ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Confesiunile unui avocat din prima linie, partener al biroului Dentons din București și autor de cărți pentru copii vândute azi în SUA și UK. Bogdan Papandopol vorbește despre pasiunea secretă pentru scris și desenat, inspirată de ”muza” sa, care iubește ”cărțile colorate ale lui tati”

09 Decembrie 2019   |   M. T.

Mai multe despre pasiunea pentru grafică și povești pentru copii, timpul alocat acestui hobby și ”muza” care îl inspiră, în interviul acordat de partenerul biroului Dentons din București publicației noastre.

 
 
Cu o experiență de 17 ani într-ale avocaturii de business, Bogdan Papandopol, partener și coordonator al practicii de Real Estate a biroului Dentons din București, nu este un avocat ca oricare altul.E adevărat, lucrează mult, ca toți ceilalți profesioniști ai Dreptului, se implică total în proiectele clienților pe care îi asistă în calitate de consultant și este un experimentat avocat pledant.În CV-ul său impresionant se înghesuie nenumărate tranzacții, a fost implicat în privatizări, în special in cazul unor bănci locale și internaționale, dar și în litigii din multiple domenii.

Până aici, nimic neobișnuit; un avocat de top, serios, expus la proiecte sofisticate, dintr-o firmă internațională care îți impune un ritm de viață alert și te poziționează printre elite, lipindu-ți numele pe succesul unor proiecte mari. Energie, muncă, dedicare, atenție, abilități căpătate în timp și, la final, notorietatea. O rețetă bine cunoscută în firmele mari, respectată și în cazul său.


Dar, cum spuneam mai sus, Bogdan Papandopol nu este un avocat ca oricare altul.

Ce îl face special pe partenerul biroului Dentons din București este hobby-ul său. În timpul liber, Bogdan Papandopol crează emoție și bucurie pentru pentru copii. Scrie cărți. Desenează. Seara târziu, după orele de birou, își lasă imaginația să zburde și împletește povești fantastice pe Ipad-ul său. 

O vreme a fost tentat să țină secretă această pasiune care, privită dintr-o parte, nu se prea potrivea cu sobrietatea profesiei de avocat... Dar, de îndată ce a început să-și promoveze cărțile, a avut cele mai frumoase reacții chiar de la clienți și colegi. Iar lumea a început să îl perceapă dual: avocat de Real Estate foarte pragmatic, ce caută soluții în tranzacții, dar și autor sensibil de cărți pentru copii, unice și originale.

Întodeauna Bogdan face tot posibilul să găsească soluții inovative la problemele clienților, așa că nu am fost deloc surprins să descopăr și latura sa artistică foarte creativă!”, mărturisește Perry Zizzi, coordonatorul biroului Dentons din București.

Cărțile sale sunt publicate în SUA, iar ultima sa creație participă deja la patru prestigioase concursuri de carte ilustrată pentru copii în State. Publicitate își face singur, pe rețelele de socializare, iar distribuția - pe mari platforme online, dar și în câteva librării din SUA și Marea Britanie. Veniturile obținute din vânzări au fost folosite până acum pentru o fundație ce ajută copiii. ”Partea a doua a proiectului este aceea de a traduce cărțile și a le publica în România, deoarece proiectul a fost gândit inițial pentru țara mea”, spune acum Bogdan Papandopol.

Mai multe despre pasiunea pentru grafică și povești pentru copii, timpul alocat acestui hobby și ”muza” care îl inspiră, în interviul acordat de partenerul biroului Dentons din București publicației noastre.


BizLawyer: Domnule Bogdan Papandopol, răsfoind cartea “Zina and The Brave”, ultima dintr-o serie de lecturi pentru părinți și copii, publicată sub semnatura dumneavoastră, am fost proiectat, mărturisesc, într-un alt univers. Unul al poveștilor, din care răzbat acorduri jucăușe ce pot fi cu greu atribuite unui ‘dirijor’ din tabara avocaților. Când mai aveți timp să scrieți, de unde ‘pescuiți’ inspirația și cum reușiți să evadați din cotidianul încărcat de provocările profesiei, într-un tablou ce descrie o altă lume?

