ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind activitatea notarială electronică

15 Noiembrie 2024   |   Agerpres

Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Justiţiei, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Autoritatea pentru Digitalizarea României.

 
 
Guvernul a aprobat, joi, proiectul de lege privind activitatea notarială electronică, prin care vor fi digitalizate mai multe activităţi, printre care consultaţiile, păstrarea documentelor, datarea certă şi legalizarea traducerilor.

Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Justiţiei, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat, conform unui comunicat, că modificările prevăzute în acest proiect vor aduce o serie de beneficii, printre care acces facil la o listă utilă cu notarii publici care îndeplinesc acte şi proceduri notariale în formă electronică, listă care va fi publicată pe site-ul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, dar şi timp economisit.


"Cetăţenii nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze fizic la un birou notarial în situaţia în care actele şi procedurile notariale de care au nevoie vor putea fi îndeplinite fără prezenţă fizică", a explicat Gorghiu.

Totodată, printre beneficiile proiectului se află şi sume economisite pentru cei care apelează la serviciile notarilor publici, prin eliminarea costurilor de multiplicare ori legalizare a înscrisurilor, precum şi degrevarea sarcinilor şi înlăturarea muncii manuale a notarilor publici şi a personalului auxiliar din cadrul birourilor notariale, a menţionat ministrul Justiţiei.

Proiectul contribuie şi la eficientizarea şi simplificarea operaţiunilor notariale într-un cadru securizat, facilitarea circulaţiei internaţionale a actelor juridice internaţionale în formă electronică, eliminarea impedimentelor de orice natură, generate de distanţa fizică între cetăţeanul beneficiar al serviciilor notariale şi notarul public, dar şi la impactul pozitiv asupra mediului înconjurător, prin diminuarea consumului de hârtie, a mai menţionat Alina Gorghiu.

Potrivit lui Gorghiu, actul normativ adoptat de Guvern duce şi la "acoperirea tuturor necesităţilor specifice, în contextul alinierii serviciilor notariale cu noile aşteptări şi nevoi ale societăţii, dat fiind ritmul sporit de evoluţie a tehnologiei", precum şi la "adaptarea actelor şi procedurilor notariale, în condiţii de siguranţă, la evoluţia tehnologiei şi la rigurozitatea cerinţelor UE" şi la "simplificarea şi securizarea operaţiunilor notariale".

La rândul său, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a apreciat că vor fi "servicii notariale mai rapide şi mai accesibile pentru toţi românii", în urma adoptării proiectului.

"Toate actele şi procedurile notariale electronice vor fi integrate într-o singură platformă IT, denumită Top-not, gestionată de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România", a scris Bogdan Ivan pe Facebook.

El a menţionat trei beneficii pentru români, cum ar fi transparentizarea - platforma Top-not permite trasabilitatea tuturor operaţiunilor notariale electronice, securitatea şi confidenţialitatea datelor notariale, prin mecanisme de jurnalizare şi stocare pe termen lung, precum şi simplificarea accesului la duplicate şi copii legalizate.

"Legea aduce beneficii concrete, în special pentru românii din diaspora, care pot accesa servicii notariale electronice fără să vină fizic la un birou notarial din România. Platforma Top-not va funcţiona ca un proiect-pilot pentru interoperabilitatea la nivel naţional. Ea va fi interconectată cu alte sisteme informatice naţionale, facilitând schimbul de date automat şi limbajul digital comun al bazelor de date", a mai precizat ministrul Bogdan Ivan.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 169 / 5467
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...