
Comisia Europeană solicită României să notifice sancţiunile pentru încălcarea Regulamentului privind gazele fluorurate cu efect de seră
12 Februarie 2020
AGERPRESLegislaţia UE stabileşte norme stricte privind utilizarea gazelor fluorurate şi condiţiile legate de introducerea pe piaţă a produselor care conţin aceste gaze.
Comisia Europeană a decis miercuri să trimită României un aviz motivat din cauza faptului că ţara nu a adoptat măsuri de sancţionare a încălcării Regulamentului (UE) nr. 517/2014 privind gazele fluorurate cu efect de seră, informează un comunicat al Executivului comunitar.
Gazele fluorurate cu efect de seră, cunoscute şi sub denumirea de "gaze fluorurate", sunt o familie de gaze generate de activităţile umane, utilizate în numeroase aplicaţii industriale. Regulamentul urmăreşte să contribuie la combaterea schimbărilor climatice prin reducerea cu două treimi a emisiilor de gaze fluorurate din UE până în 2030. Gazele fluorurate au un efect puternic de încălzire globală (de până la 23.000 de ori mai mare decât cel al dioxidului de carbon, CO2).
Gazele fluorurate cu efect de seră, cunoscute şi sub denumirea de "gaze fluorurate", sunt o familie de gaze generate de activităţile umane, utilizate în numeroase aplicaţii industriale. Regulamentul urmăreşte să contribuie la combaterea schimbărilor climatice prin reducerea cu două treimi a emisiilor de gaze fluorurate din UE până în 2030. Gazele fluorurate au un efect puternic de încălzire globală (de până la 23.000 de ori mai mare decât cel al dioxidului de carbon, CO2).
Legislaţia UE stabileşte norme stricte privind utilizarea gazelor fluorurate şi condiţiile legate de introducerea pe piaţă a produselor care conţin aceste gaze. În temeiul normelor adoptate de statele membre, ar fi trebuit să fie introduse sancţiuni până la 1 ianuarie 2017 şi să fie luate toate măsurile necesare pentru asigurarea punerii lor în aplicare. Sancţiunile trebuie să fie efective, proporţionale şi cu efect de descurajare. Introducerea în legislaţia naţională a unor sancţiuni adecvate reprezintă un element esenţial pentru asigurarea conformităţii cu regulamentul şi, prin urmare, pentru limitarea schimbărilor climatice. Existenţa sancţiunilor este deosebit de importantă în vederea prevenirii comerţului ilegal cu hidrofluorocarburi. De asemenea, statele membre au convenit să notifice Comisiei măsurile naţionale privind sancţiunile până la 1 ianuarie 2017.
Până în prezent, Comisia nu a primit nicio notificare din partea României referitoare la măsurile naţionale privind sancţiunile. Prin urmare, Comisia a trecut la a doua etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, trimiţând României, în urma scrisorii de punere în întârziere din iulie 2019, un aviz motivat. România are la dispoziţie două luni de la data primirii avizului motivat pentru a comunica măsurile respective Comisiei.
Avizul motivat reprezintă cea de-a doua etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor. Acesta constă într-o cerere oficială prin care Comisia solicită statelor membre vizate să se conformeze cu legislaţia UE şi să o informeze cu privire la măsurile luate în acest sens într-un anumit termen. În lipsa unui răspuns la avizul motivat sau în cazul în care observaţiile prezentate în răspuns nu sunt satisfăcătoare, Comisia poate decide să treacă la etapa următoare a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor şi să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la acest caz.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3029 / 4749 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...