ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Asociaţia Editorilor anunţă că va contesta amenda aplicată de Consiliul Concurenţei în cazul Bookster

23 August 2024   |   Agerpres

Conform asociaţiei, pe 18 iunie, premierul şi trei miniştri ar fi primit un mesaj scris din partea Federaţiei Internaţionale a Organismelor de Gestiune Colectivă prin care erau îndemnaţi să "ia măsuri urgente în chestiunea nerespectării de către Bookster" a legislaţiei privind dreptul de împrumut public.

 
 
Asociaţia Editorilor din România (AER) a anunţat, vineri, că va contesta sancţiunea decisă de Consiliul Concurenţei în cazul bibliotecii Bookster şi va continua să monitorizeze şi să solicite instituţiilor responsabile penalizarea pirateriei şi a încălcării drepturilor de autor.

Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii active pe piaţa furnizării de carte, precum şi Asociaţia Editorilor din România (AER) cu amenzi în valoare totală de aproximativ 1,2 milioane de euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială. Asociaţia Editorilor din România a fost sancţionată cu suma de 115.696 lei. Cele şase companii şi asociaţia de profil sunt acuzate că şi-ar fi coordonat strategiile comerciale şi au limitat comercializarea de carte către entităţile care gestionau biblioteca Bookster în perioada 2017 - 2020.


Într-un comunicat transmis AGERPRES, Asociaţia Editorilor a informat că a luat act "cu dezamăgire" de decizia Consiliului Concurenţei, menţionând că acţiunile sale "au fost tot timpul publice" şi fac parte din "încercările de a stăvili diverse forme de piraterie şi de încălcare a drepturilor de autor".

În plus, AER reproşează Consiliului Concurenţei că "a ignorat informaţii publice disponibile chiar de la data începerii investigaţiei", inclusiv faptul că entitatea care a depus plângerea era deja reclamată în instanţă din 2019 pentru fapte de concurenţă neloială de către zece edituri membre AER.

"Bookster a fost înfiinţat în 2013, fără formele legale necesare, dar a creat un întreg sistem de subterfugii prin care s-a declarat mai întâi bibliotecă publică cu acces gratuit (fals, companiile plătesc contracte de circa 50 de euro anual pentru fiecare angajat), apoi 'bibliotecă de drept privat', iar acum 'platformă de intermediere', totul pentru a nu recunoaşte natura juridică de închiriere a serviciilor prestate, conform Directivei 2006/115/EC, şi a nu achita drepturile de autor aferente activităţii de închiriere de carte", a explicat AER.

Potrivit asociaţiei, editurile, prin intermediul AER, au somat Bookster, în iunie 2017, printr-o casă de avocatură, "să înceteze practicile ilegale, care prejudiciază direct" autorii operelor închiriate.

"Acesta este momentul când, potrivit Consiliului Concurenţei, ia naştere aşa-zisul 'cartel' pentru care au fost investigate zece edituri, pentru ca în final să fie considerate vinovate doar patru, cărora Consiliul le-a adăugat şi două lanţuri de librării. Investigaţia a fost declanşată în mai 2021, iar documentele ridicate, în septembrie 2021, de la edituri au fost studiate de echipa de investigaţie a Consiliului Concurenţei până în mai 2024, când a fost emis raportul care stă la baza deciziei anunţate pe 21 august 2024. Raport care nu conţine proba niciunei înţelegeri între edituri pentru a nu mai livra coordonat cărţi către Bookster şi a niciunei campanii de denigrare împotriva acestuia. De altfel, Bookster a avut constant relaţii comerciale cu multe dintre editurile incriminate, iar acestea din urmă au livrat cărţi chiar în baza unor solicitări pe care exista menţiunea explicită 'comandă Bookster'", se arată în comunicat.

AER a mai precizat că raportul întocmit de echipa de investigaţie a Consiliului Concurenţei "a constatat doar demersuri publice întreprinse de Asociaţia Editorilor din România, dar a ales să le subsumeze unui neprobat şi presupus comportament anticoncurenţial". Astfel, AER a contactat, în mod oficial, instituţii publice din România "pentru a obţine conformarea Bookster prevederilor legii dreptului de autor", care impune obţinerea unei licenţe pentru activităţile de închiriere de carte. Printre instituţiile contactate se numără: Ministerul Culturii, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Biblioteca Naţională a României, Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor CopyRo. Din străinătate au fost contactate: Federaţia Editorilor Europeni (FEP), Federaţia Internaţională a Organismelor de Gestiune Colectivă (IFRRO).

"Funcţionarea Bookster (care foloseşte mai multe nume: Asociaţia Educaţie pentru Toţi Copiii, Development Consulting SRL, TCE Delivering Happiness SRL, Bookster Experience SRL, Asociaţia Prometeu - Educaţie şi Dezvoltare Personală, Biblioteca Booklover - Asociaţia Iubitorilor de Carte, Biblioteca Prometeu - Asociaţia Prometeu Educaţie şi Dezvoltare Personală, Biblioteca Bookuriei - Fundaţia Biblioteca Bookuriei, Biblioteca Fundaţiei "Îmi pasă", ca să enumerăm doar câteva dintre ele) a fost adusă deja în atenţia organismelor internaţionale, cu consecinţe pe care sperăm să le vedem cât mai curând", a transmis AER.

Conform asociaţiei, pe 18 iunie, premierul şi trei miniştri ar fi primit un mesaj scris din partea Federaţiei Internaţionale a Organismelor de Gestiune Colectivă prin care erau îndemnaţi să "ia măsuri urgente în chestiunea nerespectării de către Bookster" a legislaţiei privind dreptul de împrumut public.

"Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a primit misiunea de a răspunde la acest mesaj şi solicităm ORDA să informeze publicul cu privire la stadiul acestui demers", se mai arată în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 163 / 4665
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...