
Avocații Suciu Popa câștigă o dispută complexă legată de taxa clawback, pentru un client din industria farma. Miruna Suciu, Managing Partner: În ultimul an a crescut semnificativ numărul de mandate având ca obiect dosare de contencios administrativ. Am extins echipa de litigii
14 Martie 2019
Andrei DelcetHotărârea instanței de contencios fiscal referitoare la aplicarea și interpretarea reglementărilor din legislația privind contribuția clawback are impact asupra aspectelor legate de aceast taxă în întreaga industrie farma.
![]() |
de la stanga la dreapta: Miruna Suciu (Managing Partner), Andrei Georgescu (Partner), Iulian Cioienaru (Partner) ?i Tudor Col?an (Senior Associate) - Suciu Popa |
Avocații Suciu Popa au obținut o nouă victorie în fața Tribunalului Bucuresti într-un litigiu având ca obiect contribuția clawback, în favoarea unui important jucător din piața farma. Curtea a admis contestația echipei Suciu Popa care a reprezentat clientul în acest dosar și a anulat mai multe decizii fiscale emise de ANAF, precum și obligațiile de plată aferente privind penalitățile de întârziere și alte sume calculate de autoritatea fiscală în legătură cu taxa clawback.
Echipa Suciu Popa implicată în acest dosar a fost coordonată de Miruna Suciu, Managing Partner, împreună cu Andrei Georgescu, Partner, a cărui specializare acoperă legislația privind reglementarea și taxarea din domeniul farma și pe cea din domeniul proprietații industriale, alaturi de Iulian Cioienaru și Tudor Colțan, ca parte componentă a puternicei echipe de litigii din cadrul firmei.
Echipa Suciu Popa implicată în acest dosar a fost coordonată de Miruna Suciu, Managing Partner, împreună cu Andrei Georgescu, Partner, a cărui specializare acoperă legislația privind reglementarea și taxarea din domeniul farma și pe cea din domeniul proprietații industriale, alaturi de Iulian Cioienaru și Tudor Colțan, ca parte componentă a puternicei echipe de litigii din cadrul firmei.
Hotărârea instanței de contencios fiscal referitoare la aplicarea și interpretarea reglementărilor din legislația privind contribuția clawback are impact asupra aspectelor legate de aceast taxă în întreaga industrie farma, avocații Suciu Popa reușind să invalideze modul în care ANAF aplică în mod uzual dispozițiile legale în această materie.
„Prin soluţia pronunţată, instanţa sancţionează practica autorităţilor fiscale care au dispus aplicarea unor majorări, dobânzi şi penalităţi de întârziere în baza unei interpretări eronate a legislaţiei în vigoare, dar şi prin ignorarea dispoziţiilor normelor de aplicare a contribuţiei clawback şi a situaţiei reale a clientului nostru”, a declarat Andrei Georgescu pentru BizLawyer.
Avocații Suciu Popa alcătuiesc o echipă cu competențe multidisciplinare ce permit abordarea integrată a asistării clienților din domeniul farma. Astfel, pe lângă reprezentarea în litigiile având ca obiect contribuția clawback, Suciu Popa este alături de clienții săi și în problemele legate de reglementarea prețului, accesului pe piață și decontării medicamentelor, aspectelor legate de publicitate și promovare în domeniul medical și, nu în ultimul rând, de drepturile de proprietate industrială asupra medicamentelor, relativ la beneficiile, dar și la obligațiile speciale deținătorilor acestora.
Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.
Aceasta experiență se completează cu practica solidă a echipe de litigii din cadrul firmei în materia litigiilor de contencios-administrativ și fiscal, echipa Suciu Popa repezentând clienții săi în dispute privind justa așezare a sarcinii fiscale, în dispunte având ca obiect impunerea de taxe și impozite cu caracter general (impozit pe venit, impozit pe profit, TVA), dar și în legătură cu taxe, contribuții și impuneri cu caracter specific, cum ar fi cele din domeniul energetic, cele din domeniul farma sau cele privind modul de folosire a fondurilor europene.
Acest nou succes circumscrie, așadar, o muncă susținută și complexă în arii de practică adiacente, ce conferă echipei Suciu Popa o excelentă înțelegere a structurii pieței farma și a logicii și evoluției în timp a contribuțiilor de tip claw-back, dar și o privire de ansamblu asupra legislației fiscale și a practicii instanțelor de contencios-administrativ și fiscal.
„În ultimul an, am înregistrat o creștere semnificativă a numărului de mandate având ca obiect dosare de contencios administrativ, atât contencios administrativ clasic, cât și cel în materii specializate precum contencios fiscal și cel derivat din procedura achizițiilor publice. În acest context, am extins echipa de litigii cu încă doi avocați cu experiență și este foarte probabil, pentru a susține activitatea intensă a departamentului de litigii, să continuăm și în anul în curs căutam să cooptăm încă unul-doi din piață”, a declarat Miruna Suciu pentru BizLawyer.
Echipa de Dispute Resolution a firmei numără în prezent 10 avocați cu experiență care oferă clienților servicii de reprezentare juridică în fața instanțelor de judecată și/sau arbitraj la toate nivelele de jurisdicție, atât la nivel național, cât și internațional, în întreaga gamă de litigii civile, comerciale, administrative și fiscale.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1967 / 2037 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...