ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Țuca Zbârcea & Asociații câștigă un litigiu arbitral internațional în valoare de 5,5 milioane de euro

29 Ianuarie 2021   |   BizLawyer

În această dispută, reclamantul a fost reprezentat de o echipă de avocați coordonată de Cornel Popa și Ioana Gelepu, Parteneri în cadrul departamentului de Litigii și Arbitraje al Țuca Zbârcea & Asociații, precum și Cornelia Tăbîrță, Managing Associate în cadrul aceluiași departament.

 
 
Înalta Curte de Casație și Justiție a admis pretențiile în sumă de 5,5 milioane de euro ale reclamantului reprezentat de avocații Țuca Zbârcea & Asociații, punând astfel capăt unei dispute arbitrale ce a durat aproape 9 ani de zile.

Litigiul își are originea într-un contract încheiat în anul 2007, în baza căruia o societate privată își asumase obligații de proiectare, livrare, instalare și instruire a personalului beneficiarului în legătură cu executarea unui sistem de arhivare electronică.

În condițiile în care partenerul său contractual (o autoritate publică) a refuzat să achite cea de-a doua tranșă a prețului convenit, societatea a inițiat, în anul 2012, un litigiu arbitral în fața Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.


Inițial, printr-o sentință arbitrală pronunțată în anul 2015, tribunalul arbitral a admis pretențiile constând în diferența de preț, obligând autoritatea publică la plata a aproximativ 5,5 milioane de euro. Ulterior, în anul 2016, Curtea de Apel București a admis acțiunea în anulare formulată de autoritatea publică, desființând sentința arbitrală și reținând, în esență, că litigiul ar fi avut un caracter nearbitrabil. Hotărârea a fost atacată, iar prin hotărârea sa irevocabilă pronunțată în cursul lunii ianuarie 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul societății, fiind astfel menținută hotărârea arbitrală inițială.

Se încheie astfel o adevărată saga născută din acest contract. La finalul anului 2019, instanța supremă tranșase în mod definitiv un alt litigiu între aceleași părți, în cadrul căruia societatea solicitase restituirea contravalorii scrisorii de garanție bancară executată în mod abuziv de către beneficiar. La acel moment, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul autorității publice, menținând sentința arbitrală prin care aceasta fusese obligată la restituirea sumei de aproximativ 1,4 milioane euro.

Disputa a implicat o varietate de analize juridice, fiind dezbătute aspecte precum regimul de drept internațional al contractului și efectele angajamentelor asumate de Statul Român față de Comisia Europeană, bornele arbitrabilității din perspectiva normelor procedurale generale și speciale, delimitările între diverse specii de contracte încheiate cu autorități publice în baza normelor generale sau a celor speciale, aplicarea principiilor răspunderii contractuale într-un raport complex, atât din perspectiva obligațiilor asumate de părți, dar și a evoluției acestuia.

Soluția instanței supreme contribuie la consolidarea instituției arbitrajului ca alternativă viabilă pentru degrevarea instanțelor judecătorești și la respectarea principiului forței obligatorii a contractelor încheiate între societăți private și autorități publice.

În această dispută, reclamantul a fost reprezentat de o echipă de avocați coordonată de Cornel Popa și Ioana Gelepu, Parteneri în cadrul departamentului de Litigii și Arbitraje al Țuca Zbârcea & Asociații, precum și Cornelia Tăbîrță, Managing Associate în cadrul aceluiași departament.

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care o plasează în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.

De asemenea, echipei de litigii și arbitraje i-a fost acordat în 2020 premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii și Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distincții conferite de Benchmark Litigation Europe (publicație a Euromoney Legal Media Group).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 106 / 5638
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Banking&Finance Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Corporate and M&A Practice Group
Firma independentă de avocatură MPR Partners deschide primul birou în Marea Britanie | Alina Popescu, coordonatoarea biroului londonez: Identificăm o multitudine de oportunități în Londra și sperăm să începem să angajăm pe plan local cât de curând. Gelu Maravela, partener co-fondator: Realizăm importața majoră a inovației, a proiectelor transfrontaliere, a prezenței locale și a accesibilității
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Stratulat Albulescu își extinde practica de Drept Societar ̸ Fuziuni și Achiziții prin cooptarea a doi avocați colaboratori seniori
Cum comentează specialiștii în insolvență de la Mușat & Asociații modificarea legislației. Proiectele gestionate anul trecut au generat profit substanțial, iar avocații anticipează că o creștere semnificativă se va înregistra în continuare în materia insolvenței și preinsolvenței | Cristi Tudor, Partener: Ne așteptăm ca serviciile noastre de asistență și analiză pe perioada unui management de criză să fie la mare căutare
Bondoc si Asociații, succes în recurs într-un litigiu complex cu privire la fonduri europene. Partenerul Viorel Dinu a coordonat echipa
Numiri noi pe poziții de coordonare la Kinstellar București | Magdalena Răducanu (ex-Dentons) se alătură cu titlul de Of Counsel și Coordonator al departmentului local de Banking & Finance, iar partenerul Zsuzsa Csiki va prelua conducerea departamentului local de Corporate M&A
Țuca Zbârcea & Asociații a asistat BRF în vânzarea Banvit Foods Romania către grupul de companii Aaylex | Partenerul Silvana Ivan a coordonat echipa. Rafael Pellegrini Ribeiro (BRF): Silvana a preluat sarcina de a ne reprezenta pe plan local și a contribuit decisiv la finalizarea acestei tranzacții
A doua rundă de promovări la Schoenherr. Alți trei avocați fac un pas înainte
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv | Departament Litigii
LegiTeam | Radu și Asociații SPRL is recruiting a senior lawyer for the banking and finance practice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...