
Fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, trimis în judecată pentru trafic de influenţă
17 Decembrie 2020
AGERPRESLa data de 27 noiembrie, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Tudor Gabriel Bohâlţeanu, la data faptelor consilier al ministrului Transporturilor, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi spălare a banilor.
Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de trafic de influenţă.
Potrivit unui comunicat al DNA, transmis joi AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Răducu Valentin Preda (aflat în stare de deţinere într-o altă cauză), la data faptelor secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru trafic de influenţă şi a unui reprezentant al unor societăţi comerciale, pentru complicitate la săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă şi a infracţiunii de spălare de bani.
Potrivit unui comunicat al DNA, transmis joi AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Răducu Valentin Preda (aflat în stare de deţinere într-o altă cauză), la data faptelor secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru trafic de influenţă şi a unui reprezentant al unor societăţi comerciale, pentru complicitate la săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă şi a infracţiunii de spălare de bani.
În aceeaşi cauză, spun anchetatorii, la data de 27 noiembrie, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Tudor Gabriel Bohâlţeanu, la data faptelor consilier al ministrului Transporturilor, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi spălare a banilor.
În prezenţa avocatului său, Tudor Gabriel Bohâlţeanu a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 3 ani închisoare cu executare în detenţie şi interzicerea exercitării unor drepturi pe perioada executării pedepsei şi pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei, la stabilirea cuantumului pedepsei avându-se în vedere faptul că acesta a fost condamnat definitiv pe 8 aprilie 2019 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru fapte concurente.
Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul privindu-i pe cei trei că, în perioada imediat următoare schimbării guvernului, pe fondul unor informaţii privind faptul că noul guvern nu ar mai fi interesat de investiţia în extinderea reţelei de metrou din Bucureşti, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4, inculpatul Preda i-ar fi pretins reprezentantului companiei care executa lucrările suma de 750.000 euro.
"Suma ar fi fost pretinsă indirect, prin intermediul inculpatului Tudor Gabriel Bohâlţeanu, la data de 20 iunie 2012, iar in schimbul banilor, inculpatul Răducu Valentin Preda i-ar fi promis reprezentantului companiei că îşi va folosi influenţa pe care o avea asupra decidenţilor din Ministerul Transporturilor (influenţă rezultată din calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi calitatea de consilier al ministrului Transporturilor deţinută de Bohâlţeanu), astfel încât investiţia la lucrările la Magistrala 4 de metrou să fie menţinută pe lista de priorităţi a guvernului şi să nu existe probleme cu finanţarea lucrărilor", se precizează în comunicat.
Ca urmare, spun anchetatorii, în perioada 3 iulie - 18 septembrie 2012, Tudor Gabriel Bohâlţeanu ar fi primit suma de 4.152.541 lei în contul unei societăţi din domeniul construcţiilor civile ce aparţine unei persoane de încredere, al doilea inculpat trimis în judecată în prezenta cauză.
"Pentru a intra în posesia sumelor de bani încasate de societatea respectivă, Tudor Gabriel Bohâlţeanu şi reprezentantul societăţii - celălalt inculpat, s-ar fi folosit de contracte în baza cărora s-au facturat servicii de consultanţă fictive. Din suma totală, 3.020.500 lei ar fost transferaţi pentru Bohâlţeanu, iar diferenţa de 1.132.041 lei a reprezentat beneficiul pentru celălalt inculpat, reprezentant al firmei în care s-ar fi plătit comisionul consolidat al statului", arată procurorii.
DNA menţionează totodată că, într-un context asemănător marcat de schimbarea echipei guvernamentale, inclusiv la ministerul Transporturilor, Tudor Gabriel Bohâlţeanu, în calitate de consilier al ministrului, i-ar fi pretins, în mod direct, unui om de afaceri, în perioada 7 mai - 16 mai 2012, sume de bani reprezentând 10 % din valoarea contractelor pe care firmele omului de afaceri le aveau încheiate cu Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti SA. În schimb, ar fi promis că, datorită influenţei pe care o are asupra decidenţilor din Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti SA, va determina plata la termen a facturilor emise de firmele respective şi va stopa încercarea de reziliere a acestor contracte de către conducerea companiei.
"În perioada 26 octombrie - 9 noiembrie 2012, Tudor Gabriel Bohâlţeanu, în considerarea exercitării influenţei sale în scopurile descrise anterior, i-ar fi pretins aceluiaşi om de afaceri, prin intermediar, suplimentarea sumelor de bani. Ca urmare a pretinderilor, în perioada 27 iunie - 13 decembrie 2012, ar fi primit indirect, în contul a trei societăţi suma de 2.154.821 lei, primire justificată prin contracte fictive", mai arată procurorii.
Rechizitoriul şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2496 / 4737 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...