ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nicolae, iniţiatorul proiectului alături de Dragnea: Avem costuri de 300.000 euro ca să ne ţinem rezerva de aur în Anglia. BNR să execute decizia

28 Februarie 2019   |   Mediafax

Senatorul PSD spune că Mugur Isărescu ar trebui să susţină ca aurul să fie auditat periodic, spunând că nu e rezerva guvernatorul BNR, ci a Băncii Naţionale.

 
 
Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, pentru MEDIAFAX, că depozitarea rezervei de aur a României în Anglia aduce pierderi, prin costuri de 300.000 euro, iar atunci când iniţiativa sa legislativă şi a lui Liviu Dragnea va deveni lege, BNR trebuie să „execute” decizia.

„Din 2004-2005, rezerva de aur de la Banca Angliei nu numai că nu producea venituri, dar producea pierderi, pentru că sunt nişte costuri de depozitare. Produce costuri de depozitare, din ce am eu ca date, cam 300.000 de euro pe an ne costă pe noi să ne ţinem aurul în Anglia. Şi atunci, primul şi cel mai simplu argument ar fi că nu ne mai costă.
Deţinând banii la noi în „saltea”, nu ne mai costă. Pe de altă parte, e şi un semnal de stabilitate. România nu mai e o ţară nesigură. Nu mai e o ţară în care ar putea să apară tensiuni şi conflicte.

România are o creştere economică constantă deja de câţiva ani, stabilă, inflaţia este ţinută sub control, moneda naţională este predictibilă şi stabilă, ceea ce justifică să luăm şi noi o asemnea măsură pe care au luat-o şi alte state, probabil din aceleaşi considerente. (...) Germania şi Austria şi-au repatriat cea mai mare parte de rezerve de aur la cererea Curţilor de Audit şi Conturi.
Din câte înţeleg, în România nimeni nu auditează rezerva de aur a BNR din străinătate, deci nici măcar Curtea de Conturi, ceea ce este profund nefiresc”, a afirmat Şerban Nicolae, joi, pentru MEDIAFAX.

Senatorul PSD spune că Mugur Isărescu ar trebui să susţină ca aurul să fie auditat periodic, spunând că nu e rezerva guvernatorul BNR, ci a Băncii Naţionale.

„Citându-l pe domnul Isărescu, asta nu e rezerva lui Isărescu, e rezerva BNR. Şi domnia sa cred că ar trebui să suţină ca acest aur să fie periodic auditat ca să ştim că e acolo, că nu s-a diminuat, că nu e niciun pericol şi aşa mai departe. Poponia, Ungaria, Austria, Olanda, toate aceste ţări, în ultima perioadă, au luat măsuri de repatriere a rezervelor de aur deţinute în străinătate. Aurul este valoare fizică, materială, BNR constituie şi alte rezerve internaţionale, titluri de valoare, tot felul de instrumente financiare, care sunt de 10 ori mai valoroase decât aurul deţinut în Banca Angliei. Rezerva de aur este de 103 tone aproximativ, nu e foarte clar, valoarea e undeva la 3 miliarde, 3 miliarde şi ceva, în timp ce rezerva în titluri de valoare este de peste 30 de miliarde de dolari”, a explicat Nicolae.

Social-democratul susţine că, după ce proiectul va fi adoptat, BNR ar trebui să „execute” decizia, iar Opoziţia ar trebui să se fi convins deja asupra importanţei iniţiativei.

„Eu deocamdată am făcut această propunere strict aşa cum e. Aurul să fie prin lege ţinut în ţară, cel mult 5% din total să fie scos în afara ţării şi doar în scopuri de a produce venit, nu ca să-l depozitez că e mai în siguranţă acolo şi pot să-l scot din ţară dacă e să-l scot pentru obţinerea de venituri. Nu m-am consultat (cu ALDE sau BNR - n.r.). E o decizie la nivel de lege, e treaba mea, e decizia mea. BNR va trebui să execute o decizie stabilită prin lege. E o dezicie politică şi strategică, nu e tehnică. Opoziţia ar trebui să fie deja convinsă. De ce ar trebui să mai ţinem aurul în străinătate?”, a spus social-democratul.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi senatorul Şerban Nicolae au depus, miercuri la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect prin care Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale.

Proiectul de act normativ mai vizează ca în caz de diminuare a rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, BNR să prezinte „Parlamentului şi Guvernului, de îndată”, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 10,1% din rezervele internaţionale ale ţării, iar „în perioada 2005-2018 au variat ca pondere între 7 şi 10%, în funcţie atât de creşterea rezervelor valutare, cât şi de creşterea preţului aurului”, arată un discurs susţinut recent de Liviu Voinea, viceguvernator BNR.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4963 / 5239
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...