Bogdan Papandopol:
Totul a debutat cu mulți ani în urmă, când am început să desenez. Însă, determinant în proiectul meu privind cărțile pentru copii, a fost apariția unui îngeraș năstrușnic, fiica mea. Ea este sursa inspirației mele și, totodată, primul critic al cărților mele. Cărțile sunt povești ilustrate, în care accentul cade pe ilustrații foarte colorate. Toate sunt create pe un Ipad și prind viață în urma unei munci imense. Nu prea găsesc timp, așa că lunile în care am lucrat la aceste cărți am stat seara târziu și în weekend. Este, însă, un efort ce merită. Răsplata este de neprețuit, să vezi că parte din sufletul tău și din imaginația ta creează emoție și bucurie unor copii.   

Împletiți două existențe într-un singur fir: a avocatului de consultanță din prima linie a unei firme puternice, care trăiește cel puțin 10 ore pe zi într-un mediu dominat de cuvinte cu o expresivitate dură, precum due-diligence, achiziție, profit, gestionarea riscurilor, și o alta în care, probabil la lăsarea nopții, universul e populat cu personaje fantastice, regate și vrăjitoare, planete și astronauți. Care ar fi cea mai bună descriere: un avocat de Real Estate cu suflet sensibil, de poet, sau un scriitor încorsetat în costumul avocatului de care societatea are azi nevoie, într-o lume în care exista tranzacții, multă rigoare, circuite ale banilor și clienți sofisticați ?

Sunt, într-adevăr, două lumi și două personaje diferite. Îmi place să cred că sunt un bun avocat și un adevărat sfătuitor al clienților. Îmi place, totodată, să cred că sunt un autor de carți originale, mai ales prin ilustrațiile foarte colorate și unice ca realizare. Fac ambele activități cu pasiune și determinare și cu convingerea că, dacă produsul oferit are originalitate și miscă ceva în suflet, atunci acel produs va mulțumi clientul sau cititorul. 
În cazul avocaturii, provocările sunt date de o piață competitivă, în care trebuie să oferi ceva în plus sau ceva unic pentru a avea succes. În cazul cărților pentru copii, trebuie să oferi o poveste autentică și desene vii, foarte expresive.
Înclin să mă consider un avocat de real estate foarte pragmatic, ce caută soluții în tranzacții, dar și un autor de cărți pentru copii unice și originale. Suflet trebuie pentru ambele activități, dar eu văd o demarcare între seriozitatea și caracterul sobru al profesiei de avocat și cariera de autor de cărți.
O vreme am fost tentat să țin secretă partea legată de creație, însă, spre surprinderea mea, de îndată ce am început să promovez carțile mele, am avut cele mai frumoase reacții chiar de la clienți și colegi.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre grafica din aceste volume, realizată tot de dumneavoastră. Cum v-ați descoperit acest talent? Cât timp petreceți ”la planșă”? Cine vă mai ajută?

Desenez de mic. În timpul facultății realizam câte un desen pe zi, era modul meu de a mă relaxa după ore îndelungate de studiu. În perioada de creație petrec, de regulă, trei-patru ore în fața Ipad-ului. Nu mă ajută nimeni. Eu realizez narațiunea, ilustrațiile, macheta cărții, conceptul grafic, aproape tot, mai puțin publicarea și distribuția. 

Unde ați pus pe hârtie textele grupate în aceste volume ? Acasă, în liniștea nopții? Sau ziua, în deplasările prin țară/București/străinătate, când trebuia să asistați clienți din alte orașe/țări? Ne puteți da exemple de titluri asociate cu locul/evenimentul din ”cealaltă viață”, de avocat?

De regulă nu amestec cele două activități. În timpul deplasărilor și negocierilor mă concentrez asupra muncii juridice. Seara, acasă, după ce spun noapte bună și o sărut pe frunte pe fiica mea, sau în weekend, mă apuc de desenat.

Cum scrieți, ce condiții trebuie îndeplinite pentru a intra în “transa” scriitorului/scenaristului/graficianului?

Ideile și scrisul vin pur și simplu. Am perioade în care creez fără întrerupere, dar exista și zile, luni, când iau o pauză binevenită. Atunci când am decis să realizez cărțile, am reflectat îndelung dacă doresc să mă axez pe scris sau pe desenat. Am decis calea de mijloc: realizarea de carți ilustrate.
Pentru un ilustrator din România este destul de greu, așa că eu am decis să public în SUA, iar ultima mea carte participă deja la patru prestigioase concursuri de carte ilustrată pentru copii în SUA.

