
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
23 Februarie 2024
BizLawyerDincolo de interesul legal al clientului care trebuie apărat prin toate mijloacele prevăzute de lege, CMS urmărește protejarea valorilor și a principiilor constituționale și își propune să contribuie în mod constant la reglarea cadrului normativ astfel încât acesta să fie în consonanță cu Legea fundamentală, una dintre metodele de urmat în vederea obținerii acestui deziderat fiind tocmai formularea unei excepții de neconstituționalitate.
![]() |
Mihai Jiganie-?erban (Partener) - CMS România |
Firma internațională CMS a obținut o victorie strategică, convingând cu succes Curtea de Apel Ploiești să dispună sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate privind dispozițiile art. 11 din Legea nr. 61/2011 privind organizarea și funcționarea Departamentului pentru lupta antifraudă - DLAF.
Dispozițiile art. 11 din Legea nr. 61/2011 prevăd că în exercitarea funcției de control, DLAF efectuează investigații administrative, controale la fața locului, analize și verificări documentare, fiind prevăzute prerogative similare organelor de urmărire penală (precum „luarea de declarații”). Criticile de neconstituționalitate vizează în special dispozițiile alin. (3), potrivit cărora Departamentul întocmește acte de control care pot constitui mijloace de probă, în condițiile Codului de procedură penală, republicat, cu modificările și completările ulterioare.
Dispozițiile art. 11 din Legea nr. 61/2011 prevăd că în exercitarea funcției de control, DLAF efectuează investigații administrative, controale la fața locului, analize și verificări documentare, fiind prevăzute prerogative similare organelor de urmărire penală (precum „luarea de declarații”). Criticile de neconstituționalitate vizează în special dispozițiile alin. (3), potrivit cărora Departamentul întocmește acte de control care pot constitui mijloace de probă, în condițiile Codului de procedură penală, republicat, cu modificările și completările ulterioare.
Echipa CMS a argumentat necesitatea sesizării Curții Constituționale arătând că dispozițiile legale criticate încalcă principiul legalității, principiul securității juridice și al previzibilității legii, precum și dreptul la un proces echitabil. Într-o notă pozitivă, valorificând și jurisprudența Curții de la Strasbourg, instanța de trimitere a reținut că se „delimitează obținerea mijloacelor de probă în procedurile administrative de folosirea lor ulterioară în procedurile penale. Concluzionează că, în ipoteza înscrisurilor menționate la art. 90 alin. (2) C. pr. pen., singura consecință admisibilă, în raport de principiul echității procesului penal, este aceea a furnizării de informații organelor de urmărire penală, acestea neputând fi convertite în mijloace de probă fără să aducă atingere dreptului la un proces echitabil și fără a pune în pericol independența și imparțialitatea justiției”.
Dincolo de interesul legal al clientului care trebuie apărat prin toate mijloacele prevăzute de lege, CMS urmărește protejarea valorilor și a principiilor constituționale și își propune să contribuie în mod constant la reglarea cadrului normativ astfel încât acesta să fie în consonanță cu Legea fundamentală, una dintre metodele de urmat în vederea obținerii acestui deziderat fiind tocmai formularea unei excepții de neconstituționalitate.
Sesizarea Curții Constituționale cu privire la dispozițiile Legii nr. 61/2011 are implicații majore în cauzele având ca obiect cercetarea faptelor cu impact asupra fondurilor din bugetul Uniunii Europene în care OLAF/DLAF desfășoară activități investigative anterior începerii urmăririi penale. În situația în care Curtea Constituțională va decide că dispozițiile criticate sunt neconstituționale, mijloacele de probă strânse de OLAF/DLAF în cadrul procedurii investigative desfășurate potrivit Legii nr. 61/2011 anterior începerii urmăririi penale nu vor mai putea fi folosite în cadrul procesului penal.
Echipa de drept penal a CMS coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener) este formată din Ionuț Chisăr - Senior Associate, Cosmin Crețu - Senior Associate și Adrian Lincă - Associate.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 342 / 1981 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...