ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Florin Spătaru, ministrul economiei: Adoptarea ordonanței de urgență de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiților străine directe în Uniune va avea un impact major asupra economiei naționale

14 Aprilie 2022   |   BizLawyer

Vor fi supuse autorizării, investițiile străine directe care au ca obiect domeniile de activitate prevăzute la art.2 din Hotărârea CSAT nr.73/2012 referitoare la aplicarea art. 47 alin.(9) din Legea concurenței nr.21/1996, ca de exemplu domeniile: energiei, transporturilor, sănătății, comunicațiilor, mass-mediei, precum şi infrastructura din domeniul apărării, tehnologiilor critice și produselor cu dublă utilizare, dar şi tehnologiile inteligenței artificiale și ale semiconductorilor s.a a căror valoare depășește pragul de 2.000.000 de euro.

 
 
Guvernul a aprobat în ședința de astăzi, 14.04.2022, Ordonanța de Urgență privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 452/2019 al Parlamentului European al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiților străine directe în Uniune, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr.21/1996. Actul normativ are ca scop stabilirea unui sistem unitar de examinare a investițiilor străine la nivelul Uniunii Europene, pentru a elimina diferențele dintre statele membre și pentru a garanta protecția intereselor naționale și europene deopotrivă.

Actul normativ din ședința de astăzi stabilește la nivel național cadrul normativ pentru examinarea investitiilor străine directe, un punct național de contact pentru cooperarea cu statele membre și Comisia Europeană, pragurile și domeniile de activitate ale investițiilor pentru ca acestea să fie supuse autorizării, precum și sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor legale. Neadoptarea acestei ordonanțe ar priva România de posibilitățile de colaborare cu celelalte state membre, în vederea luării la cunoștință într-un cadru structurat, coordonat și specializat de investiții străine care pot prezenta riscuri la adresa securității naționale și ordinii publice.


Prin prezenta ordonanță se stabilește un mecanism de examinare al investițiilor străine directe de către o Comisie pentru examinarea investițiilor străine directe, denumită, CEISD, formată din ai Executivului și membri supleanți. CEISD va fi constituită prin Decizie a Primului Ministru ca organ colegial fără personalitate juridică, aflat în subordinea Guvernului României. Alegerea ministerelor care propun membri în CEISD s-a făcut ținând cont de domeniile care pot face obiectul unor investiții supuse analizei din perspectiva afectării siguranței naționale și a ordinii publice.

Secretariatul CEISD va fi asigurat de către o structură specializată din cadrul Consiliului Concurenței, care va fi și punctul național de contact pentru cooperarea cu statele membre și Comisia Europeană potrivit Regulamentului.

Vor fi supuse autorizării, investițiile străine directe care au ca obiect domeniile de activitate prevăzute la art.2 din Hotărârea CSAT nr.73/2012 referitoare la aplicarea art. 47 alin.(9) din Legea concurenței nr.21/1996, ca de exemplu domeniile: energiei, transporturilor, sănătății, comunicațiilor, mass-mediei, precum şi infrastructura din domeniul apărării, tehnologiilor critice și produselor cu dublă utilizare, dar şi tehnologiile inteligenței artificiale și ale semiconductorilor s.a a căror valoare depășește pragul de 2.000.000 de euro.

Totodată, se prevede posibilitatea de a supune examinării și autorizării CEISD și investițiile străine directe care nu depășesc pragul de 2.000.000 euro, dacă, prin natura acestora, pot avea impact asupra securității sau ordinii publice sau prezintă riscuri semnificative la adresa acestora.

Un aspect important prevăzut în ordonanță este cel legat de transparentizarea investițiilor străine directe în domeniul mass-media, în sensul că, proiectul prevede ca prealabil demarării procedurii de examinare, CEISD să solicite investitorului străin transparentizarea informațiilor referitoare la investiție, care vor fi supuse consultării publice.

De asemenea, având în vedere faptul că prin prezentul proiect de act normativ sunt prevăzute o serie de atribuții în sarcina Consiliului Concurenței, proiectul reglementează completarea și modificarea corespunzătoare a Legii concurenței nr. 21/1996, cu modificările și completările ulterioare, în sensul includerii unor atribuții suplimentare conferite autorității de concurență, ce decurg din reglementarea mecanismului desoluționare a cererilor de autorizare.

Ca urmare a aplicării noului act normativ, se va constitui Comisia de examinare a investițiilor străine directe (CEISD), organ colegial, fără personalitate juridică, în subordinea Guvernului. Totodată, în cadrul Consiliului Concurenței va fi creat un departament care va asigura Secretariatul CEISD, precum și activitatea de punct național de contact în raport cu statele membre și Comisia Europeană. Aceste prevederi nu presupun un impact financiar suplimentar, realizându-se cu încadrarea în limitele resurselor bugetare alocate Consiliului Concurenței.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1393 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...