ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Emil-Răzvan Pîrjol (secretar de stat): Ne gândim foarte serios la suspendarea Ordonanţei 2|2018, care obligă la rambursarea pachetelor turistice

04 Aprilie 2020   |   AGERPRES

Pentru a evita riscul ca multe agenţii să dispară din cauza faptului că nu vor avea resursele financiare necesare rambursării sumelor plătite de turişti pentru vacanţe, Pîrjol a subliniat că se doreşte ca în cel mai scurt timp să intre în funcţiune o aplicaţie informatică de monitorizare a acestor sume plătite în avans.

 
 
Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Emil-Răzvan Pîrjol, a declarat, sâmbătă, că analizează suspendarea Ordonanţei 2/2018, care obligă operatorii la rambursarea pachetelor turistice, în contextul crizei generate în sector de pandemia de coronavirus.

"Ne gândim foarte serios la suspendarea acestei Ordonanţe 2 (Ordonanţa nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate n.r.), care obligă rambursarea pachetelor turistice, dar trebuie bineînţeles să venim cu o măsură compensatorie. Ideea este că am dori, pentru moment, să evităm această presiune asupra agenţiilor, pentru că în astfel de situaţie nu vom face decât să grăbim intrarea lor în insolvenţă. Pe de altă parte, trebuie găsită o măsură care să asigure consumatorul că îşi va recupera banii sau dacă doreşte să reprogrameze, ceea ce noi îi sfătuim fără doar şi poate, să aibă aceleaşi condiţii ca şi cele precedente", a declarat Emil-Răzavn Pîrjol, la Antena 3.


Oficialul susţine că în prezent agenţiile de turism îşi pot trimite oamenii în şomaj "cu greutate", pentru că sunt ocupaţi cu gestiunea reclamaţiilor şi a doleanţelor de rambursare, iar în prezent se analizează posibilitatea ca agenţiile să poată emite un certificat, pe o durată de 18-24 de luni, pentru reprogramarea vacanţelor.

"Într-o primă fază, ne-am gândit să apelăm la raţiune şi la calm prin eventuala suspendare a acestei Ordonanţe, care să dea un respiro agenţiilor. Astăzi agenţiile cu greutate îşi pot trimite oamenii în şomaj pentru că sunt ocupaţi peste 100% cu gestiunea reclamaţiilor, a doleanţelor de rambursare, a voucherelor şi aşa mai departe. Ideea este ca o agenţie să poată emite un certificat, haideţi să îl numim un certificat, pe o durată de 18-24 de luni, timp în care clientul să poată să îşi reprogrameze această vacanţă", a adăugat secretarul de stat în Ministerul Economiei.

Pentru a evita riscul ca multe agenţii să dispară din cauza faptului că nu vor avea resursele financiare necesare rambursării sumelor plătite de turişti pentru vacanţe, Pîrjol a subliniat că se doreşte ca în cel mai scurt timp să intre în funcţiune o aplicaţie informatică de monitorizare a acestor sume plătite în avans.

"Poate să existe acest risc ca această agenţie să dispară. De aceea, am spus că încercăm să aflăm cât de repede posibil, şi la aceasta se referea ministrul Virgil Popescu (ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri n.r.), ca aplicaţie. De fapt va fi un portal în care agenţiile şi toţi operatorii economici, pentru că nu sunt numai agenţiile, agenţiile sunt primele afectate, dar gândiţi-vă şi şi la hotelierii care au încasat în sistemul early booking una-două rate. Şi ei sunt în aceeaşi situaţie. Aceşti oameni au investit în deschiderea sezonului estival, banii nu mai sunt la operatori. Este foarte greu astăzi să ne gândim că vor reuşi să ramburseze. Şi atunci ne-am spus: haideţi să încercăm într-un timp cât mai scurt, mă refer la zile, să putem estima totalitatea sumei care astăzi este plătită în avans, atât de clienţi cât şi de agenţii, către alte state, de exemplu. Să avem o imagine clară a sumei şi de acolo să începem să lucrăm pe o eventuală cerere de rambursare", a explicat Pîrjol.

Şeful Direcţiei Generale Turism din Ministerul Economiei consideră că săptămâna viitoare ar putea exista această evaluare a sumelor, după care se va începe recuperarea lor din ţările unde au fost plătite aceste avansuri.

"Eu am încredere că săptămâna viitoare vom avea această evaluare a sumei totale şi de acolo să începem să vedem ce putem recupera de la alte state eventual, ce sold rămâne şi cum putem acoperi aceste sume rămase", a adăugat Pîrjol.

Nu în ultimul rând, oficialul de la Economie a menţionat că se lucrează de câteva săptămâni şi la anumite măsuri fiscale pentru sector, respectiv reduceri de impozite şi taxe, pe care Guvernul intenţionează să le ia în următoarea perioadă.

"Nu ne-am apucat zilele trecute, dar vă daţi seama de amploarea efectului economic asupra întregii economii a României. Într-adevăr anumite taxe şi impozitul specific pentru industria ospitalităţii ar trebui regândite", a mai spus Emil-Răzvan Pîrjol.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3791 / 5489
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...