ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Asociaţia Editorilor anunţă că va contesta amenda aplicată de Consiliul Concurenţei în cazul Bookster

23 August 2024   |   Agerpres

Conform asociaţiei, pe 18 iunie, premierul şi trei miniştri ar fi primit un mesaj scris din partea Federaţiei Internaţionale a Organismelor de Gestiune Colectivă prin care erau îndemnaţi să "ia măsuri urgente în chestiunea nerespectării de către Bookster" a legislaţiei privind dreptul de împrumut public.

 
 
Asociaţia Editorilor din România (AER) a anunţat, vineri, că va contesta sancţiunea decisă de Consiliul Concurenţei în cazul bibliotecii Bookster şi va continua să monitorizeze şi să solicite instituţiilor responsabile penalizarea pirateriei şi a încălcării drepturilor de autor.

Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii active pe piaţa furnizării de carte, precum şi Asociaţia Editorilor din România (AER) cu amenzi în valoare totală de aproximativ 1,2 milioane de euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială. Asociaţia Editorilor din România a fost sancţionată cu suma de 115.696 lei. Cele şase companii şi asociaţia de profil sunt acuzate că şi-ar fi coordonat strategiile comerciale şi au limitat comercializarea de carte către entităţile care gestionau biblioteca Bookster în perioada 2017 - 2020.


Într-un comunicat transmis AGERPRES, Asociaţia Editorilor a informat că a luat act "cu dezamăgire" de decizia Consiliului Concurenţei, menţionând că acţiunile sale "au fost tot timpul publice" şi fac parte din "încercările de a stăvili diverse forme de piraterie şi de încălcare a drepturilor de autor".

În plus, AER reproşează Consiliului Concurenţei că "a ignorat informaţii publice disponibile chiar de la data începerii investigaţiei", inclusiv faptul că entitatea care a depus plângerea era deja reclamată în instanţă din 2019 pentru fapte de concurenţă neloială de către zece edituri membre AER.

"Bookster a fost înfiinţat în 2013, fără formele legale necesare, dar a creat un întreg sistem de subterfugii prin care s-a declarat mai întâi bibliotecă publică cu acces gratuit (fals, companiile plătesc contracte de circa 50 de euro anual pentru fiecare angajat), apoi 'bibliotecă de drept privat', iar acum 'platformă de intermediere', totul pentru a nu recunoaşte natura juridică de închiriere a serviciilor prestate, conform Directivei 2006/115/EC, şi a nu achita drepturile de autor aferente activităţii de închiriere de carte", a explicat AER.

Potrivit asociaţiei, editurile, prin intermediul AER, au somat Bookster, în iunie 2017, printr-o casă de avocatură, "să înceteze practicile ilegale, care prejudiciază direct" autorii operelor închiriate.

"Acesta este momentul când, potrivit Consiliului Concurenţei, ia naştere aşa-zisul 'cartel' pentru care au fost investigate zece edituri, pentru ca în final să fie considerate vinovate doar patru, cărora Consiliul le-a adăugat şi două lanţuri de librării. Investigaţia a fost declanşată în mai 2021, iar documentele ridicate, în septembrie 2021, de la edituri au fost studiate de echipa de investigaţie a Consiliului Concurenţei până în mai 2024, când a fost emis raportul care stă la baza deciziei anunţate pe 21 august 2024. Raport care nu conţine proba niciunei înţelegeri între edituri pentru a nu mai livra coordonat cărţi către Bookster şi a niciunei campanii de denigrare împotriva acestuia. De altfel, Bookster a avut constant relaţii comerciale cu multe dintre editurile incriminate, iar acestea din urmă au livrat cărţi chiar în baza unor solicitări pe care exista menţiunea explicită 'comandă Bookster'", se arată în comunicat.

AER a mai precizat că raportul întocmit de echipa de investigaţie a Consiliului Concurenţei "a constatat doar demersuri publice întreprinse de Asociaţia Editorilor din România, dar a ales să le subsumeze unui neprobat şi presupus comportament anticoncurenţial". Astfel, AER a contactat, în mod oficial, instituţii publice din România "pentru a obţine conformarea Bookster prevederilor legii dreptului de autor", care impune obţinerea unei licenţe pentru activităţile de închiriere de carte. Printre instituţiile contactate se numără: Ministerul Culturii, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Biblioteca Naţională a României, Societate de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor CopyRo. Din străinătate au fost contactate: Federaţia Editorilor Europeni (FEP), Federaţia Internaţională a Organismelor de Gestiune Colectivă (IFRRO).

"Funcţionarea Bookster (care foloseşte mai multe nume: Asociaţia Educaţie pentru Toţi Copiii, Development Consulting SRL, TCE Delivering Happiness SRL, Bookster Experience SRL, Asociaţia Prometeu - Educaţie şi Dezvoltare Personală, Biblioteca Booklover - Asociaţia Iubitorilor de Carte, Biblioteca Prometeu - Asociaţia Prometeu Educaţie şi Dezvoltare Personală, Biblioteca Bookuriei - Fundaţia Biblioteca Bookuriei, Biblioteca Fundaţiei "Îmi pasă", ca să enumerăm doar câteva dintre ele) a fost adusă deja în atenţia organismelor internaţionale, cu consecinţe pe care sperăm să le vedem cât mai curând", a transmis AER.

Conform asociaţiei, pe 18 iunie, premierul şi trei miniştri ar fi primit un mesaj scris din partea Federaţiei Internaţionale a Organismelor de Gestiune Colectivă prin care erau îndemnaţi să "ia măsuri urgente în chestiunea nerespectării de către Bookster" a legislaţiei privind dreptul de împrumut public.

"Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a primit misiunea de a răspunde la acest mesaj şi solicităm ORDA să informeze publicul cu privire la stadiul acestui demers", se mai arată în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 250 / 4752
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...