ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dosarul achiziţiilor medicale supraevaluate | Şeful Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov, trimis în judecată de DNA

26 Februarie 2021   |   Agerpres

În schimbul acestor informaţii, Emanoil Mirică ar fi primit de la patronul respectiv bani, produse alimentare şi intervenţii stomatologice.

 
 
Emanoil Mirică, la data faptelor şef al Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov din cadrul Poliţiei Române, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a furnizat informaţii confidenţiale dintr-o anchetă penală unui om de afaceri, a cărui firmă era implicată în obţinerea de contracte de achiziţie echipamente şi produse medicale supraevaluate de la spitale de Braşov şi Harghita.
 
În schimbul acestor informaţii, Emanoil Mirică ar fi primit de la patronul respectiv bani, produse alimentare şi intervenţii stomatologice.
 
Potrivit unui comunicat al DNA, Emanoil Mirică va fi judecat pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; compromiterea intereselor justiţiei; luare de mită (4 acte materiale); trafic de influenţă (5 acte materiale).
 
În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată omul de afaceri Doru Dumitru Bertea, patronul firmei Chantel Sante din Braşov, acuzat de dare de mită (4 acte materiale), cumpărare de influenţă (5 acte materiale), favorizarea făptuitorului.
 
Acest dosar s-a disjuns din cauza penală privind presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita, a unor contracte de achiziţie echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare. Firma lui Doru Dumitru Bertea ar fi beneficiara acestor contracte.
 
În schimb, persoane din conducerea spitalelor şi/sau persoane cu ascendent şi influenţă asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.
 
Conform DNA, în contextul menţionat, procurorii anticorupţie au dispus efectuarea unor activităţi procedurale de către ofiţerii de poliţie din cadrul IGPR - Brigada de Operaţiuni Speciale Braşov.
 
Cu această ocazie, în perioada 10 aprilie - 23 octombrie 2020, după ce şeful Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov, Emanoil Mirică, a aflat cu exactitate aspectele cercetate şi persoanele vizate de anchetă, ar fi comunicat aceste informaţii omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfăşura în cauza.
 
"Pentru a conferi o anumită greutate celor transmise, ofiţerul de poliţie i-ar fi pus la dispoziţie omului de afaceri un înscris ce conţinea un rezumat fidel al unei încheieri de şedinţă, în care erau prezentate informaţiile de mai sus. Urmarea imediată a constat în faptul că omul de afaceri i-ar fi comunicat inculpatului Popa Marius Cristian, la data faptelor consilier local în municipiul Săcele (cercetat în cauza din care s-a disjuns prezentul dosar), tot ce aflase, ceea ce a făcut ca persoanele cercetate să îşi schimbe modalitatea de comunicare şi să sporească măsurile de precauţie. Pentru aceste 'servicii', dar şi în schimbul promisiunii de a-şi folosi influenţa pe care a pretins că o are pe lângă ofiţeri de poliţie şi procurori din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Braşov, pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei şi pentru a influenţa cursul acesteia în direcţia unei soluţii de clasare, inculpatul Mirică Emanoil ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite (bani, produse alimentare şi intervenţii stomatologice)", spune DNA.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Acest dosar a fost trimis spre judecare la Tribunal Braşov cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
 
Faţă de celelalte persoane implicate în acest caz se desfăşoară în continuare acte de urmărire penală. Este vorba, printre alţii, de fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, Ramona Ionescu; fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al unităţii medicale, fost consilier judeţean (PNL) şi preşedinte al Comisiei de Sănătate din cadrul acestui for, Andrei Kadaş; managerul Spitalului orăşenesc din Odorheiul Secuiesc, Lukacs Antal; consilierul local de la Săcele Cristian Marius Popa, patronul firmei Chantel Sante din Braşov, Doru Dumitru Bertea, şi un funcţionar din cadrul Spitalului din Odorheiul Secuiesc, care are atribuţii în domeniul achiziţiilor, Balint Eniko.
 
Dosarul are legătură cu presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita, a unor contracte prin care unităţile respective ar fi achiziţionat echipamente şi produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condiţiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 233 / 20785
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cele mai imporante modificări ce vor fi aduse legislației insolvenței, comentate de avocații firmei Stratulat Albulescu. Cum lucrează echipa în dosarele de insolvență și proiectele provocatoare în care a fost implicată în ultima perioadă
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Banking&Finance Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for Legal Assistant | Executive Assistant
Parteneriat strategic: Arthur Hunt și ONV LAW se asociază și intră împreună pe segmentul de M&A, transformări și restructurări de companii
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv | Litigii
Wolf Theiss are clienți care iau în calcul potențiale listări sau caută să implementeze modele de afaceri similare SPAC-urilor. Claudia Chiper, Partenerul coordonator al practicii de Capital Markets: Creativitatea noastră s-a tradus în numărul de mandate câștigate și în găsirea de soluții acolo unde legislația nu este armonizată sau este neclară. Echipa multi-jurisdicțională ne permite să avem o bază de cunoștințe și abordări bazate pe practici și uzanțe internaționale
The Legal 500 EMEA, ediția 2021 | Cele mai bune firme de avocatură din România, în 15 arii de practică. ȚZA se menține în fruntea ierarhiei, NNDKP, Filip & Company și PNSA - pe prima bandă în mai multe arii de practică. Număr mare de avocații considerați ‘Leading individuals’, ‘Next Generation Partners’ și ”Rising Stars”
Despre tinerii avocați care au intrat în rândul partenerilor din firmele mari | Azi, Roxana Abrașu (NNDKP): Talentul în avocatură este un dar ce trebuie exploatat și poate fi pus în valoare prin dăruire și implicare totală. Inovația este esențială, însă pentru a performa este nevoie de foarte multă implicare, dedicare și muncă
LegiTeam: BSMP is looking for Lawyers | Financial Services & Corporate practice
Promovări la PNSA, unde mai mulți avocați fac un pas înainte în carieră. Florian Nițu, Managing Partner: Extindem echipa de seniori cu o nouă generație de avocați formați în cadrul firmei
Achitare definitivă pentru cea mai mare societate de transport public din România, obținută de echipa de drept penal a ZRVP
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...