreptul să beneficieze de o mașină de schimb depind în continuare de flota minimală a service-urilor auto. Este important de știut că păgubitul unui accident auto are dreptul să închirieze o mașină de schimb similară cu cea avariată, chiar dacă nu găsește la service, costurile fiind suportate de polița de asigurare a părții vinovate.


Cine și în ce condiții poate primi mașină de înlocuire?

Partea păgubită într-un accident auto, a cărei mașină e reținută în service pentru reparații, are dreptul la un autoturism de înlocuire indiferent de polița de asigurare deținută: RCA sau Casco. Pentru a beneficia de decontarea mobilității este necesar ca polița RCA a autoturismului implicat în producerea accidentului să fie valabilă și să fie emisă de o societate de Asigurări reglementată în România sau Uniunea Europeană. Pentru deținătorii de poliță Casco sau RCA cu decontare directă, utilizatorii pot deschide dosarele de daună în relație directă cu propriul asigurator (regres). Acest lucru nu restricționează partea păgubită în accesarea serviciului de mobilitate.

Care e procedura?

Pentru a obține mașina de înlocuire decontată de asigurator, partea păgubită într-un accident rutier trebuie să deschidă dosarul de daună la asiguratorul șoferului vinovat sau la asiguratorul propriu, după caz, și să obțină documentele justificative: nota de constatare (de la asigurator) și devizul de reparație (de la service). Asiguratorul este obligat să deschidă dosarul de daună în maximum trei zile de la avizare, în baza constatării amiabile completate de ambele părți sau a documentelor emise de Poliție. Pe baza devizului de reparație emis de unitatea reparatoare se calculează numărul de zile, adică cât timp va putea păgubitul beneficia de mașina de înlocuire – pentru fiecare patru ore de reparații se acorda  o zi de folosință.
După ce șoferul obține aceste documente iar mașina avariată intră în service pentru reparații, acesta poate intra în posesia mașinii.

Pentru ce perioadă?

Asiguratorul acoperă doar numărul de zile calculate conform devizului. Din momentul în care vehiculul avariat a intrat în service, pentru fiecare patru ore de manoperă, partea păgubită este îndreptățită la o zi de închiriere. De exemplu, dacă o reparație durează 20 de ore, persoana respectivă va primi o mașină de înlocuire pentru cinci zile. Nu este luată în calcul întârzierea generată de livrarea pieselor sau din cauza altor factori externi ce nu țin de asigurator.

Nu există limită de kilometri pe teritoriul României și de asemenea, nu este nevoie de niciun depozit la preluarea mașinii. Persoana care preia autoturismul devine răspunzătoare, prin contract, în limita garanției aferente.

Ce tip de mașină se poate obține?

Autoturismul de schimb furnizat părții păgubite trebuie să fie din aceeași clasă cu autoturismul implicat în accident. În situația în care nu este disponibilă o mașină de înlocuire din aceeași clasă, atunci Autonom va furniza un model dintr-o clasă superioară, fără costuri suplimentare.

De unde se poate obține mașina de înlocuire?

Mașina de înlocuire poate fi obținută de la o companie de închirieri auto, în funcție de politica fiecărei companii. Autonom, spre exemplu, își asumă și responsabilitatea decontării sumelor aferente pentru serviciile de mobilitate, indiferent de asigurător, astfel încât fiecare șofer să poată prelua mașina de înlocuire fără costuri suplimentare.

Documente necesare pentru obținerea mașinii de schimb

Partea păgubită într-un accident rutier poate solicita o mașină de înlocuire pe toată perioada în care vehiculul implicat în accident se află în service. Toate procedurile ce țin de documentație și plăți dintre furnizorul de mobilitate și asigurator sunt gestionate fără implicarea clientului.
 
Documente necesare pentru preluarea unei mașini de înlocuire sunt:
-    Copie după nota de constare
-    Copie după devizul de reparație
-    Copie după certificatul de înmatriculare
-    Copie după cartea de identitate și permisul de conducere
-    Semnarea unui contract de închiriere auto și a unei cereri de despăgubire

În plus, Autonom furnizează servicii suplimentare clienților săi, precum:
•    servicii de asistență rutieră la nivel național;
•    serviciu gratuit de livrare și preluare a autoturismului de înlocuire de la adresa indicată de client

Șoferul păgubit poate beneficia de asistență în accesarea serviciului?

Da, Autonom oferă acest tip de consiliere, dar și asistență rutieră în caz de accident, non-stop, la numărul 021.9111 și pe site-ul autoinlocuire.ro, respectiv asistentarutiera.ro.

Ce se întâmplă dacă între timp se face o reconstatare?

În cazul în care în urma reconstatării se modifică numărul de ore de manoperă, se va face recalcularea numărului de zile de care poate beneficia partea păgubită și, după caz, se va prelungi perioada închirierii.

Există și alte situații în care pot solicita mașină de înlocuire decontată de asiguratorul RCA al vinovatului?  

Autoturismul de înlocuire se poate solicita și în cazurile în care:
•    Asiguratorul întârzie deschiderea dosarului de daună mai mult de trei zile de la data avizării daunei;
•    Autoturismul este declarat daună totală;
•    Pentru orice întârziere nejustificată generată de asigurator în gestionarea dosarului de daună

Se poate deconta costul de tractare de către asiguratorul vinovatului?

Da, costul aferent tractării autoturismului implicat în accident se poate deconta de la asiguratorul RCA al șoferului care a provocat accidentul.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 2476 / 5142
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
    BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...