
Parchetul European condus de românca Laura Kovesi a investigat fraude fiscale în valoare de 24,8 miliarde de euro în 2024
04 Martie 2025
AgerpresPe parcursul anului 2024, EPPO a deschis peste 1.500 de anchete în dosare care au reprezentat circa 13.070 de milioane de euro în fraudă fiscală și estimează că activitatea sa 'va continua să crească' deoarece s-a îmbunătățit detectarea fraudelor la nivel european.
Parchetul European Antifraudă (EPPO) a realizat în 2024 un total de 2.666 de investigații active privind fraudele fiscale care au vizat bugetul comunitar în valoare de 24,8 miliarde de euro, cu 22,5% mai mult decât în 2023, potrivit raportului anual al agenției publicat luni, informează EFE.
Aproximativ 13,15 miliarde de euro, peste jumătate din totalul investigat în 2024, pot fi legate de fraude transfrontaliere în domeniul TVA și implică practic întotdeauna organizații infracționale, avertizează raportul.
Într-un comunicat, procurorul-șef european, Laura Kovesi, a îndemnat Uniunea Europeană să îmbunătățească toate capacitățile Parchetului European pentru că, a asigurat ea, acesta a fost proiectat la scară mică pentru a face față la 'ceea ce erau considerate infracțiuni de nișă' care afectează interesele financiare și bugetul UE, însă realitatea este diferită.
Aproximativ 13,15 miliarde de euro, peste jumătate din totalul investigat în 2024, pot fi legate de fraude transfrontaliere în domeniul TVA și implică practic întotdeauna organizații infracționale, avertizează raportul.
Într-un comunicat, procurorul-șef european, Laura Kovesi, a îndemnat Uniunea Europeană să îmbunătățească toate capacitățile Parchetului European pentru că, a asigurat ea, acesta a fost proiectat la scară mică pentru a face față la 'ceea ce erau considerate infracțiuni de nișă' care afectează interesele financiare și bugetul UE, însă realitatea este diferită.
'După trei ani de activitate care a descoperit un nou continent al infracțiunii, capacitatea EPPO trebuie să se adapteze la realitate', a avertizat Kovesi.
Raportul indică, de exemplu, că EPPO a înghețat active în valoare de 849 de milioane de euro în 2024 și că, până la pronunțarea definitivă a cauzelor implicate, această cifră 'reprezintă de aproape 11 ori bugetul EPPO pentru 2024'.
Pe parcursul anului 2024, EPPO a deschis peste 1.500 de anchete în dosare care au reprezentat circa 13.070 de milioane de euro în fraudă fiscală și estimează că activitatea sa 'va continua să crească' deoarece s-a îmbunătățit detectarea fraudelor la nivel european.
Din totalul anual, 311 cazuri au fost legate de fonduri de redresare post-pandemie și au afectat aproximativ 2,8 miliarde de euro din bani publici, o cifră care este de așteptat să crească în următorii ani 'în contextul implementării accelerate' a acestor plăți.
Fondurile destinate redresării au reprezentat, totuși, doar al treilea subiect cu cele mai numeroase cazuri de fraudă, după programele de dezvoltare regională și urbană și programele de dezvoltare agricolă și rurală.
'Creșterea anchetelor penale a fost o constantă de când EPPO și-a început operațiunile în iunie 2021, ceea ce demonstrează că prevalența infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE a fost subestimată de mult timp', se arată într-un comunicat al EPPO.
Majoritatea celor 6.547 de plângeri primite de EPPO, adică peste 70%, au provenit de la persoane fizice, iar aproximativ 27% au venit de la autoritățile naționale, în timp ce doar 1,7% au fost trimise de instituții sau agenții ale UE.
De asemenea, Parchetul European a înregistrat 205 rechizitorii în instanțele naționale, cu 47% mai mult decât în 2023, și a trimis 161 de ordine de anchetă și solicitări de asistență judiciară reciprocă unor țări care nu fac parte din EPPO, atât în cadrul, cât și în afara UE.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 127 / 4749 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...