ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nicolae, iniţiatorul proiectului alături de Dragnea: Avem costuri de 300.000 euro ca să ne ţinem rezerva de aur în Anglia. BNR să execute decizia

28 Februarie 2019   |   Mediafax

Senatorul PSD spune că Mugur Isărescu ar trebui să susţină ca aurul să fie auditat periodic, spunând că nu e rezerva guvernatorul BNR, ci a Băncii Naţionale.

 
 
Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, pentru MEDIAFAX, că depozitarea rezervei de aur a României în Anglia aduce pierderi, prin costuri de 300.000 euro, iar atunci când iniţiativa sa legislativă şi a lui Liviu Dragnea va deveni lege, BNR trebuie să „execute” decizia.

„Din 2004-2005, rezerva de aur de la Banca Angliei nu numai că nu producea venituri, dar producea pierderi, pentru că sunt nişte costuri de depozitare. Produce costuri de depozitare, din ce am eu ca date, cam 300.000 de euro pe an ne costă pe noi să ne ţinem aurul în Anglia. Şi atunci, primul şi cel mai simplu argument ar fi că nu ne mai costă.
Deţinând banii la noi în „saltea”, nu ne mai costă. Pe de altă parte, e şi un semnal de stabilitate. România nu mai e o ţară nesigură. Nu mai e o ţară în care ar putea să apară tensiuni şi conflicte.

România are o creştere economică constantă deja de câţiva ani, stabilă, inflaţia este ţinută sub control, moneda naţională este predictibilă şi stabilă, ceea ce justifică să luăm şi noi o asemnea măsură pe care au luat-o şi alte state, probabil din aceleaşi considerente. (...) Germania şi Austria şi-au repatriat cea mai mare parte de rezerve de aur la cererea Curţilor de Audit şi Conturi.
Din câte înţeleg, în România nimeni nu auditează rezerva de aur a BNR din străinătate, deci nici măcar Curtea de Conturi, ceea ce este profund nefiresc”, a afirmat Şerban Nicolae, joi, pentru MEDIAFAX.

Senatorul PSD spune că Mugur Isărescu ar trebui să susţină ca aurul să fie auditat periodic, spunând că nu e rezerva guvernatorul BNR, ci a Băncii Naţionale.

„Citându-l pe domnul Isărescu, asta nu e rezerva lui Isărescu, e rezerva BNR. Şi domnia sa cred că ar trebui să suţină ca acest aur să fie periodic auditat ca să ştim că e acolo, că nu s-a diminuat, că nu e niciun pericol şi aşa mai departe. Poponia, Ungaria, Austria, Olanda, toate aceste ţări, în ultima perioadă, au luat măsuri de repatriere a rezervelor de aur deţinute în străinătate. Aurul este valoare fizică, materială, BNR constituie şi alte rezerve internaţionale, titluri de valoare, tot felul de instrumente financiare, care sunt de 10 ori mai valoroase decât aurul deţinut în Banca Angliei. Rezerva de aur este de 103 tone aproximativ, nu e foarte clar, valoarea e undeva la 3 miliarde, 3 miliarde şi ceva, în timp ce rezerva în titluri de valoare este de peste 30 de miliarde de dolari”, a explicat Nicolae.

Social-democratul susţine că, după ce proiectul va fi adoptat, BNR ar trebui să „execute” decizia, iar Opoziţia ar trebui să se fi convins deja asupra importanţei iniţiativei.

„Eu deocamdată am făcut această propunere strict aşa cum e. Aurul să fie prin lege ţinut în ţară, cel mult 5% din total să fie scos în afara ţării şi doar în scopuri de a produce venit, nu ca să-l depozitez că e mai în siguranţă acolo şi pot să-l scot din ţară dacă e să-l scot pentru obţinerea de venituri. Nu m-am consultat (cu ALDE sau BNR - n.r.). E o decizie la nivel de lege, e treaba mea, e decizia mea. BNR va trebui să execute o decizie stabilită prin lege. E o dezicie politică şi strategică, nu e tehnică. Opoziţia ar trebui să fie deja convinsă. De ce ar trebui să mai ţinem aurul în străinătate?”, a spus social-democratul.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi senatorul Şerban Nicolae au depus, miercuri la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect prin care Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv peste 56 de tone de aur, reiese din datele actuale.

Proiectul de act normativ mai vizează ca în caz de diminuare a rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, BNR să prezinte „Parlamentului şi Guvernului, de îndată”, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere.

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 10,1% din rezervele internaţionale ale ţării, iar „în perioada 2005-2018 au variat ca pondere între 7 şi 10%, în funcţie atât de creşterea rezervelor valutare, cât şi de creşterea preţului aurului”, arată un discurs susţinut recent de Liviu Voinea, viceguvernator BNR.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5145 / 5421
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...