Când ați început să scrieți și în ce context? Când ați fost mulțumit de forma în care se contura primul volum? Cine v-a dat siguranța că este o lucrare ce merită publicată?

Proiectul privind cărțile a început în anul 2019. Am muncit încontinuu la trei cărți și un calendar. Toți cunoscuții mi-au lăudat lucrările. Aveam de ales să aștept luni sau chiar ani pentru a publica la o editură clasică. Am decis să mă adresez online și după ce am trecut testul de calitate, în prezent cărțile mele se distribuie pe mari platforme cunoscute online, dar și în câteva librării din SUA și Marea Britanie.
Partea a doua a proiectului este aceea de a traduce cărțile și a le publica în România, deoarece proiectul meu a fost gândit inițial pentru țara mea.

Ați dedicat familiei volumele apărute până acum. De ce? Găsiți acolo acel echilibru necesar pentru a ține direcția în ambele ipostaze, de avocat și scriitor ? Vă susțin, vă încurajează? Au existat și alte motive?

Într-adevăr, toate cărțile au o pagină ce cuprinde dedicația: „Pentru Masha (fiica mea), cu dragoste!”. Este modul meu de a-i spune acum cât de mult o iubesc, pentru când va fi mare și va înțelege. Masha are acum aproape trei ani și iubește cărțile colorate ale lui tati.

În ce tiraje ați publicat cărțile și cum au fost vânzările? Ce rețele de vânzare folosiți? Cine se ocupă de marketing, vânzări, relația cu librării/clienți?

Folosesc conceptul print on demand. De vânzare se ocupă cei care au ajutat la publicare. Am vândut în jur de 150 de volume. Până acum, veniturile au fost folosite pentru o fundație ce ajută copiii. Vând în principiu online (Amazon, Lulu, etc.), îmi fac publicitate singur (LinkedIn, Instagram, Facebook) și, de curând, am intrat într-unul dintre cele mai prestigioase programe de premiere din SUA, ce are și o componentă de promovare. Nu am încă rezultatul final (dacă am fost selectat definitiv), așa că țineți-mi pumnii.  

Ați avut feedback de la clienți? V-au citit? Cum au reacționat văzând și această latură a profesionistului care îi asistă în viața de zi cu zi? Ce au zis colegii dumneavoastă - din firmă și din profesie?

Am fost surprins de reacția fantastică față de cărțile mele. Am să vă dau două exemple ce nu necesită alte cuvinte.
De curand, colegii mei mi-au făcut o surpriză unică: mi-au dăruit un tablou ce cuprinde pozele unor copii din diverse colțuri ale lumii și care țin în mâini cea de-a doua dintre cărțile publicate de mine: „Look At the Skies”.
Chiar săptămâna aceasta am fost surprins de o discuție pe Instagram între mai mulți editori din SUA ca se gândeau să selecteze cea de-a treia carte, „Zina and The Brave” pentru un proiector de cărți pentru copii, ce permite vizionarea unor imagini proiectate pe perete.

Mai aveți lucrări “de sertar” care vor vedea lumina tiparului? Vă propuneți să scrieți, în viitor, și o piesa de teatru pentru copii ? Sau poate să abordați alte genuri?

Răspunsul meu este că nu știu. Totul este o întâmplare. Nu îmi impun să scriu sau să desenez. Am în minte următorul proiect, însă este o surpriză.

Când veți trimite la tipar următoarea carte?

Am în plan să finalizez următoarea carte ilustrată pentru copii până la 1 martie. Sper să reușesc.

