
Analiză Deloitte: România își consolidează poziția secundă în rândul piețelor de fuziuni și achiziții din Europa Centrală și de Est. În 2024, aproape jumătate dintre investitorii strategici implicați în tranzacții pe piața locală au fost români
25 Februarie 2025
BizLawyerExcluzând mega-tranzacțiile (tranzacții de peste 500 de milioane de euro), valoarea medie a unei tranzacții a fost de 34 de milioane de euro în 2024, față de 25 de milioane, în 2023.
![]() |
Piața de fuziuni și achiziții (mergers and acquisitions - M&A) din România a înregistrat în 2024 unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii cinci ani, conform unei analize efectuate de Deloitte România. Cu 151 de tranzacții de peste 5 milioane de euro, a căror valoare totală estimată este între 5,7 și 6,1 miliarde de euro și de 5,2 miliarde de euro, fără mega-tranzacția prin care PPC a preluat de la Evryo Group portofoliul de energie regenerabilă, piața locală de profil s-a apropiat anul trecut de nivelul record din 2022, când s-au înregistrat 155 de tranzacții cu o valoare totală estimată de aproximativ 5,2 miliarde de euro (excluzând cele două mega-tranzacții din 2022, care au totalizat 1,7 miliarde de euro).
Acest nivel de activitate consolidează poziția secundă a României în topul celor mai active piețe de M&A din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE), arată datele Mergermarket analizate de Deloitte România. Ponderea țării noastre în numărul total de tranzacții înregistrate în regiune a crescut de la 15% (în 2023) la 17%, fiind depășită doar de Polonia (41%, în coborâre de la 44%, în 2023) și urmată de Cehia (13%) și de Ungaria (9%). Față de 2023, numărul de tranzacții din România a avut cea mai mare rată de creștere anuală din regiune, de 27%. Spre comparație, creșterea medie anuală în ECE a fost de 9% în 2024.
„Ritmul susținut de creștere a activității de M&A din România în 2024 consolidează poziția țării noastre în regiune, micșorând diferența față de lider, Polonia. De asemenea, este de remarcat tendința de maturizare a pieței locale de profil, vizibilă în creșterea numărului de tranzacții cu valoare mare, a valorii medii a tranzacțiilor, precum și a ponderii investitorilor locali în totalul tranzacțiilor. Pentru 2025, ne așteptăm la o evoluție în aceeași direcție a maturizării pieței și la una-două mega-tranzacții”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Advisory, Deloitte România.
Excluzând mega-tranzacțiile (tranzacții de peste 500 de milioane de euro), valoarea medie a unei tranzacții a fost de 34 de milioane de euro în 2024, față de 25 de milioane, în 2023.
Sectorul în care s-au înregistrat cele mai multe tranzacții în 2024 în România rămâne cel imobiliar și de construcții (28%). Acesta este urmat de energie (18%), produse de consum (13%), produse și servicii industriale (10%) și tehnologie (7%). Din punctul de vedere al valorii, sectorul energetic conduce, cu 34% din totalul pieței, urmat de imobiliare și construcții (22%), produse de consum (14%), servicii bancare și valori mobiliare și produse și servicii industriale (câte 8%).
Investitorii strategici au continuat să domine piața în 2024, ponderea lor crescând ușor de la 87% (în 2023) la 89% din numărul total de tranzacții. Dintre aceștia, 44% au fost români, o creștere semnificativă față de anul anterior (29%), iar tranzacțiile în care au fost implicați reprezintă 32% din valoarea pieței, din nou, un avans considerabil față de 9%, în anul anterior.
„Este remarcabil că investitorii strategici români implicați în procese de fuziuni și achiziții în 2024 reprezintă aproape jumătate din numărul total și aproape o treime din valoarea totală a tranzacțiilor cu investitori strategici, ceea ce indică o tendință de maturizare a businessurilor antreprenoriale locale, care acum își consolidează poziția de piață prin achiziții”, a adăugat Radu Dumitrescu.
Dintre investitorii strategici străini, cei care provin din Grecia au investit cele mai mari sume (13% din valoarea pieței locale din 2024), urmați de britanici (5%), cehi (5%) și elvețieni (4%). În funcție de numărul de tranzacții în care au fost implicați, se remarcă și investitorii din SUA (7% din volumul pieței), din Germania (5%) și din UK (4%).
Notă: analiza este efectuată pe baza informațiilor colectate din surse publice și actualizate cu valorile tranzacțiilor rezultate din cele mai recente informații disponibile.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 994 / 19550 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...