ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Anchetă sectorială: Consiliul Concurenței suspectează comportamente anticoncurenţiale pe piaţa deşeurilor medicale

07 Mai 2019   |   Cristian Badea

În cadrul anchetei sectoriale, Consiliul Concurenţei poate solicita informaţii şi documente tuturor operatorilor implicaţi.

 
 
Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă sectorială privind deşeurile medicale pentru a cunoaște în detaliu mecanismele structurale ale pieţelor, relaţiile contractuale existente între diferiţi actori ce desfăşoară activităţi în acest domeniu.

Studiul autorităţii de concurenţă a fost determinat de existența unor condiții care sugerează posibilitatea restrângerii concurenţei pe piața deșeurilor medicale, cum este gradul mare de concentrare a pieței şi numărul redus de operatori economici autorizați pentru tratarea prin decontaminare la temperaturi scăzute a deșeurilor medicale periculoase și pentru eliminarea prin incinerare a deșeurilor.

Ca urmare, în cadrul studiului, vor fi analizate condiţiile structurale ale pieţelor, relaţiile contractuale existente între diferiţi actori ce desfăşoară activităţi în sectorul deşeurilor medicale. Astfel, se va verifica dacă furnizorii autorizați şi-au împărţit zonele în care acţionează şi dacă intrarea pe piaţă a altor operatori este blocată sau descurajată de către furnizorii existenţi, care au creat și dezvoltat o infrastructură în zona de interes.


De asemenea, se va analiza în ce măsură furnizorii integrați (care oferă servicii pe întregul circuit al gestionării deșeurilor, începând cu colectarea până la tratarea/eliminarea lor) afectează poziția concurențială a firmelor care nu sunt integrate, oferind doar anumite servicii.

Ancheta sectorială va cuprinde şi o analiză comparativă amănunțită a legislației naționale și comunitare, având în vedere că acest domeniu este puternic reglementat, existând dispoziții pentru fiecare din etapele de parcurs în activitatea de gestionare a deșeurilor medicale.

Deșeurile medicale sunt deşeurile rezultate din activităţile de prevenire, diagnostic şi tratament desfăşurate în unităţile sanitare.

Deşeurile medicale pot fi de mai multe categorii: înţepătoare-tăietoare (ace, lame de bisturiu etc.), anatomo-patologice și părţi anatomice, deşeuri infecţioase, chimice, de medicamente citotoxice și citostatice etc.

În urma identificării disfuncţionalităţilor care afectează mediul concurențial, Consiliul Concurenței va putea declanşa investigaţii privind posibila încălcare a legii ce se pot finaliza cu sancţiuni pentru companiile vinovate. În acelaşi timp, autoritatea de concurenţă va propune modificarea sau revizuirea reglementărilor existente, va emite clarificări sau atenționări către mediul de afaceri sau administrația publică, cu scopul de a îmbunătăți eficiența economică a sectorului şi de a proteja interesele consumatorilor.

Conform datelor publicate de Eurostat, în anul 2016[1], cantitatea totală de deșeuri înregistrată în UE 28 a fost de 2,5 miliarde tone, din care cele medicale reprezintă 36,8 milioane tone. În România, au fost înregistrate 177,5 milioane tone, din care deşeuri medicale 873,8 mii tone.

Conform legii, Consiliul Concurenţei poate efectua, din proprie iniţiativă, investigaţii privind un anumit sector economic atunci când rigiditatea preţurilor sau alte împrejurări sugerează posibilitatea restrângerii sau denaturării concurenţei pe piaţă. Acest tip de instrument este utilizat atât de Comisia Europeană, cât şi de alte autorităţi naţionale de concurenţă, şi nu vizează în mod direct încălcări ale legislaţiei.

În cadrul anchetei sectoriale, Consiliul Concurenţei poate solicita informaţii şi documente tuturor operatorilor implicaţi. Consiliul Concurenţei invită toţi actorii de pe această piaţă la o comunicare activă, deschisă în ceea ce priveşte problemele de natură concurenţială cu care aceştia se confruntă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 18960 / 19463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...