ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Țuca Zbârcea & Asociații reușește o decizie în premieră în ceea ce privește stabilirea sediului fix pentru plata TVA: instanța supremă anulează obligații fiscale de 13,5 mil. €

02 Aprilie 2024   |   BizLawyer

Hotărârea definitivă este o premieră pentru România și reprezintă un punct de cotitură în modul de interpretare a dispozițiilor naționale și europene cu privire la noțiunea de sediu fix și aplicarea sa practică la operațiunile economice specifice fiecărei companii nerezidente.

 
 
Țuca Zbârcea & Asociații a obținut la Înalta Curte de Casație și Justiție prima soluție definitivă de anulare a obligațiilor fiscale generată de stabilirea sediului fix în materia taxei pe valoare adăugată (TVA). Decizia este de interes major pentru operatorii economici nerezidenți, și în special pentru cei care activează pe piața de energie electrică și de gaze naturale din România.

Echipe mixte de avocați și consultanți fiscali din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații și Țuca Zbârcea & Asociații Tax au asistat și reprezentat cu succes o companie internațională într-o dispută fiscală având ca obiect anularea deciziilor emise de autoritățile fiscale din România privind obligații de plată a TVA generate de stabilirea sediului fix. Suma anulată în instanță este în cuantum de 13,5 milioane de euro.


Hotărârea definitivă este o premieră pentru România și reprezintă un punct de cotitură în modul de interpretare a dispozițiilor naționale și europene cu privire la noțiunea de sediu fix și aplicarea sa practică la operațiunile economice specifice fiecărei companii nerezidente.

Din echipa de avocați și consultanți fiscali implicați în acest dosar au făcut parte Ioana Hrisafi (Partener, Litigii), Cristian Velcu (Partener, Țuca Zbârcea & Asociații Tax) și Mihail Petcu (Avocat Senior, Litigii).

Pentru câștigarea acestui dosar, avocații și consultanții fiscali au prezentat instanței mai multe argumente procedurale și substanțiale. Astfel, sediul fix este un concept aplicabil exclusiv din perspectiva TVA, care funcționează autonom și independent față de conceptul de sediu permanent. De asemenea, nu se poate deduce sau prezuma existența unui sediu fix în sensul legislației fiscale doar prin îndeplinirea unor obligații de reglementare specifice industriei în care activează companiile. Mai mult, simpla existență a unei sucursale pe teritoriul României nu este echivalentă cu existența unui sediu fix, fiind necesară o o analiză în substanță a activităților desfășurate și a resurselor implicate iar existența unor resurse umane și tehnice, parte dintre condițiile pentru stabilirea unui sediu fix din perspectiva TVA, trebuie în mod efectiv dovedită (și nu prezumată) de organele fiscale.

Tematica sediului fix se află în continuare în vizorul autorităților fiscale, având un impact deosebit  în materia TVA. Urmare a soluțiilor adoptate de instanțele de judecată, se impune ca organele fiscale să trateze cu o rigoare sporită fiecare inspecție fiscală în care analizează incidența sediului fix din perspectiva TVA, ținând cont de ansamblul documentației și argumentelor prezentate de societățile verificate.

Țuca Zbârcea & Asociaţii și Țuca Zbârcea & Asociații Tax dispun de echipe de avocați și consultanți fiscali care asistă și reprezintă clienții în proceduri complexe în fața organelor fiscale, vamale și a instanțelor de judecată.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 4 / 100
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2024 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Răzvan Dincă & Asociaţii sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Eurohold şi EIG au deschis oficial o procedură de arbitraj împotriva Guvernului României, cu miza de 500 mil. €. Avocații României se vor înfrunta cu Pinsent Masons şi Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov
WH Partners, o firmă de avocatură din Malta, deschide primul birou din România în parteneriat cu Simion & Partners | James Scicluna, Co-fondator și Managing Partner WH Partners: „Lansarea WH Simion & Partners în București ne întărește angajamentul de a ne dezvolta firma mai departe de Malta într-un mod de care să beneficieze strategic clienții noștri. Abilitățile tranzacționale ale Cosminei Simion și experiența pe care aceasta și echipa ei o aduc în tehnologie, digital, media și divertisment completează perfect serviciile noastre”
Alpiq a obținut anularea integrală a unei decizii fiscale cu obligații de plată de cca. 158 mil. €. Sebastian Guțiu, Manging Partner Schoenherr: ”Această victorie majoră confirmă faptul că utilizăm abordarea corectă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Daniela Bulacu, Head of Legal - Ringier România: “Viitorul este cel al dialogului la nivel de comunicate, fără implicarea orgoliilor personale. Cred că sunt necesare mai multe întâlniri profesionale unde putem să schimbăm opinii, să învățăm unii de la alții”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Mușat & Asociații câștigă prestigiosul premiu “Romania Firm of the Year” la LMG Life Sciences Awards EMEA 2024 în Londra | Paul George Buta, Managing Partner: “O recunoaștere internațională a eforturilor întregii firme în mandate extrem de sofisticate din domeniul life sciences, care au implicat un număr semnificativ de avocați”
LMG Life Sciences EMEA Awards 2024 | Adrian CHIRVASE, Partner în cadrul POPESCU & ASOCIAȚII, desemnat Avocatul Anului în White Collar Crime: ”Apreciez recunoașterea obținută și rămân implicat să susțin, la cele mai înalte standarde de excelență juridică, toate mandatele care ne sunt încredințate”
Schoenherr a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite neperformante de 400 mil. € către APS. Partenerul Matei Florea a coordonat echipa implicată în Proiectul Delta, cel mai mare portofoliu de NPL tranzacţionat în România în ultimii 4 ani
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...