ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raportul legislativ al lunii ianuarie 2023

02 Februarie 2023   |   Agerpres

S-a redus cota TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare (Legea nr. 39/2023)

 
 
Mandatele unor membri ai Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au fost prelungite cu şase luni (Legea nr. 20/2003). Montarea de repartitoare individuale pentru căldură este obligatorie în imobilele de tip condominiu până la 31 decembrie 2023 (Legea nr. 24/2023). Pacientele asigurate beneficiază de servicii de evaluare şi consiliere psihologică, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii şi naşterii (Legea nr. 33/2023). Se acordă facilităţi fiscale la abonamentele pentru practicarea sportului şi educaţiei fizice în limita echivalentului în lei al sumei de 400 euro anual (Legea nr. 34/2023). Anul 2023 a fost declarat "Anul cultural Dimitrie Cantemir şi Ciprian Porumbescu" (Legea nr. 38/2023). S-a redus cota TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare (Legea nr. 39/2023).


Printre legile promulgate în luna ianuarie 2023, se numără:

* Legea nr. 20/2003 din 9 ianuarie 2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 139/2022 privind prelungirea mandatelor unor membri ai Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE)
* Legea nr. 24 din 9 ianuarie 2023 privind aprobarea Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică
* Legea nr. 33 din 11 ianuarie 2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
* Legea nr. 34/2023 din 11 ianuarie pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
* Legea nr. 38/2023 din 12 ianuarie 2023 privind instituirea anului 2023 ca "Anul cultural Dimitrie Cantemir şi Ciprian Porumbescu"
* Legea nr. 39/2023 din 12 ianuarie 2023 pentru completarea art. 291 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

* Legea nr. 20/2023 privind prelungirea mandatelor unor membri ai Comitetului de reglementare al ANRE
Legea prevede că mandatele în derulare ale membrilor Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care au expirat pe 23 octombrie 2022, se prelungesc pentru o perioadă de şase luni. În expunerea de motive a actului normativ se arată că acest comitet, format din şapte membri, poate funcţiona în mod regulamentar doar în prezenţa a patru dintre aceştia.

La 23 octombrie 2022, expirau mandatele deţinute de patru membri ai Comitetului de reglementare al ANRE, respectiv cele ale preşedintelui Dumitru Chiriţă, vicepreşedintelui Nagy-Bege Zoltan şi ale membrilor Cornelia Sulger şi Gabriel Gheorghe.

Legea a fost adoptată în procedură de urgenţă şi a fost promulgată la 9 ianuarie 2023, conform site-ului https://www.cdep.ro/.

* Legea nr. 24/2023 privind montarea contoarelor pentru energie termică, obligatorie în imobilele de tip condominiu până pe 31 decembrie 2023
"În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit", prevede actul normativ.

Legea mai arată că "pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, în condiţiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de încălzire".

În expunerea de motive a proiectului de lege, Guvernul arată că, în instituirea acestei obligaţii, stau la bază mai multe directive europene ale căror măsuri de transpunere nu au fost transmise Comisiei Europene până la acea dată, motiv pentru care Comisia poate propune, în orice moment, Curţii de Justiţie să aplice sancţiuni pecuniare României, potrivit site-ului www.cdep.ro.

* Legea nr. 33/2023 privind asigurarea de servicii psihologice, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii şi naşterii
Legea reglementează dreptul pacientelor asigurate de a beneficia de servicii de evaluare psihologică şi consiliere psihologică, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii şi naşterii.

Consilierea psihologică se va putea presta, la cerere, pe parcursul unei perioade de 126 de zile după naştere, pentru un număr de maximum şase ore stabilite împreună cu medicul de specialitate obstetrică-ginecologie şi psihologul din cadrul unităţilor sanitare de specialitate ori unităţilor sanitare care au în structură secţii sau compartimente de obstetrică-ginecologie şi în cadrul cărora au născut.

În expunerea de motive se invocă studiile care arată că depresia postpartum, precum şi episoadele de baby-blues, apărute imediat după naştere, au efecte negative atât asupra mamei, cât şi asupra copilului.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Cameră în iunie 2022 de către deputaţi ai PSD, PNL, USR, AUR şi minorităţi. A fost promulgată la 11 ianuarie 2023.

* Legea nr. 34/2023 privind acordarea de facilităţi fiscale pentru practicarea sportului
Actul normativ stipulează că beneficiază de facilităţi fiscale abonamentele pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, plătite în scopul personal al contribuabilului, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.

Ordinea includerii veniturilor respective în plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat se stabileşte de angajator, se mai arată în lege.

Propunerea legislativă a aparţinut mai multor deputaţi şi senatori PSD şi USR, fiind înregistrată la Parlament, în septembrie 2022.

În expunerea de motive, iniţiatorii arată că speranţa de viaţă la naştere în România rămâne printre cele mai scăzute din UE în anul 2021 şi că activitatea sportivă ar prelungi speranţa de viaţă. A fost promulgată la 11 ianuarie 2023.

* Legea nr. 38/2023 privind instituirea anului 2023 ca "Anul cultural Dimitrie Cantemir şi Ciprian Porumbescu"
Cu prilejul sărbătoririi "Anului cultural Dimitrie Cantemir şi Ciprian Porumbescu", se organizează evenimente culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţilor şi operelor acestora, se arată în textul de lege.

Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot aloca fonduri din bugetele proprii pentru a organiza sau sprijini evenimentele ce au loc cu aceste ocazii.

Iniţiativa legislativă a aparţinut mai multor deputaţi şi senatori de la toate formaţiunile politice parlamentare, fiind depusă în parlament în noiembrie 2022. Legea a fost promulgată la 12 ianuarie 2023, conform site-ului www.cdep.ro.

* Legea nr. 39/2023 privind reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare
Actul normativ prevede reducerea cotei de TVA aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la nivelul standard de 19% la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.

Propunerea legislativă a fost făcută de parlamentari ai PSD, PNL şi USR, iniţiatorii arătând, în expunerea de motive, faptul că actualul context climatic şi geopolitic pune o presiune ridicată pe ansamblul sistemului energetic global şi naţional. "Ne confruntăm cu un deficit structural, în contextul cererii crescute pentru energie şi a unei oferte asupra căreia acţionează constrângeri de natură ecologică şi legislativă. (...). În acest context, propunerea vine în sprijinul investiţiilor în eficienţa energetică, prin reducerea consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de energie, informează site-ul www.cdep.ro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 893 / 5250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...