♦  ♦  ♦  ♦  ♦

Bogdan Papandopol, partener și coordonator al practicii de drept imobiliar (real estate) a biroului Dentons din București este un practician al dreptului cu o experiență de peste 17 ani pe piața din România. Experiența sa include: tranzacții / consultanță în domeniul imobiliar, analiza titlului de proprietate, construcții (inclusiv contracte FIDIC), expertize de tip due diligence (inclusiv investigații cu privire la titlul de proprietate și cereri de restituire), managementul proprietăților cu privire la aspecte conexe printre care încheieri și dispute proprietar/chiriaș.
Bogdan a acționat în calitate de consilier pentru un mare număr de investitori sofisticați local și internaționali, precum și în procese de privatizare, în special în cazul unor bănci locale și internaționale.
De asemenea, Bogdan este un experimentat avocat pledant, implicat în litigii din multiple domenii și în reprezentarea clienților în fața instanțelor de judecată, în proceduri multiple de insolvență și în dispute soluționate pe calea arbitrajului.
Printre proiectele semnificative recente și clienții pe care i-a asistat, pot fi amintite:
►   CEE Equity: asistență acordată fondului de investiții în achiziția a 15 silozuri de la Brise Group, într-una din cele mai mari achiziții din sectorul agricol din Romania in 2019. 
►   METRO: asistență acordată grupului METRO in cea mai mare tranzacție din sectorul logistic din 2018: relocarea tuturor operațiunilor logistice ale Grupului Metro sub un singur acoperiș.
►   White Star: asistență juridică societății White Star Real Estate privind diverse aspecte juridice în legătură cu achiziția complexului de birouri Liberty Technology Park din Cluj-Napoca – un important hub IT din Romania

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 965 / 6125
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat clienții în finanțări de cca. 2,8 miliarde de euro, în ultimul an. Cele mai relevante au continuat să fie finanțările sindicalizate în care bănci din România au pus la dispoziția împrumutaților fonduri semnificative pentru capital de lucru. De vorbă cu Alina Radu, Partener și Coordonator al practicii, despre particularitățile proiectelor, apetitul pentru finanțare, echipă și tendințele care se prefigurează
Biroul CMS din București a asistat grupul german All4Labels în achiziția Romprix Exim. O echipă de avocați cu senioritate ridicată a lucrat în tranzacția prin care se configurează liderul pieței locale de imprimare digitală industrială
BONDOC și Asociații, alături de organizatorii Concertului Extraordinar de Anul Nou de la Ateneul Român ǀ Mihaela Bondoc (Partener): Talentul, emoția, dedicarea, merită toată susținerea noastră
Avocații firmei Stratulat Albulescu spun că apar tot mai multe tranzacţii de conţinut social media care, pe lângă valoarea impresionantă, vin la pachet cu implicaţii din perspectivă IP pe mai multe niveluri. De vorbă cu Elena Stan, Managing Associate, despre schimbările semnificative din legislația mărcilor, aspectele provocatoare ale proiectelor din practica de IP și diversitatea portofoliului de clienţi
Bondoc și Asociații obține câștig de cauză într-un litigiu privind validitatea contractelor încheiate de lanțurile de supermagazine
Schoenherr a asistat CA Immo, iar KPMG Legal a stat alături de Pavăl Holding în cea mai mare tranzacție imobiliară de pe piața locală. CBRE, consultant financiar și imobiliar exclusiv al vânzătorului | Ce avocați au lucrat în achiziția de 377 mil. € și ce spune Karina Pavăl, Vicepreședinte Pavăl Holding, despre echipa de consultanți
NNDKP a asistat cu succes Enel într-un litigiu fiscal complex privind deductibilitatea amortizării fiscale aferente unor active corporale dobândite prin transfer de la clienți
Arbitrajul ICSID cerut de Plaza Centers NV, dezvoltator imobiliar care cere statului român să compenseze pierderi de cca. 383 mil. € în proiectul Dâmbovița Center, intră în line dreaptă după numirea arbitrilor. România a mers pe mâna unui profesor emerit al Universității Sorbona, reclamanții au ales un canadian, iar președintele Tribunalului este un lord englez
Statul a bugetat aproape o jumătate de milion de euro, anul acesta, pentru arbitrajul în care 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări au chemat România la ICSID. Ce onorarii primesc firmele care asigură apărarea României în acest dosar în care investitorii susțin că au avut pierderi considerabile și au pretenții de 213 mil. €
Activitate intensă pentru avocații de concurență de la PNSA, firmă evidențiată de directoarele internaționale în această arie de practică. Despre lista priorităților Consiliului Concurenței, proiectele în care sunt implicați avocații și cele mai sensibile reglementări de care firmele trebuie să țină seama, într-o discuție cu partenerul Mihaela Ion
Stratulat Albulescu a asistat Reorg în legătură cu achiziția furnizorului de tehnologie modernă - FinDox
MPR Partners primește trei premii din partea Client Choice by Lexology - 2022. Mușat & Asociații, Simion & Baciu și Filip & Company primesc câte o distincție. Cine sunt avocații aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...